《機動戰士高達 閃光之凱薩衞》Netflix獨家播出 [6]

710 回覆
31 Like 4 Dislike
呢句究竟原著有無講過 如果無真係有機會改結局嘅伏線黎
原作小說係旁白講
電影變阿寶講
吓 但結局佢死左 呢句好似寸佢咁
可能真係改結局呢
近年高達唯一睇好哈仔

Bandai求下你放過佢,跟足原著算啦
笨大UC都改,我唔覺得今次佢唔改
https://www.youtube.com/watch?v=aOURrUisPXM

英配 Hathaway 幾好, 有返d 沉穩 feel
仲有堆有I力場既MA
阿寶講係寸啲
其實冇寸佢呀
兒子都認左係自己天真先害左成隊人
阿寶之後先講哥句野,極其量都係敘述件事
佢準備好就唔會柒左俾人發現,之後亦唔洗死
呢套電影之後會唔會有一季動畫講後面嘅故事?
其實寶少係z時期入奧干/卡拉巴咪又係恐怖分子
反地球聯邦組織,聯邦政府點都唔會對佢地好

只不過奧干打贏左咪冇事,兒子打輸左咪收皮
無 但都俾聯邦定性左做恐怖分子
成王敗寇
原著個結局好討厭
乜都做唔到
最後強調反抗者死,極權大晒。
等陣搞清楚 Rebel(反抗軍), 叛軍 同 恐怖分子
係唔同角度/時期的確有唔同叫法, 但AEUG係最差都係叛軍
聯邦準將擔大旗, 有自己編制, 艦隊同基地, 前期係聯邦會議有話語權
再者Z時期公認係聯邦派系內戰, 係爭戰爭勝利
而Mafty由頭到尾都係搞恐襲殺高官, 本質上差好遠
純粹致敬國產零零七既名場面
No, 奧干同泰坦斯都係軍閥。背後代表地球聯邦的兩大派系。

慨念大約係日本戰國大名咁,戰國大名全部都算係合法地方政權。不過佢哋係玩“控制政府”,奧干泰坦斯一樣道理。

至於點解民主聯邦制政府可以玩到有軍閥,仲可以公然開大片打內戰呢d咁深奧問題,真係唔好問我
其實我唔覺差得遠
重高達同mkII係香港開戰會好得過,今集兒子射哥幾槍?
恐唔恐襲都係個政權講,同埋係個規模大定細
兒子一樣有聯邦高官金主,一樣有基地
你試下兒子成功左,改革左聯邦/入左聯邦
仲會唔會有兒子係恐怖分子呢句
其實連rebels都唔係,奧干都係聯邦體制一分子。我會用政治派系鬥爭,搞到開片打內戰形容奧干同泰坦斯衝突。
個名可能唔同
但做緊既野我唔覺得有分別者(我冇計到奧干同mafty個組織既規模)
睇過講法話富野係想影射日本6,70年代既學運最後都係得個桔
巴打咁講,係唔係誰大誰惡誰正確的朋友?

高達就算9數啦,但提醒呢個觀念喺現實唔係一件好事。文明人類未去到最後乜嘢rule base手段用哂都冇效果的地步,都唔應該玩誰大誰惡誰正確的達爾文原則。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞