《機動戰士高達 閃光之凱薩衞》Netflix獨家播出 [6]

710 回覆
31 Like 4 Dislike
Yes,富野自己冇想咁多,佢只係好簡單的帶出戰爭的禍害,仲有人與人之間溝通,再深入探究就超過佢講故事的範圍。

佢寫的結局,成個UC世界始終冇乜改變,腐敗,追求一己之私的官僚都係好似平時咁把持住聯邦,聯邦始終冇積極去檢討同解決地球與殖民星潛在問題,最後亦一如佢描寫UC世界發展咁,聯邦喺殖民星影響力慢慢衰退,最後自行解體(你自己唔檢討唔緊要,時代巨輪自然會將不適合者踢出歷史舞台),都係好流暢,講得通的發展趨勢。

如果聯邦係行基連野望Blex準將if路線的話,肯自我檢討,調整對殖民星的方向,改善雙方關係,自然就有機會避開富野老頭原來描寫的聯邦命運(仲有機會跟住人類外太空發展步伐,演化成太陽系/銀河聯邦,使淪落到Next 100最後解體?)。
B社: 俾你哋咁簡單就解決/舒緩佐矛盾原因, 我仲使永續U.C世界戰爭賣模型? 富野你同我將所有意圖喺故仔入面解決根本矛盾的正常人都發一個便當
新基AI太弱智,用總帥以外嘅角嚟玩都會體驗唔太好。
劇本淨係得0079同馬反,內容真係太少。
Blocked, 真係影響討論
新基太易無雙
聯邦咁撚大部野任鳩人整都未滅亡
聯邦:這是UC世界日常,反正最後擺得平就得啦

分分鐘9官商勾結官僚就係要佢哋破壞多d,跟住再借重建計劃cap水,放債俾殖民星人,長期用債務,借貸來控制殖民星

自護載肯喺佢演說中有提過呢樣嘢(小說機動戰士高達,關於地球聖域化其中一段):

因爲地球聯邦政府爲了維持殖民衛星而向我們收取了稅金,是特殊的法人。

其技術完全可以支持地球和殖民衛星間的自由往來,但是航行權卻被聯邦在政府佔爲己有。

其宇宙經濟,完全是爲了讓衛星中億萬人口,各企業繼續生存下去而存在的。

被稱爲宇宙移民的我們,好不容易以三代貸款的形式從地球湊齊了建設自己家園的資金,如果不償還這些貸款的話,就不允許再度訪問地球。

這幾乎剝奪了移民者,宇宙移民的生存權利。

三代貸款概念=當年1970-80年代日本樓價極度誇張,一層樓要供三代人99年。
浮遊砲機93寶配hi-nu扔佢去阿古捷斯夠一機清場
我覺得今次好撚型喎
見到comment有人叫內山昂輝上去唔知佢會對兒子講咩呢

槍唔好用
要用拳頭
唔好同佢駁導彈
試下入佢中路

2個都話交曬比我攪之後嘅嘢喇
其實好似一直都冇講過我個仔嘅駕駛技術點黎
明明一個平民,唯一比現役軍人優勝嘅就係有過一次實戰經驗
但係大家都覺得佢屌打連恩係正常
咁套戲都講佢參過軍,又有喺馬法狄訓練過,又係新人類,屌打連恩都正常嘅
估計係馬夫提提供好完善, 參考你支部隊精英級士兵訓練俾你個仔.你個仔又有天份

加上冇大型戰事, 除佐你個部隊叫做似D樣外, 其他的聯邦軍由士兵到指揮官全部都9流流, 只有肯尼斯真係有料到. 兩者夾埋咪就係動畫結果.
仲要人地唔係第一次渣新機,之前做過下測試員架
原來個入機艙之前個吓凱撒衛真係讀 [Xi] G

可唔可以講下點解唔叫gundam?
馬沙呢方面只係個變態
1. ΞG 係小說度Hathaway都無咁講過, 唔記得係唔係維修果時有提過
2. 無記錯既話, 依套既小說係馬反既後日談, 馬反對於富野嚟講係(前)UC時代既完結, 更加唔想再續寫依個Möbius band, 同時想擺脫Gundam既束縛
3. 由馬反開始 BANDAI同SUNRISE不停既插手干預, 之後仲搞出非富野既Gundam, 富野已經好想整死Gundam依個Brand (V gundam大爆發)
4. 可以睇返富野之後既作品, 係慢慢用G去代指Gundam類似既野, 最新果部ガンダム Gのレコンギスタ wiki都有寫依個意思

其實今次個ΞG同鵝選既做型都幾有意思,
ΞG頭係高達, 心口仿高達頭, Hathaway始終如一
鵝係高達俾獨眼機既甲包住, Lane既心同佢做緊野係相反
sorry 唔記得click reply
依啲大型機只係企喺度已經好型
餓代表內心都係高級正統人格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞