【LIHKG】【INDIE】此時此刻,你在播放哪張專輯XXXIV

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
嘩呢隻真係 唔知講乜好

水底系 ambient / ambient techno 經典

https://loscil.bandcamp.com/album/submers
幾百蚊美金都富貴
聽左首bye storm
覺得冇乜特別
不過apple music 話songwriter 有brian eno 份,竟然係咁

話shoegaze + hip hop 我定型左以為係dalek 咁款

Try try sin
今年 rym #1 album真係爆下一隻爆下又一隻
嚟近唔知仲有冇新嘢爆到上嚟
我見佢有啲款好似成七八千蚊港紙
你唔講起我唔記得左Dalek 可能因為佢地後期d野好麻麻 冇乜接觸

Bye storm我係投放左個人感情
而大多鐘意又開始了解依隻碟做緊乜既人多數都會好鐘意依首歌
因為其一係創作者對於好友兼隊友過身既一種釋懷 埋尾得非常靚
其二係繼Knees後全碟最「accessible 」既歌 無論旋律同歌詞都好易入口
受眾自然多過Dalek 亦容易d模仿
聽完一次 First impression:
Um…. 有少許當年學人聽animal collective 嘅感覺 (其實係首superman that)

In short - 奇撚怪怪實驗hip hop sonically 唔明有咩咁出彩因為差不多嘅聽感近年好多abstract 電子 / deconstructed club 嘢都係咁上下

會聽,但應該唔會中意

由頭聽到尾,覺得bye storm 好聽左
有少少get 到個shoegaze 位喺邊
就算係都不能算富貴
Bye storm好聽喎 我播完碟replay左幾次淨係呢首
9up下啫
你買咩款 Michael 定Chambord 定Reims
Micheal 感覺最易carry
主要係想試下依類鞋 未試過
同唔想再買新tough boots
Break in過程好撚痛苦
我鍾意呢隻,唔覺得差過joy
我睇睇下都想買Chambord
Joy as an act of resistance 真係高水準
嗰種能量鋪墊去到爆發都係一氣呵成
2018年嘅碟我而家一諗到都只係呢隻
尤其係講緊一般彈結他打下鼓嘅鬼佬來計
Animal collective初聽都唔算好辛苦,injury reserve 依隻碟果種怪雞實驗味係似初聽後期death grips,怪撚到無辦法由衷去講好聽

聽多左幾次感覺易入耳左,鍾意outside + superman that

Btw, 今年d album 都幾撚精彩,不斷有新驚喜
關於生死命題既rap好多
但好似IR 咁樣表達我真係未聽過
唔好話hiphop 其他genre都少見

鐘唔鐘意都好 個人認為依張大碟極具收藏價
因為之後佢地都好大可能唔會再用IR個名義活動
外人都好難模仿到入面各人既情感
十月Grouper又出碟啦
暫時今年係咁多先
idles 好似都會出
Chambord個型都靚
不過有枝旗仔我唔係咁鐘意
個旗仔擺位太出位
觀望下先
上一張我麻麻
我就係覺得支旗仔過癮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞