真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問(2)

397 回覆
9 Like 1 Dislike
有無巴打講下city business econ
追過下post唔見有 睇漏左嘅請屌
ku歷史/翻譯
隨便問
樓上巴打好有心

我想教書

Btw燈塔肥羊本科係llb

同科大Account 最大分別:
科大business school有數學必修要求,據了解 business school學生一定要讀個MATH Course 要識基本calculus (有錯既話科大朋友請指)

無錯,科大要讀一個math course
Have M1/2: MATH1013,內容係m2 calculus野,m1既朋友會好辛苦

No M1/2: MATH1003,time value of money,basic matrix,basic calculus,專for商院既人

講開又講,如果你讀m1既,你係會未學過matrix,假如你日後讀econ/fina,你要自修
想知internal audit即係點同埋啲人year1要揾intern會揾咩

Internal audit 係睇一間公司入面既Risk management, control 同埋Corporate governance. 呢三舊都係好大既topic,如果簡單少少,可以咁諗:

Internal auditor 會搵下公司入面有冇啲行為 (practices) 會影響一間公司達致佢既Goals、對佢既opeartion / financial reporting 等方面有不利影響。

試諗下國泰既Cargo(貨運服務)。運貨既話應該點樣收人錢?最正路既諗法就係 $X / kg 咁收。要令公司唔會收多 / 收少$,磅貨個磅就要好準確咁磅倒啲要運送既貨物有幾重。

所以,國泰既internal auditor就會去實地睇下磅貨個磅,喺冇任何物件放上去既時候個磅係咪show緊0.00 kg。假設佢去到發現個磅唔係show 0.00 kg,咁呢個就係一個operation上面既弱點 (weakness),internal auditor就要報告呢個問題同埋提供建議既解決方法。

第二個例子,你係誠哥間集團公司既Internal auditor。有一日你走去巡間百佳。超級市場其中一個比較大既risk就係會比人偷野。而要減低呢個風險,其中一個方法就係喺百佳既出入口裝一個會響既防盜設備(唔知舊野叫乜名)。Internal auditor 點樣測試舊野有冇效?好簡單,就係拎啲冇比錢既貨經過舊野睇下佢有冇響,再睇埋舊野響左之後有冇超市既職員出黎搵你check下件貨有冇比$。

如果Internal auditor拎左件冇比錢既野但係可以大搖大擺咁行出個百佳門口,舊防盜器又冇響到,呢個就係問題;同上面一樣,佢又係要report findings + recommendations。

上述兩個例子好似顯得Internal Auditor 做既野好濕碎,但佢地仲有更多比較高層次既工作。但最簡單既語言去講,佢地就係幫公司搵下而家有咩問題,做啲咩可以防止呢啲問題發生 / 解決呢啲問題,最終目的係為公司 Add value。

有興趣可以youtube search下 Internal audit。本身想搵條短啲既video做介紹,但遺憾地發現冇邊條講得有趣
Year 1 Intern: Local CPA Audit firm 係個唔錯既選擇;因為見你人正常同埋翻到個contract period都有機會收;另外可以用JIJIS system(你當係一個比大專生搵工既jobsDB)搵啲規模細啲既公司做;

Year 1 報大公司多數都冇回音,除非你識啲大你一兩年既喺入面做緊,又知間公司有空缺咁岩想請大學生入去做。冇Referral 既話唔洗曬時間報大公司
Year 1 Intern: Local CPA Audit firm 係個唔錯既選擇;因為見你人正常同埋翻到個contract period都有機會收;另外可以用JIJIS system(你當係一個比大專生搵工既jobsDB)搵啲規模細啲既公司做;

Year 1 報大公司多數都冇回音,除非你識啲大你一兩年既喺入面做緊,又知間公司有空缺咁岩想請大學生入去做。冇Referral 既話唔洗曬時間報大公司

Thx!!! 答得好詳細!

仲想問吓 audit firm intern入到去又得year1,通常會比佢做啲咩

仲想問吓 audit firm intern入到去又得year1,通常會比佢做啲咩

冇做過 Audit firm intern 答唔倒 但預左係啲重複性既工作
樓上巴打好有心

我想教書

Btw燈塔肥羊本科係llb

論學歷同經驗 Sharon Chan 冇得輸
利申 冇補過

科大business school有數學必修要求,據了解 business school學生一定要讀個MATH Course 要識基本calculus (有錯既話科大朋友請指)

Have M1/2: MATH1013,內容係m2 calculus野,m1既朋友會好辛苦

No M1/2: MATH1003,time value of money,basic matrix,basic calculus,專for商院既人

講開又講,如果你讀m1既,你係會未學過matrix,假如你日後讀econ/fina,你要自修

我讀 Math 爛硬
有無cu ibba分享下

我讀 Math 爛硬

無得用cal機
想問仲有無dental巴

岩岩訓醒仲要溫書,短既可以答

Interview重唔重要
第二個post有巴打話in個陣會比人問點解會記過之類
操行會唔會有影響 定基本上夠分就穩陣

夠分穩入
但其實你點知個份係收幾多
年年都升緊

唔會一年升幾分咁癲掛 都係估計姐
純粹驚interview佔好重
因為啲人成日話MBBS IN個陣睇你岩唔岩做醫生之類

Interview重唔重要 你咪又係一樣要in
唔通我話你知唔重要你就hea in咩
MBBS 咪又係夠分就一定收
由上個post睇到依度,發學文科人真係好少
中大中文留名,有問題盡答

利申:舊制,已grad

可唔可以講下個模式同dse係咪爭好遠
驚唔識考試搞到低分

自膠,你係咪講緊AL?
個人感覺Dse似CE多啲,
AL主要讀中化,而且評論題都係要將中國文化放於現實社會,再加上現代例子作說明。
以前AL既閱理卷不時都玩下花款,而且同文化掛勾,所以一啲好基本既儒墨道法大家都會讀過下。我個陣上堂,老師成日講既係傳統適唔適用於現今;原意可取,咁做法又是否可取?
而作文,AL中化係作實用文,係CE個陣先係三選一。
個人睇法:CE真係用past paper都夠玩,AL先睇實力

另外想問中文系係咪冇exchange

唔係,中大exchange可以跟書院/學校,條件夠就合資格,同讀咩系無直接關係

驚唔識考試搞到低分

自膠,你係咪講緊AL?
AL主要讀中化,而且評論題都係要將中國文化放於現實社會,再加上現代例子作說明。
以前AL既閱理卷不時都玩下花款,而且同文化掛勾,所以一啲好基本既儒墨道法大家都會讀過下。我個陣上堂,老師成日講既係傳統適唔適用於現今;原意可取,咁做法又是否可取?
個人睇法:CE真係用past paper都夠玩,AL先睇實力

搭單問 其實中文系大約係要讀啲咩?

上面講左,你不如睇左先問

驚唔識考試搞到低分

自膠,你係咪講緊AL?

唔係,中大exchange可以跟書院/學校,條件夠就合資格,同讀咩系無直接關係

thanks
咁條件大約係點 難唔難去 同埋有冇subsidy果啲
中大電子留名
有乜想問隨便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞