【LIHKG】【INDIE】此時此刻,你在播放哪張專輯XXXIV

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
我都覺得係 今日仲係陰性 喺度等兩條線先最惡頂
呢隻我鍾意
都難避免,賣到好價,好難忍到唔賣
仲係一線撚
Mid-Air Thief
Gongjoong Doduk

又轉封面重印開頭以為佢出新碟

當年嘅英倫型棍子典範,變到成個daniel johnston 咁
我老左應該差唔多
因為我老豆就係人板
Summer Soul果陣係咪仲未MAT合作
記得有個interview佢講佢好想同女vocal合作
結果就寫左Crumbling出黎
Sinawe
Sinawe 6

https://music.apple.com/hk/album/6%EC%A7%91/1598725550?l=en
#korea #alternative rock

Sinawe係韓國70-80年代最紅嘅金屬樂隊,但90年代解散重組後,轉型玩alternative rock。呢張6輯係我心目中評價最高嘅韓國90’s top 10。專輯第5首<Dead Tree> 當年被人話佢抄Radiahead 嘅Creep, 不過是旦啦,我鍾意啱聽有feel就得。

封面人物係韓國60-70年代獨裁統治者朴正熙,最後下場係俾人刺殺死咗。佢生前訂立咗總統終身制嘅憲法,成為韓國歷史上最長任期嘅總統。而佢個女朴槿惠都係總統,不過俾人彈劾下台入獄,本身要坐22年,但最近特赦出返來,所以坐得4年幾。而家佢喺豪宅入面過住舒適嘅退休生活。
因為早期佢俾人話過佢唱歌難聽,所以之後搵個女人幫手唱
佢仲有條命仔喺到已經好艱難
睇連燈以為契哥契弟反面普丁要大轟炸香港特區政府
dklm 玩警鐘
原來就爆
我開post啦都係
肥撚到
用左一日終於開左post
pish
羅馬數字
係呀屌 每一次開post都要查好撚麻煩㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞