【LIHKG】【INDIE】此時此刻,你在播放哪張專輯XXXIV

1001 回覆
12 Like 2 Dislike

無敵hit歌
未中意過MLA

有人介紹我呢隊野 越聽越正
Me too
原來依家Apple Music有得用label去搵碟 都幾方便我哩啲鐘意跟label聽歌嘅老屎忽
Lang Lee
There is a Wolf

https://music.apple.com/hk/album/there-is-a-wolf/1582270600?l=en

李瀧(Lang LEE)係韓國民謠歌手,同時亦會寫下書、畫下插畫。佢嘅音樂風格源自童謠民歌,把聲好高吭、好跳躍,音樂內容就講好多生活嘅困惑。早排出咗左首<患難的世代/The Generation of Tribulation>嘅MV,加入咗女choir,音樂內容同MV個場境令我聯想到一個日本畫家嘅作品——小磯良平《斉唱》(1941年作)。

https://youtu.be/N5S7NaNKAEQ

小磯良平係二戰時期喺日本好出名嘅畫家,寫實功力好好,好到畀人請佢去做隨軍畫家,記錄軍隊征戰嘅畫面,當中仲有畫過香港。小磯良平雖然目擊所有人性嘅黑暗同兇殘,但佢偏偏刻意唔畫呢啲場景,大部分作品都著重表達平靜嘅日常生活。呢張《斉唱》畫緊當時女高中生合唱嘅場景,畫面平整,黑色部分相連,第一眼望落去會有平緩嘅感覺,會覺得好舒服,會令人幻想到畫中嘅女學生一定係喺度唱緊和平聖詩咁。不過,再仔細睇真啲,就會發現畫中每一個女仔都係一模一樣樣。好有可能其實係畫家自己搵一個女model然後叫佢擺唔同pose企唔同角度,再自己砌返個畫面出嚟。因為正常企法唔會係咁啱每個人頭都冇重疊,冇可能咁啱得咁蹺,頭與頭之間剛好又出現一個完整嘅頭。

藝術表現嘅形式同現實之間充滿落差,畫家愈係要用形式結構來讚頌世界嘅美好,幻滅感就更加強烈。畫中其實根本就冇一班女學生、冇音樂、冇聲音、冇讚頌,有嘅只係畫面以外嘅槍林彈雨、生靈塗碳。而喺李瀧嘅音樂裡面,亦同樣帶出咗呢種感覺。童謠往往係最具正能量嘅歌曲形式,但李瀧唱得完全唔可愛,佢用好冷靜嘅情緒透過兒歌去放負,內容講緊係「道別時充滿希望相信會再見,但其實唔會再見//自唔自殺都冇所謂,反正所有野可以隨時消失。」咬緊牙根去接受一切嘅失落。<患難的世代>係佢五、年前寫嘅歌,但仍然好呼應到而家世界嘅局面(因為世界一直冇好過)。

<患難的世代>收錄咗喺新碟《There is a Wolf》入面。隻碟入面仲有一首<I want to sleep willfully>,我好鍾意。但冇收錄到上一首單曲<Imjingang/臨津江>,呢首歌日文、韓文、手語都用埋,係五六十年代喺日本hit咗嘅韓國民謠禁歌,好有故事,MV畫面又靚。

因此我覺得隻碟美中不足
mla而家係企位應該係武肺關係, 要4 定6個人隔一隔開
我而家去睇mla 都係傳統情意結,
都的確係同以前唔同左 (懶係老屎忽mode)
排merch 排左半層樓覺得好誇張
椅子。。。應該係 Serendipity March by Kangding Ray

https://www.youtube.com/watch?v=KG_7mfsndAc
唔知大家點睇依隻碟
我個人就真係覺得麻鳩麻
Donda
邊隻

9play at home
Kanye West
好少有心機聽晒英文hip hop 碟
始終唔識聽hip hop
同埋其中一個原因係唔知佢up 乜,就算知佢up 乜都冇乜感覺
我屌你老味 第一首歌我都想屌鬼以為播錯碟
負皮我比的請你好好反省
佢改撚左個名唔叫Deafheaven再出呢隻碟嘅話
我諗會易接受好多

我聽到最尾兩三首先覺得自己係聽緊deafheaven
近年有d後生撈左好多野變左唔只係說唱而係接近neo soul 令我聽多左好多
好似Denzel Curry Tyler the Creator 依d唔鳩唱女車錢會自省 會認真講下故仔既後生仔 我更鐘意
冇話唔比轉style
我純粹覺得成個感覺好老態 好generic
更不滿既係d fan屎成日老屈唔鐘意既人係metalhead
冇話唔比轉style
我純粹覺得成個感覺好老態 好generic
更不滿既係d fan屎成日老屈唔鐘意既人係metalhead
即係如果走去玩呢啲嘅話我唔洗聽你deafheaven 啦 你同市面上另外嗰一千隊shoegaze/dream pop 有咩essential difference先
我都鍾意話9佢哋metalhead
但係限於之前sunbather嗰期已經唔撚like deafheaven 嗰班友而家仲講就無意思

呢隊我覺得值得更出名更多人中意
可能一聽就知係舊派 post hardcore / emo 嘢 唔係啲咩新嘢
但好聽

https://youngjesus.bandcamp.com/album/welcome-to-conceptual-beach
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞