真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問(2)

397 回覆
9 Like 1 Dislike
有無巴絲讀翻譯 想知多d

你想知d乜
利申讀緊嶺南翻譯

我嘅感受係翻譯系好開心
冇乜嘢做
同埋翻譯好撚乞食

岩阿屌
做番翻譯既都幾撚乞食
利申cu翻譯

解答返點解乞食
因為translate 多數freelance job
翻譯一套戲得200
屌我不如做補習 都多過100/h啦
同埋好難有長工
有嘅就係西工
人工得10000幾
多嘢做到痴線
但係入到政府就
前提係入到

想問幾多分穩入

你話嶺南翻譯?
22啦 21都好大機會

今年開始intake
畢業要ielts 7.0

你想知d乜
利申讀緊嶺南翻譯

我嘅感受係翻譯系好開心
冇乜嘢做
同埋翻譯好撚乞食

岩阿屌
做番翻譯既都幾撚乞食
利申cu翻譯

解答返點解乞食
翻譯一套戲得200
同埋好難有長工
有嘅就係西工
人工得10000幾
多嘢做到痴線
但係入到政府就
前提係入到

想問幾多分穩入

你話嶺南翻譯?
22啦 21都好大機會

今年開始intake

咁咪好多人grad唔到

我嘅感受係翻譯系好開心
冇乜嘢做
同埋翻譯好撚乞食

岩阿屌
做番翻譯既都幾撚乞食
利申cu翻譯

解答返點解乞食
翻譯一套戲得200
同埋好難有長工
有嘅就係西工
人工得10000幾
多嘢做到痴線
但係入到政府就
前提係入到

想問幾多分穩入

你話嶺南翻譯?
22啦 21都好大機會

今年開始intake

咁咪好多人grad唔到

我都覺
真係笑撚死我
無拉拉搞呢d嘢
明知入得lingu
利申exchange考左有7
我個陣係jupas 一開始到尾都無改過
成個band a ust

屌我都係ust n展仔留個名

大愛科大

科大工程

嗰陣成個jupas排曬engine
想問仲有無dental巴

岩岩訓醒仲要溫書,短既可以答
有冇stat/精算巴絲分享下

hku law,歡迎發問

岩岩訓醒仲要溫書,短既可以答

Pbl 大壓力嗎?
同同學會唔會好大競爭

Pbl 唔同Mbbs, 根本唔計分咁濟,好hea
大家都係求pass,除非你好想要distinction
不過有唔少second degree 屈機

有無巴打係hku BA major香港研究
呢度有冇巴打讀account

中大 [del]專業 [/del] 會計,有冇興趣知?
hku law,歡迎發問

考唔到pcll=乞食?

有其他出路,例如去銀行做監管部門,又或者去政府做officer,屎極都可以學香蕉奶去唱歌賣藝,所以無能力大富大貴都未至於乞食
但最大既問題都係讀書所付出咗既心機同時間,同埋點樣面對親戚閒言閒語既心理壓力

見到好詳細嘅surveying分析 想問poly個land surveying係咪另一回事 要落地盤嗰啲?想知多啲lsgi讀咩
由上個post睇到依度,發學文科人真係好少
中大中文留名,有問題盡答

利申:舊制,已grad

可唔可以講下個模式同dse係咪爭好遠
驚唔識考試搞到低分

自膠,你係咪講緊AL?
個人感覺Dse似CE多啲,
AL主要讀中化,而且評論題都係要將中國文化放於現實社會,再加上現代例子作說明。
以前AL既閱理卷不時都玩下花款,而且同文化掛勾,所以一啲好基本既儒墨道法大家都會讀過下。我個陣上堂,老師成日講既係傳統適唔適用於現今;原意可取,咁做法又是否可取?
而作文,AL中化係作實用文,係CE個陣先係三選一。
個人睇法:CE真係用past paper都夠玩,AL先睇實力

驚唔識考試搞到低分

自膠,你係咪講緊AL?
AL主要讀中化,而且評論題都係要將中國文化放於現實社會,再加上現代例子作說明。
以前AL既閱理卷不時都玩下花款,而且同文化掛勾,所以一啲好基本既儒墨道法大家都會讀過下。我個陣上堂,老師成日講既係傳統適唔適用於現今;原意可取,咁做法又是否可取?
個人睇法:CE真係用past paper都夠玩,AL先睇實力

另外想問中文系係咪冇exchange
呢度有冇巴打讀account

中大 [del]專業 [/del] 會計,有冇興趣知?

好呀,其實我想知就業前景嗰d 多d🙈

驚唔識考試搞到低分

自膠,你係咪講緊AL?

另外想問中文系係咪冇exchange

搭單問 其實中文系大約係要讀啲咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞