真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問(2)

397 回覆
9 Like 1 Dislike
Sorry, Econ仔騎劫咗個post,大家繼續發問。
有冇人對UST
Science school
Engine school
Business school
Humanity and social science school
IPO
或者直接program-based入
有興趣嘅都可以留言講下

想問關於IPO
如果入左Science 要大約幾多gpa先trans到rmbi
同埋IPO係咪好睇重interview?

Science school
Engine school
Business school
Huma & sosc school
4間都可以入咗再揀IPO嘅,所以競爭係大嘅

GPA自然都要高先揀到

Interview我諗相對上冇GPA咁重要
(有冇IPO師兄講下?)
來生不讀ust

Why
有冇人講下cityu ece

同求

來生不讀ust

Why

科大個個都咁講
入到嚟就明
來生不讀ust

Why

科大個個都咁講
入到嚟就明

咁驚..
來生不讀ust

Why

科大個個都咁講
入到嚟就明

咁驚..

唔驚。我都冇事

可能係我入世未深
來生不讀ust

Why

科大個個都咁講
入到嚟就明

唔覺
除左爛grade同難搵past paper我覺得都幾好
來生不讀ust

Why

科大個個都咁講
入到嚟就明

唔覺
除左爛grade同難搵past paper我覺得都幾好

其實我好鍾意我major course
當你享受一樣嘢就唔覺得辛苦
畀心機啦
City cs點睇?
利申:冇追post
由上個post睇到依度,發學文科人真係好少
中大中文留名,有問題盡答

利申:舊制,已grad
連登冇人讀dental

有咩想問

如果剩係讀過phy 上到黎會唔會好辛苦

要比其他人花多D時間溫書 pick up翻D基本bio 野lo 係會辛苦D 因為見住身邊D人個個都識自己就唔識咁 不過唔係唔得既 始終bio 好多都係背翻黎既知識

可唔可以講下dental既生活
連登冇人讀dental

有咩想問

要比其他人花多D時間溫書 pick up翻D基本bio 野lo 係會辛苦D 因為見住身邊D人個個都識自己就唔識咁 不過唔係唔得既 始終bio 好多都係背翻黎既知識

個個完曬sem 你仲要考試 返學翻到7月尾
上堂take attendance 好多堂上 有PBL lecture clinic ......
有冇巴絲可以講下歷史系
我唔鍾意ust d咩:
1. D人太chur,我唔係要咩人文氣息,但成績,搵工等topic聽到好煩,d人太認真,part proj好攰。

2. Common core,你叫我一個busi仔讀humanities social science 同埋science ,你殺左我好過。今個sem我清cc,係最難過既一個sem,完全無興趣。我真係好憎呢d野。不過而家好似每間u都係。
連登冇人讀dental

有咩想問

上堂take attendance 好多堂上 有PBL lecture clinic ......

前景係唔係仲咁好 定係揀三寶好

是咪好重古文
曾經係我jupas A1既選擇
連登冇人讀dental

有咩想問

一定係dental 同三寶compare
我唔鍾意ust d咩:
1. D人太chur,我唔係要咩人文氣息,但成績,搵工等topic聽到好煩,d人太認真,part proj好攰。

2. Common core,你叫我一個busi仔讀humanities social science 同埋science ,你殺左我好過。今個sem我清cc,係最難過既一個sem,完全無興趣。我真係好憎呢d野。不過而家好似每間u都係。

讀緊hku反而嚮往ust
本身入u都對所謂u life冇乜興趣,ust chur gpa嗰種風氣我覺得會啱我
反而hku入面d人個個都掛住ulife上莊搏盡無悔,同佢地完全冇話題,摺友會覺得好難頂
本身讀緊business相關科,間faculty又頹,早知當初應該揀ust ecof/maec
我唔鍾意ust d咩:

本身入u都對所謂u life冇乜興趣,ust chur gpa嗰種風氣我覺得會啱我
反而hku入面d人個個都掛住ulife上莊搏盡無悔,同佢地完全冇話題,摺友會覺得好難頂
本身讀緊business相關科,間faculty又頹,早知當初應該揀ust ecof/maec

同感啊巴打
雖然我未入u..(希望今年入到.. )但暫時同你諗法一模一樣
連登冇人讀dental

有咩想問

6年後既嘢 好難答你wo 有本事夠薑咪自己開檔
連登冇人讀dental

有咩想問

夠分入dental仲諗三寶傻的嗎

是咪好重古文
曾經係我jupas A1既選擇

唔係,必修就現文、古文、古藉、語言學都有
以上亦係中文系四大範疇
選修課就四個範疇都有既,似乎你個力能力、喜好而揀

有咩想問

夠分入dental仲諗三寶傻的嗎

同埋係有得揀既前提下 梗係入kongu 好過poly
我唔鍾意ust d咩:

同感啊巴打
雖然我未入u..(希望今年入到.. )但暫時同你諗法一模一樣

我都憎個d咩熱血野,成班好似翻翻去小學咁,我唔明個意義。

只係想ust既人 可唔可以討論下d輕鬆野。

初初入黎我都不停追成績呢樣個樣,但慢慢覺得好無意義,而家識揀d,我鍾意既野就用心d咁?
有冇巴絲講下中大中文/港大中文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞