點解咖啡師人工咁低

517 回覆
23 Like 398 Dislike
邰哥去拍一日野都分到
https://youtu.be/TkGGmkPi_ks
所以想賺多幾百蚊,叫自已做 xx師無死錯人
屌你幾條垃圾粉產
你自己睇唔起話人飲唔出鳩沖俾人
你幾時有尊重過消費者
幾時有教育過佢哋呀
扮偉大袋錢入人袋 含柒啦
屌你幾條垃圾粉產
你自己睇唔起話人飲唔出鳩沖俾人
你幾時有尊重過消費者
幾時有教育過佢哋呀
扮偉大袋錢入人袋 含柒啦

你e啲唔撚識埋你加兩腳就係垃圾中嘅垃圾
我發覺唔少咖啡愛好者最終夢想,希望可以和紅酒平起平坐
品咖啡好似品酒層次
但呢一日其實永遠都唔會黎

即使風味闊過紅酒,仲有好多因素永遠提高咖啡身價
梗係啦咁低技術又唔使讀書又唔使考牌求其撳個掣就話自己咖啡大師,最多識兩隻字一係 expresso一係 latte就係大師 再識多兩隻就係超級大師,同影相班人一樣嗰個自己求其撳個掣影完都眾人皆醉我獨醒
好多人高估左咖啡
用 delomghi就唔好要求高,好似我咁沖完加粒大冰最緊要
一直教育緊又要話你知咩
重點係 有幾撚多客識taste?
依個industry 要 平 快 靚 正
機構倒模式先cap到水🤡
其實都真係

咖啡豆係保存方面同紅酒無得比
唔擺得耐=唔保值

就一定做唔到紅酒咁仲可以炒
係你唔明白咖啡當中又有幾多野可以研究姐

WBC 每年比賽
幾多人除左豆種產地處理法
連入面用咩牛奶,奶脂成份都要去計算埋

當然你都會覺得 WBC 都係全世界咖啡師一齊打飛機啦
你咪又去比下賽囉
希望你可以輕輕鬆鬆拎個世界冠軍
btw 啊咖啡師
你叫得wor
比我地見識下咩係真正咖啡師wor
show下你d傑作
比我哩d咩淨係識拉下羽毛仔嘅 學下真。咖啡師做d咩?
蘇富比有酒部門, 未來有冇咖啡部門??????相信唔會有

https://www.sothebys.com/zh-hant/%E9%83%A8%E9%96%80/%E6%B4%8B%E9%85%92%E5%8F%8A%E7%83%88%E9%85%92
我教緊你老母點吹蕭都無話你知
拉花有幾撚難?今朝肚痛先拉左兩次花
80萬都唔叫低成本
屌你老味
知唔知人地開間餐廳幾多錢。。。無球幾兩球你都唔洗搞明火防火都唔知搞幾多
我唔識沖咖啡都睇得明成段野 你係文盲定弱智呀P牌仔仲有百幾個文盲正皮
咪係咖啡C做嘅同你個肚做嘅其實差唔多
我覺得攝影師都係呃飯食,咪又係禁個快門。我夠識啦
講得愈多就愈曝露到你嘅無知
但我想講我地針對緊嘅係你對咖啡行業嘅唔尊重
好似我地對調酒業唔熟嘅都唔會為左抬高咖啡而踩低調酒
人工反映一切啦 有料 洗做咖啡師
本身有錢 為興趣除外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞