《機動戰士高達 閃光之凱薩衞》Netflix獨家播出 [6]

710 回覆
31 Like 4 Dislike
佢喺達卡已經深入敵陣喇
奧干又唔係國家級保安
咁做同林奠唔帶保安行落旺角有咩分別
香港D勇武手足撚會真係咁勇
頂盡咪掉雞蛋, 問候係娘親. 而家義士手足遠未進化到去緬甸人民果種公然殺幫軍政府做嘢的走狗程度..
要開會呀巴打, 唔通缺席唔去咩? 個會場就喺敵陣有乜計? 又唔係而家咁開視像會議(當年未有呢個concept, 係舊年covid要WFH, 各國議會先開始多用視像會議).
所以咪話以訛傳訛
明明係錯誤嘅計算
好多人都係睇完討論區就當自己睇咗
但overall發展都講得順的: 眼見有機會失勢, 俾奧干爆哂自己的衰嘢. 政治解決唔到就用刀把子.
而咁樣夾硬用刀把子的後果咪就係好似緬甸咁, 兩派爆發全面內戰攞
成個故事發展係好合情合理.
不過緬甸民選政府可以成功連結到地方勢力, 真係昂山素姬暗中收埋佐呢枝槍去保護自己. 假如軍政府真係選輸佐唔服氣政變呢種蠢事, 佢黨派就攞番枝槍出來開片.

明顯昂山佢一直有準備軍政府隨時反枱唔認帳. 背後中共, 同西方顯然都睇唔到佢偷偷地收埋枝槍喺地方勢力度.
其實喺自護戴肯興起, 聯邦選擇用制裁對付自護獨立運動開始. 由"觀眾掌握到的政治情況資訊下", 體制內抗爭就已經玩撚完.
仲有一點補充, 富野咁講亦等於大地球膠同緬甸軍政府一樣, 一直唔肯服從真正民主原則:

民主原則下輸佐咪輸佐, 失勢咪失勢攞, 與民意, 大潮流為敵失勢的話咪反省自己個派路線, 下次選舉再卷重來攞. It's how true, mature democracy work.

政客勾結軍閥, 輸打贏要, 就係故事中描述聯邦幾咁腐敗現象之一.
不嬲都係
原則就只係原則
無任何社會會永遠都遵從
一旦體制開始失效 戰爭就無可避免
乜撚嘢刀把子
蚑那用語
刀把子:警察法庭
槍桿子:軍隊
筆桿子:傳媒
我見品蔥啲反賊係用刀把子表示公安同法庭
讀完就要用
咁你唔用殘體字?
定你係愛國藍屍?
用乜野terms唔係重點吧, 表達到意思就得. 得閒捉呢D用字意識形態倒不如focus on番topic入面.

冇其他嘢就麻煩唔好離題講番高達嘢, 其實扯到現實政治太多比較, 我自己都已經唔係太好意思啦
我主要跟明居正教授果套中共術語Terms的. 佢用刀把子代表黑幫, 社團勢力.
可惜有太多野心家, 明知唔遵守文明規則/原則結果, 最後一定係開大片收場, 而開片打仗自己唔一定會贏, 但為佐自己一己之私都冒險賭一舖.

野心家的貪念, 為求一己之私不擇手段, 唔係富野左翼果套人與人之間的理解就可以簡單解決到的.
死啦, 又開左off-topic壞頭
講返依套Hathaway, 夜戰班聯邦軍痴左直射榴彈去市區
開光槍又射到民居, 醒果個係打主booster, 但4個打1個都咁差
(Lane 只用火神, 一對比...)
唔知幾多高官同其家人走到出嚟啦,
但如果打親d高官Kenneth應該擔當唔起
林友德,你好嘢!
新自護個推力已經bug,個重量仲bug,除返埋就係推重比勁離譜
何以見得?
富野筆下達到互相理解嘅人有幾多個有好下場?
Newtype可以心靈感應就等於互相理解?
阿寶同馬沙就已經係到死嗰刻都係唔理解對方喇
根本富野都唔覺得咁會停到戰

UC一路延續嘅原因
係因為導致矛盾嘅原因仲未被人解決
溝通=解決問題只係近代高達嘅論調
好似00、Seed等等個路線就係戰爭>溝通>???>和平
反而UC仲未到達到世界和平嘅地步
因為富野派UC只係想帶出戰爭嘅殘酷同禍害
唔會提出啲天真嘅解決方法
講MS/MA個推重比有咩用
又唔係火箭得一個方向
只要多啲方向都裝推進器推重比就可以幾何級上升
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞