真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問(2)

397 回覆
9 Like 1 Dislike
讀教大中學教肓啲科係咪比其他大學專科畢業+pgde難搵中學教席?見樓上有人話中學請老師只請兩大

睇band做人
同埋而家教育界老屎忽都係以前少大學既時候靠兩大學位上位,所以你要比佢地screen既時候緊係screen走唔係自己人先

咁如果讀教大中學科出到嚟可唔可以教小學?應該會易搵啲?同埋會唔會人工比讀小學科出嚟嗰啲人低
Acct major

但我一個major course都未讀

子瑜巴

想問,而家pre定al acct, 夠唔夠頭major兩個course?

頭?正常bba頭兩個course係fundamental,比無dse acct既人,有底既都要讀

ust個兩個course都唔難,topic少過AL,但有一樣野叫cash flow statement,係acct,fina都會用得着,而dse無但AL有既。

我唔知dse costing cut到乜野樣,我地個陣學既9成用得翻係managerial accounting course,新野個logic都一樣。係加多左capital budgeting(如果有個project係要好多initial capital,咁做唔做呢?入面會成日用到都係personal finance入面,NPV 既concept)

你想入acct既,普遍都要讀3-4 FA course,2*MA course, 1* taxation, 1*auditing, 1-2 business law,course數比其他major多,仲要全部必修。

Btw 你econ考成點+expect點排jupas?

econ, mc 42/45, lq...唔知。暫時諗落錯左10~15 分到

jupas排暫時鳩排
遲下諗住轉
a1 cu econ ( 入到去min acct)
a2 city acct / poly anf ( 入到去min econ )
a3 bu acct ( 入到去min econ)

btw我諗我econ應該有。。。5 ge
lq我諗都錯得幾多。。。。

基本上
Poly冇econ

我見到有bus econ....

其實。我心目中想讀個種econ係ust maec同cu個種,耐何分數。。要睇下點
我無m1,2 入唔到maec
如果唔夠分入cu....我咪唯有讀acct,
UST major phys cs minor math 路過

有人對呢三個major都有興趣嘅可以問下我

我以為你minor cs添
乜原來ust都有得double major?

你讀得掂嘅話add 10個都得
Acct major

子瑜巴

想問,而家pre定al acct, 夠唔夠頭major兩個course?

econ, mc 42/45, lq...唔知。暫時諗落錯左10~15 分到

jupas排暫時鳩排
遲下諗住轉
a2 city acct / poly anf ( 入到去min econ )

你無估錯分既應該5 up啦

你expect other subjects 咩grade?

子瑜巴

chi eng math ls econ bafs
3/4 3/4 4 4/5 5/5* 5/5*

b5 19 ~ 26

而家返緊pt同時係屋企瘋狂自修。自修緊 al econ( uk al syllabus ) , math and stat ( hkale, 已學晒)
, m1 仲有半個stat part( m and stat無個part), thomas calculus
如果入到cu econ, 就會讀埋 al econ

睇你都係好比心機個種人
我會建議你呢個暑假玩埋佢,因為大學會比你慢慢chur,跟住四年除非exchange都唔好諗住有而家咁得閒

我唔睇書學野。。。無野做,毒撚無fd

jupas排暫時鳩排
遲下諗住轉

你expect other subjects 咩grade?

子瑜巴

b5 19 ~ 26

而家返緊pt同時係屋企瘋狂自修。自修緊 al econ( uk al syllabus ) , math and stat ( hkale, 已學晒)
, m1 仲有半個stat part( m and stat無個part), thomas calculus

睇你都係好比心機個種人
我會建議你呢個暑假玩埋佢,因為大學會比你慢慢chur,跟住四年除非exchange都唔好諗住有而家咁得閒

有24分既入ust啦,可以揀ecof maec econ
Acct major

子瑜巴

jupas排暫時鳩排
遲下諗住轉

子瑜巴

b5 19 ~ 26

點解要自修AL唔直接自修大學

中6 時自己行街買開al書,廢事晒。 同埋,中學教科書d排版好d, 內容精簡( 大學書" trump"撚到暈,講個limit都講3 版紙,仲要用d好撚pro ge physic公式去解 )
加上。。。。小弟想入到大學後學hy咁拍video教econ, acct, 所以希望用中學角度去了解左d advanced知識先。

jupas排暫時鳩排
遲下諗住轉

子瑜巴

b5 19 ~ 26

睇你都係好比心機個種人

ust......少林寺我唔要

講少。。其實最大問題係yr2 開始無hall住,利申住港島
qsa 去interview個prof話唔想香港冇做research既人材,特別ust全部都係支那人
科野係全世界第一科專數既social science 學科
想堆學生有幾個去到美國讀phd

子瑜巴

b5 19 ~ 26

睇你都係好比心機個種人

唉 屌女巴好勤力
我仲係度grad trip緊 hea到仆街
有冇人講下GCS點?
上面講到好似好伏
差唔多分數,bu/city定ust gcs好d?
有冇人講下GCS點?
上面講到好似好伏

BU?
有無巴絲讀翻譯 想知多d

你想知d乜
利申讀緊嶺南翻譯

我嘅感受係翻譯系好開心
冇乜嘢做
同埋翻譯好撚乞食

可唔可以講下讀d咩

唔知其他點
嶺南得中英互譯
注重本地化嘅翻譯
理論同技巧都有
theory例如嚴伏嘅信達雅 果類
技巧 咪 刪譯法 逆譯法 增譯法果d

除左translation 嘅嘢
都會有interpreting
分別有sight translation consecutive interpreting 同埋最難果個simultaneous interpreting
一個睇住譯 一個聽住譯 con同sim分別就係sim幾乎講完就要譯到(口譯)

都會有一個specialized 嘅field
你可以自己揀
eg business legal sci literary media 果d

唔好expect有咩文化嘢讀
除非prof自己share/你讀literary trans
但都有d得意d 嘅course
eg 流行文化翻譯 本土翻譯

多考試但少paper做
paper mainly in theory courses

最後幫嶺南打飛機
嶺南翻譯八大排名第一
唔信可以ugc到睇
係post grad同prof 嘅功勞
利申:垃圾
有無巴絲讀翻譯 想知多d

你想知d乜
利申讀緊嶺南翻譯

我嘅感受係翻譯系好開心
冇乜嘢做
同埋翻譯好撚乞食

岩阿屌
做番翻譯既都幾撚乞食
利申cu翻譯

解答返點解乞食
因為translate 多數freelance job
翻譯一套戲得200
屌我不如做補習 都多過100/h啦
同埋好難有長工
有嘅就係西工
人工得10000幾
多嘢做到痴線
但係入到政府就
前提係入到
有冇人講下GCS點?
上面講到好似好伏

BU?

其實我想讀soci野多
都係無人問ecof
農業here 應該無人會想知
都係無人問ecof

去哂追夢

子瑜巴

b5 19 ~ 26

睇你都係好比心機個種人

唉 屌女巴好勤力

唔係我勸力。。只係我唔做呢d就無野做
無fd毒撚
有冇人講下GCS點?
上面講到好似好伏

BU?

其實我想讀soci野多

你到時係想做啲咩?
諗出路再諗下咩U

不過應該點都唔會係city
利申:唔熟

子瑜巴

b5 19 ~ 26

睇你都係好比心機個種人

唉 屌女巴好勤力

唔係我勸力。。只係我唔做呢d就無野做
無fd毒撚

你試下上網search下啲course,睇下syllabus,再上Khan academy學埋

子瑜巴

b5 19 ~ 26

睇你都係好比心機個種人

你講以上既3樣野我都中左(少林+無hall+港島)
都係無人問ecof

去哂追夢

個個grad din grad trip緊
我個陣都係放榜前3日先開始驚
都係無人問ecof

去哂追夢

個個grad din grad trip緊
我個陣都係放榜前3日先開始驚

我放榜前一晚突然間勁驚中文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞