《機動戰士高達 閃光之凱薩衞》Netflix獨家播出 [6]

710 回覆
31 Like 4 Dislike
社會問題呀!社會大環境,文化唔係靠小數人激進行為就可以改變的。睇下6,70年代日本左翼學運最後變成乜嘢痴線嘢?

當年富野身在局中唔撚明,連佢自己都好撚左翼想法。而家佢自己睇番轉頭應該明白,社會唔係咁樣去推動進步的。
凱撒衞電影仲有2部
之後仲有套UC 2,不過我唔知係電影定OVA
3部曲電影嚟,而家係首部曲
唔係誰大誰惡誰正確,我只係想講勝者為王,現實都係咁

點解我覺得mafty同奧干冇分別
係客觀事實mkII同重高達係香港開戰,重高達開一炮mafty成個組織既成就可能都唔夠呢一炮多
但哥時唔通聯邦會話泰坦斯唔啱?我唔覺得會
所以我唔覺得泰坦斯、奧干、mafty,係個事實上有咩分別
只係在於你點講件事
mafty可能殺左好多無辜既人,但z個內戰我都唔見得係錫住班平民咁打,泰坦斯一樣射殖民星
係唔係軍伐,同佢地係咪「恐怖分子」好似冇咩關係
個分別只在於有冇個軍事法庭去審佢
現實亦話我知,美帝大把人犯晒戰爭罪行都冇事
日本6,70年既學運一開始既目標已經係錯,話要反美日安保條約,咁咪即係要學佢地既對家三島由紀夫咁講日本要建軍
如果巴打咁睇呢個世界係咁的話,恕我直言巴打價值觀同非洲生蕃,支持塔利班民眾冇分別,講到尾本質都係唔覺得人類社會玩弱肉強食,物競天擇係有問題,唔可以為佐利益咁樣玩。全世界都咁玩的話,吉姆王陷星剷喺現實出現係遲早問題

文明人類要做的,就係唔可以俾呢種思想的族群擁有經濟,過多的知識同力量。唔係就好似依家共產中國咁,搞出個大頭佛出來執手尾有排執。美帝成日做“文明教化”,和平演變實驗,結果先搞出而家中共,然後阿富汗呢兩個失敗例子。近廿年由美國主導的文明,世俗化改變試驗,只有伊拉克叫做比較成功

又,我依家睇UC世界的人=整個種族主流的精神文明未進步到發展成嗰種社會果陣,就因為各種原因強行推到果個世界架構,例如世界統合聯邦政府呢d唔可以隨便玩的危險玩意。當然我明白佢個時空背景,人口爆炸逼到為佐人類種族存續,不得不用咁radical的手段,但係一定有後遺症。
仲有當時日本學運唔多唔少都受到共產主義影響,結果全部變哂質。共產主義獨裁者,好鐘意攞大愛左翼論述扮正義,實際只係謀一己權力,但當時到依家的左翼都搞唔清楚呢點。唔明白所有嘢一去到極端,冇check and balance,就好易俾有心人士利用。
果位巴打只信奉一個原則:誰大誰惡誰正確,達爾文原則

記憶中上一個公然敢公開提倡,同將呢個生蕃思想系統性灌輸下一代的叫做德國納粹
其實個問題就係,係咪我吹得夠大就唔係恐怖組織?
我冇睇過小說,但係咪我將mafty個本意再吹大d,叫為地球未來著想,清除地球上所有人類就可以過到骨?
如果係咁,係咪所有有政治目的細組織,只要係組織成立初期武裝起義就係恐怖分子?定人地唔奪權就係恐怖分子,奪權就係出師有名?

同埋有夠大有軍艦就唔係恐怖分子?
全盛時期既isis,武裝力量比唔少中東國家勁,國土都唔細,但一樣係恐怖國家(嗱,我唔係同意isis)
你可以話夠極端就係恐怖分子,但兒子個做法比唔少uc時期既人黎得正常

拉得太遠,高達下既馬沙,馬反時期下
一樣冇奪權,有艦隊,照開地圖炮掟石仔,印象中聯邦冇叫佢恐怖分子(如果有既當我冇講過,亦可以係80年代唔興「恐怖分子」呢個字)
同兒子個做法,除左兒子冇大志殺得唔夠多人,同差個艦隊,真係分別不大

所以,我未揾到一個好明確既定義去分開佢地
最易分就係拳頭夠大哥個話係就係
我唔係信奉你講既生蕃思想
但個世界真係咁轉

美帝連無國界醫生都炸埋,有咩人出過聲?
同對地,伊拉克俾佢屈完有大殺傷力武器搞到滅埋國,美帝受左d咩懲罰(侯賽因唔係好人,但唔代表你可以不法咁做低佢)

算啦,唔講呢d,你當我係生蕃啦
返返去討論兒子,無謂離題太多
我覺得兒子叫反抗軍先驅者多過恐怖份子
人地都係知道聯邦腐敗先企出黎殺膠層
加上兒子死後 開始越來越多反聯邦
最後聯邦uc 尾成功收皮
我純粹覺得係AEUG原意係有為宇宙居民著想既
只不過係Titians 迫出嚟要去到戰場上打
實質領導AEUG個準將係近乎全面戰爭下都仲肯入虎穴開會,
證明佢無放棄到溝通協商去解決問題
(當然唔帶夠護衛或者唔帶兵就去實在...)

馬反, 馬沙既的確係軍隊 聯邦直情當係政權去協商架
馬沙有自己既政權係手 奪咩權? 佢都醉翁之意不在酒
再者軍隊不嬲係武力既展現, 就算幾反人類都好, 都係"反人類"而唔係轉term成"恐怖份子", "Crimes against humanity" 比 "恐怖份子"嚴重得多
無錯佢地都係一樣黑, 但前者更黑

呀仔最大問題係天真見步行步, 離地覺得自己依團人搞得掂
又唔一早轉移群眾既敵人"man hunter"成聯邦高層
落到地球發現民眾都係"黎先生"咁就死啦你理想既受眾都唔理你
點狂殺聯邦高層都唔係問題, 問題係target audience 受唔受你果套 (民心向背)
Yes,世界唔係要選擇The best,更多時係選擇less evil。

但有d人就唔明呢個道理。

BTW,高達系列市民民心係點我唔comment啦,反正閃哈時代,主流對目前的地球聯邦frameworks 冇乜感覺,俾我感覺係殖民星主流就係“由呢個政權等時間變爛,慢慢失去控制力”。反正聯邦只從泰坦斯後,其實唔係好想理殖民星,自治咪繼續由佢自治攞,定期有交稅俾地球聯邦就好。

殖民星算盤就係聯邦唔停咁趕人走,其實對殖民星發展仲有利,聯邦呢條法案只係將人力資源到人才雙手奉送俾殖民星而已,對家要慢性自殺我點解要反對?
依你邏輯,太平天國都可以叫民國先驅者啦
某程度上唔係殖民星人主動反聯邦,而係隨時間,時代潮流的發展地球至上呢個framework愈來愈冇市場。擁抱呢個framework的地球聯邦,喺呢個潮流下又冇全動做出反潮流的radical行徑,例如地球連邦政府加強中央集權,收回/收緊殖民星自治權(中原歷朝特別係明,清,到而家共朝,都係會用呢d手段去維持中央管治)等,咪坐等殖民星hea理佢然後自己喺UC200年左右自己收皮攞

當然,地球連邦d搵錢先係正業的政客(基本上UC主流政客目前俾我感覺都係似江,胡果堆“悶聲發大財”政客,從政係為佐自己搵錢),會唔會做呢d反潮流行徑,同地球連邦個聯邦制framework容唔容許pro-Earth派政客咁玩中央集權化,就係二個唔同故仔啦。呢兩個問題UC冇俾到明確答案,留佐灰色地帶。
自然界最基本法則就係咁,但依家人類社會唔可以下下都咁玩:因為人類文明同科學發展太勁,可以掉番轉頭影響自然環境。自然界從來未有過一個物種可以掉番掉Terraforming 番自然轉頭(但唔係改變”物理法則“,人類仍然要依從呢個基本framework 下玩,人類係“discover hypotheses”,唔係改變物理法則,假如有一日人類進化到操縱改變物理基本法則的話(e.g 隨意改變物理常數數值),人類就變成我哋自己口中的“神”),人類係第一個地球自然界生物進化呢個水準(目前應該係,除非現實上真係有過好似三一萬能俠恐龍帝國呢d科幻動畫中的史前異生物文明出現過,但目前人類考古學仲未搵到,搵到證據的話,我想像唔到對全人類衝擊有幾大)。

下下達爾文最後就係成個人類種族攬炒,反而違反達爾文原則”適者生存“,除非巴打想吉姆王結局喺現實發生。
KK有咁大波咩

有嘅
V2本身機細你唔講既
son of bright?
睇完都係唔明點解個指揮官居然會懷疑一個元帥既仔係恐怖分子既阿頭
仲要係完全冇軍事背景咁滯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞