【LIHKG】【INDIE】此時此刻,你在播放哪張專輯XXXIV

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
咁反轉之後呢?
BTW 唱得難聽係真嘅,但係醜樣咩
唔靚但有某種獨特魅力
以前第一次聽香蕉隻碟又係覺得麻麻地
隔多10年8年聽先另有體會
Spiritualized, The National等band都係
(師兄個名都係 )
上面呢堆名嚟講我個名頭三隻碟同The National算係比較易入口
唱歌難聽嚟講不得不提Joanna Newsom 不過又係聽完擺低一排再聽就會get到
Art rock dream pop 都多人叫
不過好多post rock ambient pop元素
我總稱佢post rock 算

https://lullatone.bandcamp.com/album/plays-pajama-pop-pour-vous

一直覺得依張兒歌好特別
又加電又加dream pop
我十幾歲聽VU debut 嘅時候已經深深咁迷上咗隻碟同Nico 同VU
樣我反而無點留意佢 但知道佢係model嘅時候 即時覺得佢有啲似Anna Karina
呢張封面係佢second solo LP,剛剛開始黑化,仲算有番個底。
但如果你用佢原名Christa Paffgen search下圖,極靚同極醜都會出現。(唱歌前係名牌 fashion model)
同埋我第一張聽佢係Camera Obscura,把聲已經粗到男女難分。
佢靚妹仔時就已經係Chanel model。
好奇睇返mid air thief 個rym評分
Ratings多左 仲高分左
簡直係韓仔韓妹之光

Burial
冚家中撚咗武肺dllm
Just a flu? 怪獸頭好似都中過?
差唔多啦冇乜特別,以前普通傷風感冒有時仲犀利d
飲多啲水
你嗰邊好似真是好易中
之前有師兄推的架仔betcover巧巧聽
未聽哂佢啲碟
暫時覺得中學生最正
個mood令我諗起青春電幻物語或者東京夜空最深藍呢類日本電影
其實真係just a flu
及早發現既話
take care
慢樂 有少少似psychedelic folk 再加d傳统樂器
我諗到7幾年最多依類

Linda Perhacs? 不過有女聲

或者近d年代試下Grouper 最經典果張Dragging a Dead Deer Up a Hill 但依張又多好多野 又dream pop又drone又盛咁
好耐無po過野

福居良 唔洗介紹啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞