“真”高質電器傢俱討論(16),下次尾門開新post

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
BG個款普通但勝在英馬買好平

主要都係買連usb 單制雙制兩個三個四個usb都係百幾蚊

慳返嗰啲就係香港買返靚啲燈制
呢隻係咪冇活門保護
有冇巴打有研究過電子鎖
可以好似肚巴研究冷氣咁講解下
有咩好燈掣推介?
德馬買咗個盤,話22號前送到
依家未出貨,但張卡又扣咗錢
好懷疑係咪真係會出貨
都係去啲燈飾鋪望下鐘意邊款

想大制定細制,面料又唔同,顏色又唔同,要睇自己鐘意邊款

我就揀咗legrand 隻香檳金
請問有無人用緊洗碗機?有好介紹?好驚買左返去洗唔乾淨
用緊j6
唔洗自己洗己經好爽 夠2-3人家庭到
有地方既最好有大買大
應該都算洗得乾淨?
睇你枱面定枱底
底就黎黎去去Siemens , Bosch , Miele (你搵下B/S/H )
枱面就Panasonic/ Rasonic ( pan 記多人taobao , 因香港得一款)
Samsung 三星 雙門下置式雪櫃 RB30N4050S8
Panasonic 樂聲 ECONAVI 智慧節能雙門雪櫃 NR-BV360Q
邊隻會好d?
Siemens/Bosch都有枱面機
最驚係洗唔乾淨然後又要自己洗過
睇緊miele,但身邊無人用唔知實際係點
支那野?
Rasonic
有人用黎洗抽油煙機
用70度水洗 洗油積效果好好
但係蒸完野既蛋白要手動清左先好擺入去
LG 雪櫃掂唔掂?
想買部薄身D嘅200L雪櫃。
睇中左西門子嘅煤氣爐
鍾意佢個樣夠靚仔
但發現冇咩人有評價 會唔會有伏?
我lor
我又要準備搵番再copy出黎
Yale 鞭屍開始
今日去左問幾間鎖鋪
真係各有各好

Samsung 609/738/739
我會歸類同一類
都係鎖芯好細條,同埋得一條
價錢平,功能上齊全
但如果一無電/壞就會成個鎖鎖唔到
安全性有隱憂
之前有人提到如果你本身鎖住左、咁無電會唔會自動開門?
係唔會ge, 你只需要用後備電源開番換電就正常
但如果係死底版,理論上開左門之後就會鎖唔番
咁你就一定要搵師傅搞,呢個係我提到隱憂
你知啦,又要搵人,又要預時間,最慘係你度門點都鎖唔番,個感覺好唔安全
解鎖速度算快
4千左右有交易,呢排plc做特價$2800,但好似未包安裝
講緊dp609,所有功能齊晒,卡,鎖匙,wifi, 密碼,指紋
最抵玩應該係佢
2年保
但要留意,有2間唔同代理
一間PLC,一間CRG
二間賣所有三星鎖都唔同型號
好似609,708, 738就plc
718,739 就crg
用邊間代理就自己衡量下
Plc過左保養 上門好似350一次
Crg就550一次
同埋要留意番如果係plc買,佢會包一年免費上門保養
如果係其他代理鋪買,由果間代理鋪裝
咁一年內要維修,plc上門都係要收上門費

Philips 鋪推薦左幾隻
Alpha, 4千左右
樣我就覺得一般
反應都快,同埋機體算細,造工換上手唔算差
鋼拉絲觸感
4900左右,一樣5種開鎖齊
9300 係今日睇咁多隻最貴,$5400
但亦係我覺得咁多隻最靚
一體成型玻璃,解鎖速度快
鎖芯都有3條
實測左如果係無電/死電腦板情況下
佢都鎖到門,同門外用鎖匙開門
情況會係,最頂頭個舌會硬左,要鎖匙先開到,但中間果3舌就唔會彈出黎
指紋位係推拉把位上門,都可以一氣呵成開門
2年保,但有間鋪同我講話可以比400蚊續一年
但Philips 鎖我自己有保留,話係淘寶眾籌出般
所有app都係大陸寫出般
把鎖肯定係大陸做,個盒有寫
另外由於新款果3隻我無再睇,因為我已用緊9300
新款好似係多左有電眼同人面識別,詳情可以睇番第15,16post有巴打去左家居展,佢地有睇
同埋話新果2隻唔係用電芯,用鋰電池

Lockly 我自己本身唔想換有把手ge鎖,但好多網上推介
鎖芯一樣感覺實淨、3定4條
密碼果個係特別
但我覺得都係gimmick 野多,對我無咩特別,都係用指紋多
屋內可做到反鎖,即無電壞晒電子野都仲可以當係傳統鎖用
呢個係得有把手ge 鎖先有
但lockly出門口後唔會自動上鎖,一定要把手向上推先會鎖門,用開電子鎖朋友可能唔慣
唔會自動上鎖係指 佢本身有頂舌,加3個電舌,加底機械舌
死板情況下你絕對可以當佢傳統鎖咁用
指紋位係把手度
可以一氣呵成咁開門
價錢前排家居展做過$4080
之後加番價$4580
一般價鋪$5100左右
荃灣快捷有sample 睇

Yale,用番10年前款..有把手果隻老闆話係最少問題出
新款唔會有興趣再睇,原因係我本身用Yale ymg40
一年壞4次,換過面版,底版,電子版都整唔到
過左保養無得續,每次上黎整就$550,間代理又廢
叫我換10年前把手款,話比個8折我喎……

西門子c321 未有時間出去睇實物
但有間鋪話隻似個款勁似大陸,又貴,所以佢地無賣
不過我諗佢貴係貴在有5年保
應該係咁多隻最長時間
我無咩研究,因為成6千蚊
但留意番佢係不設wifi
即佢點都駁唔到上網,無得無線開門,無app,無通知
即係自閉鎖

另外有人問施來德….2千零3千蚊
係好平,但無咩人提過而我都無研究過

利申Yale ymg40 苦主....
鞭細力左啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞