點解咖啡師人工咁低

517 回覆
23 Like 398 Dislike
你想要nutty定fruity?
全部都低過譚仔阿姐
實有人可以嘅,就好似巴膠聽引擎聲就分到咩型號咁
咁咪唔好做
做咖啡師為搵錢定為興趣先
份份工都又好玩又好賺咩?
咖啡沖調人員
Ching咁勁
可唔可以教下我
你飲得出,但啲客有幾多飲得出
對,上面井底
我識人試過約100個牌子豆
包包mark 幾度點沖
睇低人地覺得好易果D人, 唔講味道拉一杯似樣GE花出黎睇下先, 2個月內
唔好講 "跑得快過隻馬先可以講馬" 果D野
你要知道,「朵」呢樣野係香港好多係名大於實,正如一街都叫自己KOL,我心目中Elon musk,巴菲特或者有超龐大粉絲群果d先叫KOL
因為係香港你求其上個課程已經可以叫自己做Barista, 出到黎9成淨係識用啲pre-set好既機。連Cafe au lait同 Latte都唔識分既 "咖啡師" 大有人在。
試過去間都唔少人幫襯既coffee shop問佢有無macchiato,佢夠膽死答佢地唔賣starbucks野。我心諗你係咪唔識分macchiato 同starbucks濕鳩 frappuccino
沖一杯靚咖啡係唔洗識拉花,拉花只係比d人打卡用。
我係普洱師
我係津路師
咖啡師要讀幾耐書?做幾多年實習先考到個牌?
奶荼多奶, 小冰, 多甜, 泰式, 數下邊個多? 仲未計其他menu幾十款
肉類切割師仲專業啦 就算同一個豬場出 每隻豬豬既體質都唔同 要用唔到角度力度出刀方可游刃有餘
飲杯野 食個cake仔
然後坐幾個鐘
個客比幾多錢間cafe先?
然後扣除哂開支咩鋪租燈油火蠟電,冷氣
仲有萬幾2萬蚊比個咖啡師
其實都算係咁
非la 試過玩盲估,5包藝伎,沖5杯,當然要佢飲過的,佢分到。。。
其實香港閪客唔識分唔識欣賞
你講到幾把炮都冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞