真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問(2)

397 回覆
9 Like 1 Dislike
齋讀micro唔讀macro做唔做到econ研究?
macro好撚悶,d野又好撚vague

你都要識架,就算spec micro

啱啊
利申:如果讀上去,想揀micro theory + econometrics

唔該曬
其實我都係覺得game theory model好得意姐

UST math department 同econ dept都有game theory course架
齋讀micro唔讀macro做唔做到econ研究?
macro好撚悶,d野又好撚vague

你都要識架,就算spec micro

啱啊
利申:如果讀上去,想揀micro theory + econometrics

唔該曬
其實我都係覺得game theory model好得意姐

我都覺

其實micro好多都係呢d
我比較鍾意既係law and economics ( 下兩個sem都唔開),public economics

但係ug level都要應該識d game theory
有無ust人講吓rmbi? btw中大都好似有科風險管理,其實有咩唔同?
有冇hku e&f巴打們講下interview

收到interview未?

琴日收到

想知group discussion discuss啲咩

屌我仲未收到email 我上年in hku anf佢淨係問左個好簡單嘅題目 香港應唔應該用英文來教學跟住就好似eng oral咁有3個sub topic去discuss 同埋一開始會有1min self-introduction 跟住就走得啦 完全唔難
想問hku qfin 係咪未send email講interview 嘅野?
對翻譯有興趣 想問下係米要英文超好先得???
嶺南係米用普通話教(之前唔知邊到睇好似係但自己普通話唔好)
有無ust人講吓rmbi? btw中大都好似有科風險管理,其實有咩唔同?

我淨係知ust rmbi 係IPO program (即係四間school嘅人都可以報,聽講要gpa過3+interview好),至於讀乜就要等rmbi巴打答你 cu risk management 我就唔知了

琴日收到

我記得你係econ post活躍分子

子瑜巴

琴日收到

屌我仲未收到email 我上年in hku anf佢淨係問左個好簡單嘅題目 香港應唔應該用英文來教學跟住就好似eng oral咁有3個sub topic去discuss 同埋一開始會有1min self-introduction 跟住就走得啦 完全唔難

佢email係咁寫
Part I: You will fill out a short questionnaire.

Part II: You will participate in a group discussion with other candidates.

Part III: You will attend a group interview in which you can ask questions about our programmes.

呢到應該好多science人
定你唔知自己興趣係咩subject?

唔知揀咩major好嘅yr 1垃圾可唔可以搭單問埋

我係phy人緊係想人揀phy或者math
不過老實講如果冇一個特別興趣又入science既話我估你都係想做大學生攞cert易搵工
咁齋講搵工方面就緊係math(讀得好)>stat/riskman>chem=biochem>else

有冇話想入邊間/對咩major比較有興趣先?

雖然ok鍾意phy但唔係讀phy嘅材料
而家諗緊food nutrition/biochem/environmental science
自問都算懶人sem1 gpa啱啱好過3
所以驚讀biochem會讀死

咁讀environmental science或者food nutrition都ok既,同埋唔會爛grade
不過你想做返本行,就要預之後要考牌做environmentalist/dietitian.
HKU space/英美澳加都有相關牌照,你要預讀多2-3年pg先有得註冊
Biochem係唔易讀,超多野記,不過讀得好都叫容易搵到lab/化驗工既

其實唔做返本行好似讀咩科都無咩所謂

唔諗住做本行不如讀BA搵科語言科玩住畢業,叫有張cert又識多個語言

都有諗住做營養師嘅
不過學費最平係space讀都要十幾萬
仲要收得15-20人
冇錢又冇料

琴日收到

佢email係咁寫
Part I: You will fill out a short questionnaire.

Part II: You will participate in a group discussion with other candidates.

Part III: You will attend a group interview in which you can ask questions about our programmes.

敏兄加油

唔係
好多人嘅誤解都係中英文好=好嘅翻譯
有時未必 雖然多數係
但翻譯 信達雅 最緊要係信 即忠於原文
所以最緊要係意思完整 準確
而英文好唔好係雅果方面
當然唔expect 差得好離譜

嶺南唔係普通話翻譯
口譯係廣東話口語 翻譯係書面語
而唔洗支那語果d 啥啥啥

唔係
好多人嘅誤解都係中英文好=好嘅翻譯
有時未必 雖然多數係
但翻譯 信達雅 最緊要係信 即忠於原文
所以最緊要係意思完整 準確
而英文好唔好係雅果方面
當然唔expect 差得好離譜

嶺南唔係普通話翻譯
口譯係廣東話口語 翻譯係書面語
而唔洗支那語果d 啥啥啥

多謝巴打分享 咁遲d轉choice 放番翻譯係a先
想問hku qfin 係咪未send email講interview 嘅野?

黃恩妃

放榜之後擺都有interview
不過唔建議入hku qfin,要入入cu啦

尋晚講完今日就收到!

我band a 擺CU先

不過可唔可以講下點解唔建議?

黃恩妃

你係BUDDY?

黃恩妃

你係BUDDY?

yes
銀河飯

黃恩妃

你係BUDDY?

yes
銀河飯

咁我呢?

不過可唔可以講下點解唔建議?

睇下syllabus就知,hku qfin名大於實,水分重,佢比finance優勝既地方只係多左1個advance math course,1個stat course同1個programming course,所以呢個四不像program樣樣都讀得唔專,qfin完全唔quant
而faculty對qfin額外既career support接近0,你將會同e&f/a&f既人一齊爭intern/exchange
Cu business school資源多、靚grade唔再講,揀course既flexibility大好多,好似math course咁,佢除左有multivariable calculus同linear algebra之外,你仲可以喺list入面揀3個你有興趣既advance math course,讀既水分少過hku好多

黃恩妃

你係BUDDY?

yes
銀河飯

咁我呢?

why not all
有冇人講science

Science咁大範圍你想知啲咩先

呢到應該好多science人
定你唔知自己興趣係咩subject?

唔知揀咩major好嘅yr 1垃圾可唔可以搭單問埋

我係phy人緊係想人揀phy或者math
不過老實講如果冇一個特別興趣又入science既話我估你都係想做大學生攞cert易搵工
咁齋講搵工方面就緊係math(讀得好)>stat/riskman>chem=biochem>else

有冇話想入邊間/對咩major比較有興趣先?

點解要拉人黎中伏
繼續吹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞