真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問(2)

397 回覆
9 Like 1 Dislike
想問下CITY FINANCE
Quantitative Social Analysis:

放係social science會唔會呃左好多人
又要讀math1014 2011 2421

無數底應該都會出事
有冇巴絲讀緊poly bba logistic?對呢科好有興趣想了解多啲,可以留tg我搵你

無數底應該都會出事

呢科好似亂咁砌出來咁 伏味濃

無數底應該都會出事

好似仲要讀d 3000/4000 level嘅stat
文科仔應該收得皮
數底唔好或者好憎數學嘅文科jj,最好唔好揀QSA,會中伏

你睇樓上都知勁多數course
仲要係math dept教你,唔係sosc dept教
連登冇人讀dental

有咩想問

如果剩係讀過phy 上到黎會唔會好辛苦

要比其他人花多D時間溫書 pick up翻D基本bio 野lo 係會辛苦D 因為見住身邊D人個個都識自己就唔識咁 不過唔係唔得既 始終bio 好多都係背翻黎既知識
仲要係math dept教你,唔係sosc dept教

我地睇埋elective,elective分methodology/topical,topical係正常你地諗到即socsci course,methodology 就係以下呢d

唔鍾意數/數差請你重新諗一諗
真係想讀文科(想嚟科大讀文科
就揀GCS

無數底應該都會出事

文科仔應該收得皮

文科仔讀完5字頭stat科here
唔好入physio

唔好入rd
唔好入physio

巴打點解

遲多4年grad工都冇得你做

巴打點解咁講
pt飽和唔係講左好耐啦咩

無數底應該都會出事

文科仔應該收得皮

Ching you alright?

無數底應該都會出事

文科仔應該收得皮

就揀GCS

個人建議讀之前諗清楚 ,因為某d原因幾熟呢科同呢科d學生
英文唔好入去讀都幾易比人屈死
其次係個人覺得course structure 有點怪
原因係唔少大陸學生反映入黎呢科係因為James Lee既名氣,加上有興趣further study 而讀
但讀讀下會發覺呢科 唔係train緊學生讀上去,似係train學生就業(有大陸學生話James Lee上堂親口咁講 ) 不過for 就業既訓練又唔係十分足夠

概括而言有dd似四不像同埋似科大為搞高個排夠而搞既programme (可以詳細研究下呢科個課程結構 )
當然如果你真係有興趣接觸下social science issues可以點樣量化研究 就絕對值既
入面班教授都好神 淨係計James Lee, Kellee Tsai都真係夠橫掃香港其他院校既師資 仲未計其他神人
當然workload絕對唔會係細
(Ust都無邊科workload係細架啦下話 )
就揀GCS

個人建議讀之前諗清楚 ,因為某d原因幾熟呢科同呢科d學生
英文唔好入去讀都幾易比人屈死
其次係個人覺得course structure 有點怪
原因係唔少大陸學生反映入黎呢科係因為James Lee既名氣,加上有興趣further study 而讀
但讀讀下會發覺呢科 唔係train緊學生讀上去,似係train學生就業(有大陸學生話James Lee上堂親口咁講 ) 不過for 就業既訓練又唔係十分足夠

概括而言有dd似四不像同埋似科大為搞高個排夠而搞既programme (可以詳細研究下呢科個課程結構 )
當然如果你真係有興趣接觸下social science issues可以點樣量化研究 就絕對值既
入面班教授都好神 淨係計James Lee, Kellee Tsai都真係夠橫掃香港其他院校既師資 仲未計其他神人
當然workload絕對唔會係細
(Ust都無邊科workload係細架啦下話 )

多謝你解答埋SHSS嘅資訊
科大好齊人

無數底應該都會出事

文科仔應該收得皮

屌不如再說了 死捱難捱到最後份coursework 打哂鑼搵人求救
最尾搵到個讀精算既fd出手
份paper個 partner直頭搵phd朋友
想問poly anf有無可能21 分入到

如果想讀acct 21 分係咪得bu? city得唔得

無數底應該都會出事

文科仔應該收得皮

屌不如再說了 死捱難捱到最後份coursework 打哂鑼搵人求救

好勁啊,好似我要讀文科咁

無數底應該都會出事

文科仔應該收得皮

對我黎講,讀MAEC既人都好高不可攀

無數底應該都會出事

文科仔應該收得皮

對我黎講,讀MAEC既人都好高不可攀

講呢啲
Sorry, Econ仔騎劫咗個post,大家繼續發問。
有冇人對UST
Science school
Engine school
Business school
Humanity and social science school
IPO
或者直接program-based入
有興趣嘅都可以留言講下

想問關於IPO
如果入左Science 要大約幾多gpa先trans到rmbi
同埋IPO係咪好睇重interview?
Sorry, Econ仔騎劫咗個post,大家繼續發問。
有冇人對UST
Science school
Engine school
Business school
Humanity and social science school
IPO
或者直接program-based入
有興趣嘅都可以留言講下

想問關於IPO
如果入左Science 要大約幾多gpa先trans到rmbi
同埋IPO係咪好睇重interview?

RMBI好似around 2.8-3.0
interview都重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞