【LIHKG】【INDIE】此時此刻,你在播放哪張專輯XXXIV

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
每次見到呢個封面都唔知講咩好。
一個indie代表性圖像就咁比流行文化炒成而家咁。
其實有幾多人仲記得indie係一種咩創作態度。聽同玩嗰班人對 "自主、獨立性" 呢個mode 有幾堅持。
我讀書嗰時 見有個同學仔著件U.NK.L.E. Tee 我以為佢都有聽嘢 點知原來係潮童 咩都唔識
點睇Supreme件Morrissey
Fashion 呀叔我真係唔識 不過讀書嗰時有同學仔著件Supreme 另一個同學同我講 佢件tee仲貴過我全身 我仲以為佢鳩up 當我知道一件咁嘅嘢係賣幾千蚊 真係好震撼我嘅心靈

返到屋企都仲要做 DKLM 好彩可以聽著音樂先無咁嬲嬲豬
p4k 我覺得已經係自我放棄mode, 孤芳自賞都仲好啲
例如而家連best new music 都唔多出
好似呢個世界冇晒精彩音樂咁
WFC
Fashion tee 唔係問題,我自己以前都係做呢行。好似最初期既Undercover、Agnes B 係著得過亦值個價。但自從走到去猩猩、三條加個Y 呢d純粹賣牌子、logo當artworks既就只可以叫高級消費品,唔係fashion。

今屆水星獎得主
冇諗過黑妹把聲可以咁soft 呢點幾中意
但編曲削啲悶悶哋
bandcamp 係indie 精粹
多啲分享下有咩發現
啱啱聽咗, 未有太大感覺
有d幾突出,有d聽到瞓著
EITS 近年都冇咩嘢有大感覺
更新左之後發現可以download 來聽,chur少左好多電。

聽梗 原碟係我人生十大
A good feature
不過串流嚟講我覺得最好都係apple music
都係鐘意中學生多d
青澀d
識呢隊band冇耐,未聽前作
幾易入口

https://frontierer.bandcamp.com/album/oxidized

朋友推薦加送既碟 一到手就聽 頗為驚喜

(RYM都沖埋上黎 究竟入面既用家平時跟新野跟得有幾貼?)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞