點解咖啡師人工咁低

517 回覆
23 Like 398 Dislike
咁你廢姐唔好屈人marketing
所以其實上面巴打講左幾頁既野
係冇衝突

真係有水吧仔同咖啡師之分
咁你認為應該幾錢人工
你唔好去 Starbucks

正正經經去 coffee shop 就會易啲飲到好野
系你老母
嗱炒豆我覺得就唔洗太識嘅
你識入靚貨就ok
但係叫得咖啡師識玩手沖係基本
Syphon 算係bonus
Starbucks淨係識latte拉花嗰啲就算啦好嗎
點會飲starbucks d 啡 我淨係會飲佢個 frappuccino
我依家都係自己手沖,準備買部 bianca 玩吓你有冇邊間正經既coffee shop 推薦? 講真我諗我試過曬google d咩top 10 推薦coffee shop, d 豆真係麻麻,台灣反而正
你係barista? 我又真係想請教下你點taste? 我每一種味都買過,真係唔識
沖咖啡人工應該係14k 好似電視廣告條女幫手汁埋樓面可以上15.5k
多謝你提我 仲有廚師都係屌打咖啡師
隻手咁揸杯留番俾佢自己飲啦
每一個職業都有佢值得尊重既地方
其實我覺得唔需要去比較
你背熟個味道表

飲落去幻想下似咩
再睇返個豆嘅介紹睇下中唔中唔嘅話再飲多啖,你就覺得似
有啲水吧師仲要負責埋煮公仔麵加扒爐
所以今時今日啲所謂冰室drink menu通常都縮晒水
個啲咩少甜多甜其實都係鳩沖
所以今時今日啲所謂冰室drink menu通常都縮晒水
個啲咩少甜多甜其實都係鳩沖
講咁耐咪又係鳩沖
老啲就後悔點解唔早啲做保安
到時人哋已經有萬6蚊
你仲萬4沖屎水
咖啡師唔撚洗沖朱古力?
做譚仔好過
啲豆seasonal嘅,點樣次次沖返個隻味啊
即食麵咩
手汗先係精華,識唔識?
所以flat white先係考技術嘅奶啡
新鮮豆,唔好磨太幼
水粉比做返個中間值
啲味會開啲
熱嘅時候好啲食拉麵咁飲
俾你條脷所有部位都taste 到
之後等佢慢慢降溫再試
有啲味會更明顯
好老實講個個味道記憶唔同
但係你點都可以大概形容到個味
最簡單嘅花香、citrus、朱古力、密瓜香、蜜糖、蔗糖after taste 、莓果味,有啲特別少少嘅桂花香、酒香
你一聞一飲就feel到唔洗特登諗
當然有時包裝啲味道真係太多
最近好hit 嘅lilo 你可以試下
佢張tasting note寫得好好,又少味又準
用最多人買既Latte cappuccino 為例
先倒左客人要既size既牛奶 whole skin oat其中一隻
之後係部磨豆機禁shot 通常1-2 shot
之後打奶 睇下要幾多奶泡打
再之後倒落去
有時啲客要syrup就泵定落個底先
Then完

利申 前員工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞