真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問(2)

397 回覆
9 Like 1 Dislike
有冇人講science

Science咁大範圍你想知啲咩先

呢到應該好多science人
定你唔知自己興趣係咩subject?

唔知揀咩major好嘅yr 1垃圾可唔可以搭單問埋

我係phy人緊係想人揀phy或者math
不過老實講如果冇一個特別興趣又入science既話我估你都係想做大學生攞cert易搵工
咁齋講搵工方面就緊係math(讀得好)>stat/riskman>chem=biochem>else

有冇話想入邊間/對咩major比較有興趣先?

雖然ok鍾意phy但唔係讀phy嘅材料
而家諗緊food nutrition/biochem/environmental science
自問都算懶人sem1 gpa啱啱好過3
所以驚讀biochem會讀死

咁讀environmental science或者food nutrition都ok既,同埋唔會爛grade
不過你想做返本行,就要預之後要考牌做environmentalist/dietitian.
HKU space/英美澳加都有相關牌照,你要預讀多2-3年pg先有得註冊
Biochem係唔易讀,超多野記,不過讀得好都叫容易搵到lab/化驗工既

其實唔做返本行好似讀咩科都無咩所謂
外國jj路過留名,sydney U financial econ + finance year 2,問 U life同點適應外國生活都得
見到好詳細嘅surveying分析 想問poly個land surveying係咪另一回事 要落地盤嗰啲?想知多啲lsgi讀咩

LS 雖然都係survey 一種 但係poly 特登分開左

LSGI 就主要玩三腳架
姐係平時係街/地盤會見到有個人棟隻三腳架係度望
其實就係計下距離 高低水平等等 仲會學下地質既野
第時就可以繪製地圖 畫埋construction site既地圖

因為考既牌/專業同poly survey 唔同
所以LSGI 既收分都比較低
Poly nursing

有興趣可以問

唔夠奴性唔好入嚟讀

另外想問中文系係咪冇exchange

唔係,中大exchange可以跟書院/學校,條件夠就合資格,同讀咩系無直接關係

thanks
咁條件大約係點 難唔難去 同埋有冇subsidy果啲

GPA 過 3.2 以上越高越多選擇
書院間間唔同,揀倒既大學可能冇咁出名

同埋有時你有minor到相關既科,又有唔同選擇
Subsidy我知係有既,但要睇你去邊,唔同地點既額都唔同
難易主要睇你GPA,高係點都著數啲

唔該哂
順便想問下書院選擇
想year1住宿(好似識多啲人會好啲 )
但我宿分應該好低 屋企算近同唔算細
份人比較慢熱但熟左會好玩得
唔介意夜晚玩到好夜
但想同時兼顧到讀書同pt
應該會想揀四舊 因為好似多嘢玩啲
有錯請輕力屌 求指教

四舊嘅
Yr1 有宿機率 shaw>cc>uc>na
玩多癲嘅 shaw>cc>uc>na

shaw yr1 易有宿 都算係最多嘢玩
Cc 就各間hall舍堂文化幾強
Uc 感覺上平衡d 如果你真係好著重讀書pt
Na 極少宿

放咗jupas再過中大post問啦

其實住hall玩成點都好睇你既主動性
想玩盡,可以上hall莊,但亦都可以摺住黎住
不過書院真係唔係你想邊間就邊間,好睇彩數
如果我phy麻麻 幾乎0
但有讀m2 同math 2科都應該有5or above
好唔好揀poly engine?
e.g. BSE

除左CS類engine,其他你自問搞唔掂phy就唔好入.
數學有信心又想做industry,可以考慮埋data science類既科

如果早幾年俾我見到呢句咪好

1。咩係做industry?小弟真心唔明想賜教
2。poly property management/同埋global supply chain
有冇巴絲可以講下
1,讀啲咩,
2,難係邊,
3,要求啲咩能力
detail啲就更好
見到好詳細嘅surveying分析 想問poly個land surveying係咪另一回事 要落地盤嗰啲?想知多啲lsgi讀咩

LS 雖然都係survey 一種 但係poly 特登分開左

LSGI 就主要玩三腳架
姐係平時係街/地盤會見到有個人棟隻三腳架係度望
其實就係計下距離 高低水平等等 仲會學下地質既野
第時就可以繪製地圖 畫埋construction site既地圖

因為考既牌/專業同poly survey 唔同
所以LSGI 既收分都比較低

清楚明白哂!
我m2就差少少但phy都ok同埋有讀ict 咁揀lsgi係咪都叫應該handle到?
同埋想問surveying同lsgi 以難度同前途黎講 兩個應該揀咩好 麻煩哂
想問仲有無dental巴

岩岩訓醒仲要溫書,短既可以答

Interview重唔重要
第二個post有巴打話in個陣會比人問點解會記過之類
操行會唔會有影響 定基本上夠分就穩陣

夠分穩入
但其實你點知個份係收幾多
年年都升緊

唔會一年升幾分咁癲掛 都係估計姐
純粹驚interview佔好重
因為啲人成日話MBBS IN個陣睇你岩唔岩做醫生之類

Interview重唔重要 你咪又係一樣要in
唔通我話你知唔重要你就hea in咩
MBBS 咪又係夠分就一定收

識人hea in dental 唔收 高分到痴線
btw大家唔好停留係自己讀過/冇讀某科就點點點,除非係入學要求你要緊張之外,你DSE所讀既一科入到大學可能只係0.5-0.7個intro course.
希望唔好用呢樣野黎做任何野既藉口,其實幾小學雞
而且入到大學係好需要你既自學能力,唔識咪自己學到識,唔會再有人見班人咩都唔識而放緩腳步咁好人,自己要識下負責任唔好咁被動

大把人無讀bio 入到嚟health science 屈哂A agger巴打
有無人講下cu philo religious studies 同 bu德國研究
btw大家唔好停留係自己讀過/冇讀某科就點點點,除非係入學要求你要緊張之外,你DSE所讀既一科入到大學可能只係0.5-0.7個intro course.
希望唔好用呢樣野黎做任何野既藉口,其實幾小學雞
而且入到大學係好需要你既自學能力,唔識咪自己學到識,唔會再有人見班人咩都唔識而放緩腳步咁好人,自己要識下負責任唔好咁被動

睇科,中大 PAC 為例

DSE Econ Cover DSME1003 1004 80%內容,共 6cre
DSE BAFS cover ACCT2111 90% 同埋 ACCT2121 40% 內容,共6cre

按比例計翻,都有 接近10 cre (grad requirement 123 cre, 10/123 ~8%)

另外(一般黎講) 對足 3年 BAFS Account 既人諗 entry 會快過大學開始接觸既人,呢度有優勢

所以中學內容係咪只佔 0.X 個 intro course 真係好睇唔同學校課程,但認同唔應該因 DSE Elective 限制揀科
樹仁 中文都可以問
有冇hku e&f巴打們講下interview
e.g. BSE

數學有信心又想做industry,可以考慮埋data science類既科

我又唔覺喎
大學既engine科 對物理需求低喎
掉條式比你 入面例如有7個未知數
你記好果7件未知數既意思 單位
見到題目就做到架喇
中學物理都仲多d野玩黎玩去 可能要先用第一條物理公式出一個數 再將呢個數放入下一條物理式 放幾獲先有最終答案
大學基本上佢考邊一課 就用果課既公式代入就完喇喎

不過大學數學係難既..要好認真讀 真係好難既微積分
e.g. BSE

我又唔覺喎
大學既engine科 對物理需求低喎
掉條式比你 入面例如有7個未知數
你記好果7件未知數既意思 單位
見到題目就做到架喇
中學物理都仲多d野玩黎玩去 可能要先用第一條物理公式出一個數 再將呢個數放入下一條物理式 放幾獲先有最終答案
大學基本上佢考邊一課 就用果課既公式代入就完喇喎

不過大學數學係難既..要好認真讀 真係好難既微積分

利申 數m2phy 5星 土木系
有無人6月13號in ust Global China studies?

收到interview未?

琴日收到

琴日收到

想知group discussion discuss啲咩

清楚明白哂!
我m2就差少少但phy都ok同埋有讀ict 咁揀lsgi係咪都叫應該handle到?
同埋想問surveying同lsgi 以難度同前途黎講 兩個應該揀咩好 麻煩哂

揀得survey 睇你成績都有返咁上下
講緊survey 收緊27分 lsgi 23-24分
某程度都睇得出survey 比lsgi 出路好

不過最重要都係睇你自己 邊科有興趣就讀啦
呢兩科都叫唔洗乞食 自己google/ YouTube 下
再深入d 睇下呢兩科會做d 咩
近年好多科都比人推爆 未入u前就神科
讀完出嚟成個社會變左 工都搵唔到 e.g. Civil
所以唔好盲目聽人講邊科邊科好景
自己搵多d 資料了解多d
想入suvery 但又唔夠分
其實poly 仲有科board discipline (bd)都係收23-24分
Year 1 chur 高gpa 就有得揀survey
23分讀27分科 非常抵

琴日收到

想知group discussion discuss啲咩

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞