【LIHKG】【INDIE】此時此刻,你在播放哪張專輯XXXIV

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
無上一張咁易聽厭,Queen嗰張一個tempo玩到尾,真係聽到扎扎跳。
我中學時聽 Radiohead 都係慢慢咁 dap, 邊似而家速食文化
應該唔係好關年代事,視乎張碟得返黎有幾難、易。
試唸下如果張碟係要你儲夠錢先買到黎聽既話,肯定唔同聽法,就算今時今日都一樣。
當有左 spotify 呢啲 streaming service,已經唔存在唔夠錢聽呢個情況 ,同埋太多選擇
第一次見識punk show,開了眼界

真係mosh到個鏡頭震?
可能我都un緊
原來punk band 都會玩到wall of death 咁癲
唱all I want for Christmas is you 啦屌
唱love song嗰陣中間有段extended jam,個結他手行咗入去個mosh pit 唱其他歌,有perfect day, champagne supernova, you spin me around etc

joe talbot就清唱all i want for christmas is you

十年了
呢個mv拍得幾有heart,要一邊跳一邊倒轉唱。
不過現在應該有speaker放提場。
推多次先
依張好聽
新band黎 好悅耳既黑金/金屬
買唔到NYPD
Bookmarked 陣間聽

https://bosskband.bandcamp.com/album/migration

Post Metal
有D Year of No Light/ 有D Cult of Luna/ 有DBoris with Merzbow/ 有D早期既GYBE/ 同好多結他Build up
唔重型 又唔算太cinematic
幾好
Pakk
칠가살 七可煞

https://music.apple.com/hk/album/%EC%B9%A0%EA%B0%80%EC%82%B4/1590955004?l=en

「七可煞」呢個term係來自韓國獨立運動當時,報道宣傳話有7種人可以殺得,例如係親日啊、叛國之類咁。

不過Pakk嘅呢張專輯就唔係講緊極端民族主義,係講武肺肆虐,加埋社會積埋嘅問題,搞到大家雞毛鴨血,嗰種暴斂情程度就好似獨立運動嗰啲殺紅了眼嘅人咁。
今年韓仔有冇咩重型metal推介下
聽完覺得有啲悶 😅 遲下再聽多幾次先
Metal友都屌依隻悶
但我鐘意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞