真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問(2)

397 回覆
9 Like 1 Dislike
由上個post睇到依度,發學文科人真係好少
中大中文留名,有問題盡答

利申:舊制,已grad

可唔可以講下個模式同dse係咪爭好遠
驚唔識考試搞到低分

自膠,你係咪講緊AL?
個人感覺Dse似CE多啲,
AL主要讀中化,而且評論題都係要將中國文化放於現實社會,再加上現代例子作說明。
以前AL既閱理卷不時都玩下花款,而且同文化掛勾,所以一啲好基本既儒墨道法大家都會讀過下。我個陣上堂,老師成日講既係傳統適唔適用於現今;原意可取,咁做法又是否可取?
而作文,AL中化係作實用文,係CE個陣先係三選一。
個人睇法:CE真係用past paper都夠玩,AL先睇實力

另外想問中文系係咪冇exchange

唔係,中大exchange可以跟書院/學校,條件夠就合資格,同讀咩系無直接關係

thanks
咁條件大約係點 難唔難去 同埋有冇subsidy果啲

GPA 過 3.2 以上越高越多選擇
書院間間唔同,揀倒既大學可能冇咁出名

自膠,你係咪講緊AL?
個人感覺Dse似CE多啲,
AL主要讀中化,而且評論題都係要將中國文化放於現實社會,再加上現代例子作說明。
以前AL既閱理卷不時都玩下花款,而且同文化掛勾,所以一啲好基本既儒墨道法大家都會讀過下。我個陣上堂,老師成日講既係傳統適唔適用於現今;原意可取,咁做法又是否可取?
而作文,AL中化係作實用文,係CE個陣先係三選一。
個人睇法:CE真係用past paper都夠玩,AL先睇實力

唔係,中大exchange可以跟書院/學校,條件夠就合資格,同讀咩系無直接關係

thanks

同埋有時你有minor到相關既科,又有唔同選擇
Subsidy我知係有既,但要睇你去邊,唔同地點既額都唔同
難易主要睇你GPA,高係點都著數啲

thanks

唔該哂
順便想問下書院選擇
想year1住宿(好似識多啲人會好啲 )
但我宿分應該好低 屋企算近同唔算細
份人比較慢熱但熟左會好玩得
唔介意夜晚玩到好夜
但想同時兼顧到讀書同pt
應該會想揀四舊 因為好似多嘢玩啲
有錯請輕力屌 求指教

thanks

唔該哂
順便想問下書院選擇
唔介意夜晚玩到好夜
有錯請輕力屌 求指教

四舊嘅
Yr1 有宿機率 shaw>cc>uc>na
玩多癲嘅 shaw>cc>uc>na

shaw yr1 易有宿 都算係最多嘢玩
Cc 就各間hall舍堂文化幾強
Uc 感覺上平衡d 如果你真係好著重讀書pt
Na 極少宿

放咗jupas再過中大post問啦

thanks

唔該哂
順便想問下書院選擇
唔介意夜晚玩到好夜
有錯請輕力屌 求指教

四舊嘅
Yr1 有宿機率 shaw>cc>uc>na
玩多癲嘅 shaw>cc>uc>na

shaw yr1 易有宿 都算係最多嘢玩
Cc 就各間hall舍堂文化幾強
Uc 感覺上平衡d 如果你真係好著重讀書pt
Na 極少宿

放咗jupas再過中大post問啦

thx
有無讀cu jas嘅巴絲分享下

咁多人想讀呢科

咁多人想讀呢科

僧多粥小
如果我phy麻麻 幾乎0
但有讀m2 同math 2科都應該有5or above
好唔好揀poly engine?
e.g. BSE
無人講風險管理
打j
有冇人講science

Science咁大範圍你想知啲咩先

呢到應該好多science人
定你唔知自己興趣係咩subject?

唔知揀咩major好嘅yr 1垃圾可唔可以搭單問埋
有冇人講science

Science咁大範圍你想知啲咩先

呢到應該好多science人
定你唔知自己興趣係咩subject?

唔知揀咩major好嘅yr 1垃圾可唔可以搭單問埋

我係phy人緊係想人揀phy或者math
不過老實講如果冇一個特別興趣又入science既話我估你都係想做大學生攞cert易搵工
咁齋講搵工方面就緊係math(讀得好)>stat/riskman>chem=biochem>else

有冇話想入邊間/對咩major比較有興趣先?

雖然ok鍾意phy但唔係讀phy嘅材料
而家諗緊food nutrition/biochem/environmental science
自問都算懶人sem1 gpa啱啱好過3
所以驚讀biochem會讀死
e.g. BSE
Poly nursing

有興趣可以問

唔夠奴性唔好入嚟讀
lm
e.g. BSE

除左CS類engine,其他你自問搞唔掂phy就唔好入.
數學有信心又想做industry,可以考慮埋data science類既科

如果早幾年俾我見到呢句咪好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞