真人圖書館:大專生入黎分享下關於自己果科既嘢,DSE生入嚟隨便發問(2)

397 回覆
9 Like 1 Dislike
有無巴絲讀翻譯 想知多d
唔好入physio

巴打點解

遲多4年grad工都冇得你做
連登冇人讀dental

有咩想問
留返名
hku 天文/物理
有問題放低交流下
答到盡答

巴打對於天文就黎滅系有咩感想

屌佢老母
算啦冇人讀
有價值但香港人都唔識珍惜
個dean 又賤格亂咁cancel major
但又話唔變啲course
cut 個title 托咩

真係好慘
咁今年繼續讀上去就有天文呢個title
下年開始既新生就無得再揀 但有得讀d course咁樣

下年仲有
佢地有4年
因為jupas 已經報左
可能有人因為天文揀6901
之後就冇得declare astron as major
佢就聲稱啲course 仲有既
有astron as minor
可能左cut右combine 咁掛
唔知條痴線佬
留返名
hku 天文/物理
有問題放低交流下
答到盡答

屌佢老母
算啦冇人讀

真係好慘

下年仲有
佢地有4年
唔知條痴線佬

好似話個counil committee chair 數錯票,同意未過半數都可決,痴撚線格硬嚟
連登冇人讀dental

有咩想問

如果剩係讀過phy 上到黎會唔會好辛苦
Ust cs 點睇

聽講CU CS好啲

UST CS嘅1字頭course (for year 1)
COMP1021: Introduction to Python
COMP1022Q: Introduction to Excel VBA
COMP1022P: Introduction to Java

呢三個揀一個嚟讀

之後會讀COMP2011, Introduction to object-oriented programming (Use C and C++)

之後就唔太清楚了

有啲同math一齊major
留返名
hku 天文/物理
有問題放低交流下
答到盡答

屌佢老母
算啦冇人讀

真係好慘

下年仲有
佢地有4年
唔知條痴線佬

好似話個counil committee chair 數錯票,同意未過半數都可決,痴撚線格硬嚟

佢用左第種點票好似話同意>反對就得
但理論上好似係要過半數

唔知佢
弱智

Maec/qfin幾時讀3334?我要避開你地

有Qfin人個Prof先唔敢派爛grade

Fall/spring

但係數學唔夠勁都係爛架

好似係fall讀3334
Lu Xun
New MAEC director

大獲
但唔係qfin maec FALL
Ecof econ SPRING?

咁我真係唔清楚啊
可能係啦

唔該哂
再問下

FALL: MAEC, QFIN, ECOF

有Qfin人個Prof先唔敢派爛grade

Fall/spring

但係數學唔夠勁都係爛架

好似係fall讀3334
Lu Xun
New MAEC director

大獲
但唔係qfin maec FALL
Ecof econ SPRING?

咁我真係唔清楚啊
可能係啦

唔該哂
再問下

FALL: MAEC, QFIN, ECOF

排咗Econ
Sorry, Econ仔騎劫咗個post,大家繼續發問。
有冇人對UST
Science school
Engine school
Business school
Humanity and social science school
IPO
或者直接program-based入
有興趣嘅都可以留言講下
有冇人講下cityu ece
有冇人講下cityu ece

同求
有冇人講下bu cs?
有冇人對UST
Humanity and social science school
IPO
有興趣嘅都可以留言講下

點睇今年新開嗰個qsa
有冇人對UST
IPO
有興趣嘅都可以留言講下

點睇今年新開嗰個qsa

本身覺得幾on9,SHSS呢啲文科school都夾硬開個理科位出嚟
但諗諗下都覺得幾正路
因為social science field都幾多statistics嘅嘢要學,可能要學埋big data。
所以呢個program就係要嚟equip呢啲未來social scientist有個quantitative background, 易啲做啲大型人口統計research,或者其他要用到IT + stat嘅social science research。

睇落都係for 好想研究social science嘅同學而設。最好個數底都要有返咁上下,唔會怕咗數學咁啦。

文科仔都係揀返GCS好啲,GCS可以玩Huma, QSA唔似玩到Huma
有冇人對UST
IPO
有興趣嘅都可以留言講下

點睇今年新開嗰個qsa

Sosci + math
來生不讀ust

今生也不應
有冇係讀socsci ,尤其係psy and grm ,有興趣想知?

利申DSE狗

hku psy
來生不讀ust

今生也不應

今生快完了

有有巴打讀 city acct呀,講下前景同伏位俾我知呀
有冇人對UST
IPO
有興趣嘅都可以留言講下

點睇今年新開嗰個qsa

Sosci + math

出左path未?
係咪讀下sosc又讀下math2411咁?定係佢地school自己開?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞