【LIHKG】【INDIE】此時此刻,你在播放哪張專輯XXXIV

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
入面應該好撚多人都係一日聽十幾個鐘歌
舊碟*
呢個idea 可能都係抄 fantano
夢想人生:
每日都聽12個鐘音樂,睇4個鐘書,8個鐘畫畫,1個鐘運動
個隻碟真係好撚正 仲有keep住聽
訓?
其實鐘意極
一日都係聽三兩隻碟就夠晒皮

聽到好爽

Hammock新歌
聽住hammock真係好撚好瞓
死咗圖
甜口到近乎治愈系既一張邪門碟。

https://youtu.be/Uid_zeWokw0?t=4316
有d都幾撚好笑
岩聽多謝介紹
9個鐘
其實我已經一年冇做過運動,今日喺度鳩噏完,之後自我反省,頭先即刻落跑左一個鐘。希望可以逐步實現。
雖然話聽12個鐘,但真正專注聽嘅話,可能都係得兩三隻碟嘅時間,其餘嗰啲鐘數都係當背景音樂推自己進入工作/思考狀態。
fantano至少係自己改返自己俾嘅分,都可以話係過咗一段時間對同一隻碟體會感受唔同咗,但p4k 係搵一個writer否定另一個writer十幾年前俾嘅分數,有咩意思
我唔知幾時開始既習慣係
一日一定聽唔超過三隻
一隻未聽過既新野
一隻自己鐘意既
唔一定會聽到第三隻 睇心情時間
(以上全部以坐定定計 渣車工作行街gym聽既一律唔計)

https://loremipsumtrio.bandcamp.com/album/vivre-encore

acoustic chamber screamo
訓到9 個鐘咁開心
坐定定唔係我嘅最佳聽音樂方式
個人坐唔定
所以唱盤黑膠對我嚟講都係嘥鳩氣
冇聽過current 93
你嘅形容好吸引
廿五年講緊2個世代
依十年亦係媒體變遷最快既時代
如果我做拍版既我會搵後生評舊碟
搵classical友評metal
搵jazz友評trap
搵hip hop/metal友評nu metal
以上全部可以搵素人(相信大把RYMers想屌柒P4K班友好耐)
什至搵專業樂手寫
同一邏輯可以好多組合好多野玩
依家佢地自己編輯圍內傾 仲要寫得2段仔咁求其 好冇趣
2021做網媒 仲咁唔貼地攪唔惦
我依家好少播膠
多數用串流機駁hifi
仲可以周屋同步播
行上行落對屋企唔細既人黎講好方便

新買既膠拆開佢聞下算
笑到仆街
呢期Grimes柒咁啱佢哋又拉低返人個分
仲有啲我鍾意嘅碟忽然高一截分,即係遲下隊嘢上咗神枱,以前啲碟都有得改返高分?
香港有冇shoegaze聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞