《機動戰士高達 閃光之凱薩衞》Netflix獨家播出 [6]

710 回覆
31 Like 4 Dislike
屌仲有人未block佢?
我以為大家真係咁有耐性 仲同條友傾
新基唔好玩,都係基連5最正
冇追post 唔知大家知唔知
用 netflix 睇 將自己系統介面轉做英文
字幕會有香港中文揀 D譯名會用返香港譯用
Eg. 凱薩衞 馬沙 姬絲 等等
早排日鳩日咩咩咩政治唔夠深入loop幾次都知條友有啲問題,Block撚左唔洗被煩膠精神污染
呢個你岩呀屌
出場都唔夠戲劇性,唔夠震撼。

見到5隻手指之後就飛左去
你話好老士咁show 一下塊面,閃一下對眼先飛走都好啲丫屌
一見佢又中又英又狂up理論名都知佢交流唔到
高達動畫垃圾
都冇講啲人用緊咩貨幣,用緊美元日元定歐元?
0079一兩金幾錢一個漢堡包幾錢?
到左0096又升左幾多都1冇講
開到6
節錄返個訪談

――關於兩架鋼彈的戰鬥

中谷:關於這兩架機體的戰鬥處理起來可說是非常辛苦呢
包含村瀨監督的指示在內,最麻煩的果然還是不能擺耍帥POSE
就算只是飛行的畫面也必須考量真實性
尤其一般常見的向後和向下都能加速這種英雄式的自在飛行必須要避免
而是強調看起來像是真實存在於那個世界中的兵器

――是追求動畫風格以外的帥氣吧

原:機器人動畫大都會追求英雄式的帥氣,但在本作則是重視軍武和機械本身的帥氣
非常詳細的描寫機體的個體差和根據環境造成的變化
雖然看起來很地味,但這部分可是下了很多堅持

我幾鍾意今次特登唔擺pose
而家要速戰速決走佬仲邊得閒擺pose
0105嘅香港人係咪仲飲緊東江水冇人講
我都幾意外
https://youtu.be/cTXtGyt1AkE
g伏 當年睇到我1999
我幾鐘意加曼背向民居等對家唔好開槍個幕,夠真。

其實Uc第1集都做過相似嘅野,不過冇用對話畫出腸我諗唔係個個明。但小說有講。

就係一開始自護兵揸住架機keep住係殖民星外圍飛,聯邦啲機都係想用格劍打佢,最後有部機忍唔住開槍,會見到有另一部機揮手都阻止佢,點知都係中左,咁就核爆爆穿左殖民星
向下飛好戇鳩咩
咁多錢整三高達同天鵝就係想要大氣層內自在飛行嘅效果
唔向下飛巴辣雞點接到公主
真係唔知點解咁垃圾
你樓上真係搞笑, 好悶?富野不嬲重文戲既啦
對原作還原程度咁高都可以話"營造唔到d角色"
或者富野上卷係寫得差同偏慢, 我代富野抱個歉

富野其實一直係度淡化Gundam, NT既意義, 想寫既係人文精神
Hathaway依套係終結前UC時代, 即係阿寶馬沙既時代
由台詞叫ΞG而唔係ΞGundam, 先係真係get到當時富野個意思
(大文豪套野就get唔到啦)

打鬥方面, 個夜戰已經做得幾好, 但點解無人欣賞咁
閃下對眼或者會型D既, Hathaway係度玩類眼鏡蛇機動都有睇頭姐
最應該加鏡頭係掉槍誘敵既動作同ΞG點去到鵝既側身
雖然Hathaway技術上吊打Lane,
但果時係邊打邊諗計走佬, 做錯決定會成團人玩完, 邊有時間扮型
都估到你會喺度出丁圖
為左你追po
已經冇乜貨啦要等人畫新圖
唔駛特登擺pose
大白鵝停晌機庫個shot型到
背脊果個畫面已經好型
分三集我諗都係想啲文戲完整啲,可以好完整咁比你 學2到個故事係點,唔會一忽忽,搞到冇睇小說嘅人好多都睇唔明。
大佬比人攞支槍指住隨時比人打爆得鬼閒擺pose
好似seed咁擺完pose再播主題曲再擺多兩條裸女好無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞