真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問(2)

397 回覆
9 Like 1 Dislike
有冇巴絲講下中大中文/港大中文

中文一定係中大
中學中文老師話佢地請人係 CU>>>>>>>BU>>HKU
最top堆補習佬都多數中大

利申中大人 非文學院 中學band1頭
有冇巴絲講下中大中文/港大中文

中文一定係中大
中學中文老師話佢地請人係 CU>>>>>>>BU>>HKU
最top堆補習佬都多數中大

利申中大人 非文學院 中學band1頭

即係話BU仲好過Kong U?
想問中大econ maj, 想min acct, 有無可能?
推一推
Surveying 有冇人想知?
cu/hku statistic?
讀乜?讀完乞食?
聽聞好多都考個cfa先搵到野做
Surveying 有冇人想知?

想入hku geog經Ba定係SocSci入好啲
想問poly anf有無可能21 分入到

如果想讀acct 21 分係咪得bu? city得唔得

利申: poly acct
如果我冇記錯, BU好似冇 weighting 而poly/city 有weighting
如果你食中weighting 入city應該唔難 (佢好似計4C 2X 而英文, math, elective 計2倍,我唔知你擅長咩科 )
而poly如果你話21分 就算食中weighting(好似最重英文/math 其次elective) 我諗好大機會係lower位/入唔到

題外話,讀poly anf 定 acct 要好好諗清楚,
如果你讀anf想take minor/ exchange 而又想畢業考CPA,你唔好好計劃會好辛苦(應該係)
hku物理數學double major,電子工程minor留名
有咩問題即管問

以下係個人鳩up

因為自己本身鍾意天文,入hku就最多faculty做天文野,同埋condense matter都好多.不過想做其他方面,例如high energy, biophy, optoelectronics既話就相對弱少少,建議去CU.

如果入黎想做物理研究既話hku個環境好好,prof個個都好好人,你肯問肯做基本上就一定比你ug時幫手攞經驗充實cv.同埋考試盡量唔好太差,就有機會申請學校個fellowship比你去名校做,並冇一般想像仲咁難.(呢方面有信心贏ust )

不過機會要靠自己爭取,要有決心幾辛苦幾細微既機會都要狗衝(除非你GPA可以輕鬆爆4),儲儲埋埋既經驗同cv就係日後理想既踏腳石

自己對phy同天文都好有興趣
但其實唔太知呢科係讀乜野
好驚同想象中好大出入
同埋巴打可唔可以講下出路點樣?
咁多年一直都諗住讀engine諗住出路多啲
呢排先諗過讀phy 同埋想問呢兩科係咪真係差好遠?
唔該晒

如果剩係讀過phy 上到黎會唔會好辛苦

要比其他人花多D時間溫書 pick up翻D基本bio 野lo 係會辛苦D 因為見住身邊D人個個都識自己就唔識咁 不過唔係唔得既 始終bio 好多都係背翻黎既知識

可唔可以講下dental既生活

個個完曬sem 你仲要考試 返學翻到7月尾
上堂take attendance 好多堂上 有PBL lecture clinic ......

前景係唔係仲咁好 定係揀三寶好

夠分入dental仲諗三寶傻的嗎

同埋係有得揀既前提下 梗係入kongu 好過poly

釘桃仲要年年升緊

要比其他人花多D時間溫書 pick up翻D基本bio 野lo 係會辛苦D 因為見住身邊D人個個都識自己就唔識咁 不過唔係唔得既 始終bio 好多都係背翻黎既知識

可唔可以講下dental既生活

個個完曬sem 你仲要考試 返學翻到7月尾
上堂take attendance 好多堂上 有PBL lecture clinic ......

前景係唔係仲咁好 定係揀三寶好

夠分入dental仲諗三寶傻的嗎

同埋係有得揀既前提下 梗係入kongu 好過poly

釘桃仲要年年升緊

*個分
唔好入physio

巴打點解

遲多4年grad工都冇得你做

巴打點解咁講
pt飽和唔係講左好耐啦咩

市場目前未,但2025年一定飽和
上年HA請得哂,今年central recruitment 得70個位,之後畢業生講緊有130人,再加埋overseas, Msc PT, 同埋東華
想問中大econ maj, 想min acct, 有無可能?

之前咪叫你search呢個網
http://cuhkinfo.blogspot.tw/2015/08/minor.html?m=1
裡面有教
就咁睇
係可以
讀夠佢require既18cre course就得

sorry鐘民巴。可能睇太快睇唔到
唔該晒
A2放HKU E&F 有無得interview? Thx!

正常band A都有得in
不過夠分通常唔洗in都入到
BSE 撚留名
有冇人係hku /cu /bu geography
求city civil 同Bse
最好講埋就業方面
想知polyu surveying
A2放HKU E&F 有無得interview? Thx!

正常band A都有得in
不過夠分通常唔洗in都入到

唔關擺咩位事
有冇得in係根據你母校有幾多人入過fbe同埋你學校既成績
利申 去左enf個talk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞