真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問(2)

397 回覆
9 Like 1 Dislike
都係無人問ecof

去哂追夢

個個grad din grad trip緊
我個陣都係放榜前3日先開始驚

我個陣係jupas 一開始到尾都無改過
成個band a ust
都係無人問ecof

去哂追夢

我改咗好多
放榜先將MAEC調上A
都係無人問ecof

去哂追夢

我放榜前一晚突然間勁驚中文

最後點?

最後負碌3,入科大MAEC
由上個post睇到依度,發學文科人真係好少
中大中文留名,有問題盡答

利申:舊制,已grad

可唔可以講下個模式同dse係咪爭好遠
驚唔識考試搞到低分
有冇人講下UST IELM
有冇人講下UST IELM

唔係校內最popular嘅engine major
好多人都驚中文
我個陣都驚,卷一做唔哂 卷二驚離題

放鬆d啦,呢科無得估
好多人都驚中文

放鬆d啦,呢科無得估

考運氣
好多人都驚中文

放鬆d啦,呢科無得估

最後點

估唔到既成績

預備工作要做定,但驚就遲d先啦
好多人都驚中文

放鬆d啦,呢科無得估

考完都唔覺會低到咁
lm等ust cpeg
有無人可以分享下city linguistics and translation / poly bd lang,cult and comm
有無巴絲讀翻譯 想知多d

你想知d乜
利申讀緊嶺南翻譯

我嘅感受係翻譯系好開心
冇乜嘢做
同埋翻譯好撚乞食

岩阿屌
做番翻譯既都幾撚乞食
利申cu翻譯

解答返點解乞食
因為translate 多數freelance job
翻譯一套戲得200
屌我不如做補習 都多過100/h啦
同埋好難有長工
有嘅就係西工
人工得10000幾
多嘢做到痴線
但係入到政府就
前提係入到

想問幾多分穩入
有無巴打可以講下中大ee 黎緊會入 想知多d

驚唔識考試搞到低分

你個模式係指新制既課程?
其實係讀既內容會唔同,新制頭兩年既必修科多啲,例如faculty package。另外,有啲必修係分開兩個sem黎讀,例如古文既基礎課程(唔知新制叫咩名)
不過四大範疇依然無變,我上面有講過。到三四年,就可以take多啲選修課。有啲選修係隔年就會有既,有啲就會少見啲,甚至係突然有新開選修,視乎老師們開唔開。
常見既詩經、孟子、史記、古代戲劇、蘇辛、紅樓、現文批、旅行文學、香港文學⋯⋯總之四個範疇都一定會有。
至於考試,只要你有溫書,唔會太差,但中文系人普遍都勤力,有一少部分係本身個底好,大部分考試都會讀書。再者,中文系reading多,workload 都唔少。

至於中大本身,校園無得輸

驚唔識考試搞到低分

自膠,你係咪講緊AL?
個人感覺Dse似CE多啲,
AL主要讀中化,而且評論題都係要將中國文化放於現實社會,再加上現代例子作說明。
以前AL既閱理卷不時都玩下花款,而且同文化掛勾,所以一啲好基本既儒墨道法大家都會讀過下。我個陣上堂,老師成日講既係傳統適唔適用於現今;原意可取,咁做法又是否可取?
而作文,AL中化係作實用文,係CE個陣先係三選一。
個人睇法:CE真係用past paper都夠玩,AL先睇實力

驚唔識考試搞到低分

自膠,你係咪講緊AL?
個人感覺Dse似CE多啲,
AL主要讀中化,而且評論題都係要將中國文化放於現實社會,再加上現代例子作說明。
以前AL既閱理卷不時都玩下花款,而且同文化掛勾,所以一啲好基本既儒墨道法大家都會讀過下。我個陣上堂,老師成日講既係傳統適唔適用於現今;原意可取,咁做法又是否可取?
而作文,AL中化係作實用文,係CE個陣先係三選一。
個人睇法:CE真係用past paper都夠玩,AL先睇實力

屌我都係ust n展仔留個名

大愛科大

大愛科大

科大工程
好多人都驚中文

放鬆d啦,呢科無得估

唔求多,中英其中一科有4.之後另一科3 is ok
有無巴絲讀翻譯 想知多d

你想知d乜
利申讀緊嶺南翻譯

我嘅感受係翻譯系好開心
冇乜嘢做
同埋翻譯好撚乞食

岩阿屌
做番翻譯既都幾撚乞食
利申cu翻譯

解答返點解乞食
因為translate 多數freelance job
翻譯一套戲得200
屌我不如做補習 都多過100/h啦
同埋好難有長工
有嘅就係西工
人工得10000幾
多嘢做到痴線
但係入到政府就
前提係入到

想問幾多分穩入

你話嶺南翻譯?
22啦 21都好大機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞