【水凶獸:水入面係我嘅世界!】《病港II》(32)

1001 回覆
1091 Like 6 Dislike
未能量化
每日一推
我喺度諗墨b 每個post 都大約有1000+正評
如果每個人都會堆一下文 咁應該會好快推爆1001 然後無限加更就指日可待
不過諗諗下呢個諗法就如“人人都施捨一蚊比我 我就會發達”一樣 係冇乜可能
咁就要用暗黑推post啦
push
硬係覺得冇咁順利,個賤人一定會跟埋嚟bbq
新鮮的空氣與暮光交疊,林間裡有鳥兒吱喳,有河水潺潺,有白茅擺動,洋溢著冬天的空靈。

我們由晨運徑進入龍虎山,再慢步行至燒烤場,看見有一縷縷白煙飄升,有個男人站在爐邊忙著生火,是早一步到來的韓亥,還有坐著觀看火起的路易士。

「你哋嚟啦。」撥著火炭堆的韓亥,回望身後的我們:「顧問,精神唔錯喎。」

「早晨。」我禮貌回應他。

「汪!」路易士打招呼般,吠我一聲。

「等陣燒隻羊腳俾你,好好補下佢。」韓亥一手插腰,一手以舊報紙撥火:「依家啲風有少少大,你哋再等下啊。」

韓素女士把燒烤的東西放到野餐桌上,韓湘把我推到爐邊就離去,過去查看帶來的食物和用品,路易士跟在韓湘的身後,桌子前兩腳一踮看看有什麼帶了來。

偏偏把我放在韓亥面前,也太尷尬了吧。

但這一天,也是無可避免。

韓亥快速向上瞧我一眼,見我尚未開展話題,便主動說些什麼:「早排個任務,辛苦你。」

「都係靠大家合作,先成功到。」

「唔洗太謙虛,係你應得嘅榮譽。」韓亥以拳輕輕碰我胸口。

蓬的一聲,火生好了。

「火好啦,啲嘢食得未?」韓亥喊問兩母女。

「未得啊……」她們回答。

「咁睇嚟我哋可以傾下計先。」韓亥不自然地拍拍兩腿,嘴裡吞吐著遺憾似的:「可惜呢到無冰凍嘅啤酒,如果唔係應該同你嚟返一杯。」

韓亥沒我想像中那麼拘謹。

「就咁講都無妨。」我說。
「哈,我份人好易講到口乾。」韓亥舉一舉手,望向韓素:「阿媽咪,有冇野飲啊。」

「有啊,用枸杞同橡子溝。」韓素回答。

「又係你自己釀嫁?」韓亥跟她的對答,跟一般夫妻無異。

「嗯,新嘢嚟,試下。」韓素把酒瓶向後一拋。

韓亥舉手一接,自己先嚐了嚐:「唔……有啲濃濃嘅橙味,唔錯唔錯。」嚐畢,他把酒遞給我。

我都不好意思拒絕,而接過酒瓶喝了一口:「咕。」

「覺得味道點。」韓亥身子靠前,把手肘放到大腿。

我回味著:「苦味……?」

「咁就好啦,總好過無味,連飲咗咩都唔知。」

「都係。」總感覺跟他對話,壓力會好大。

「你平時都係咁少嘢講?」

「我份人比較慢熱。」

「今日我哋大把時間熟絡下。」韓亥拍拍我手臂。

「希望。」我點頭。

「都差唔多要同元帥回報,你準備好領功勳未。」

「功勳……」那些童軍一樣的徽章嗎,我倒是沒有想過。

「我講過嫁嘛,男人要有功勳,證明自己存在嘅意義,今次你幫西城薈立下咗大功,徽章榮譽嘅含金量應該遠超軍中大部份人,恭喜定你先顧問。」

「韓將軍你身上都唔少功勳……」

「大部份都係同嗰班奪國者戰爭嗰陣拎返嚟。」

「你唔攰?」找到切入點了。

韓亥輕笑一聲:「咁當然攰。」

「咁點解仲繼續落去。」

「因為……」韓亥收下笑容,凝視火光:「呢個混亂嘅世界,需要返秩序。」

「秩序?」

「如果我哋舊香港政府係代表住「秩序」,咁新嗰班奪國者就係代表住「自由」……反正佢哋都係打住自由嘅旗號出戰。」韓亥目光一移,移動到我身上:「但你知唔知一旦被自由主導社會,成個香港會變成點?就係犯罪率升高、市場被任意定價、生活變得墮落,社會勢力造成更大嘅分裂,一切都唔喺掌控之內。」

「但後者嘅一切都係自由意志選擇嘅結果,惡果都會由返本人去承受。」

韓亥一時回答不上,反問:「你曾經留過喺夕鯨國,咁你覺得嗰到點?」

「其實就同以前嘅社會差唔多,政府部門都係閉門工作,市民都係娛樂至上,我諗真正變嘅……未必係佢哋。」

「咁你覺得依場戰爭,最後嘅贏家會係邊個?」他又問。
「可能會係個突然冒出嚟嘅人?無人知。」

「會係西城薈。」韓亥告訴我。

「我都希望係。」才怪。

「食住先。」韓素女士拿來一串串不同的茹菌。

「羊肉呢?」韓亥兩隻手分別握著穿有金針菇、冬菇和雞髀菇的燒烤叉。

「未準備好。」韓素女士坐下來,接過韓亥手上一隻燒烤叉:「等下先。」

與此同時,韓湘都到來了,她選擇燒麵包。

「邊到拎返嚟嘅麵包?」韓亥疑惑。

「喺船家到買。」

「哈哈哈,咁貴你都捨得買啊。」韓亥笑說。

「想食就買。」韓湘面對父親,都不會解釋太多。

「啱啱我同顧問講起西城薈同夕……」

韓亥未說完,韓素女士便打斷他的說話:「今日難得放低工作出嚟,你就唔好再講呢啲事。」

「唔……都係。」韓亥鬆一鬆肩,仰望天空:「好耐無真正咁好好望下個天,吸下啖空氣。」

「都好,至少你仲察覺到。」韓湘說。

「湘,你當初點搵顧問出山,話哂佢都上咗死刑台,然後又逃走咗。」上次是韓素問,這次是韓亥問。

「一匹布咁長。」韓湘想到要多說一次,就累得垂下頭來。

韓素女士替她精簡地回答:「總言之佢兩個喺出面多災多難,但又互相拯救咗大家,然後就一齊冒險脫險咗段日子,大概就係咁。」

「咁點解顧問你又會答應。」韓亥轉問。

「因為……」我一時反應不來,如陷入當機:「我相信韓湘上校。」

「我都好相信顧問。」韓湘跟我對望。

「咁你信唔信你塊麵包就快燶。」韓素女士提醒。

沒為意到的韓湘,馬上把麵包移開,卻逃避不了焦黑的命運。

「切咗燒黑咗嗰位應該仲食得……」韓素女士替麵包檢查。

「顧問,食塊包開胃先。」韓湘把穿著麵包的燒烤叉遞到我嘴前。
會係病者贏
再推
M:會係「我」贏
幸運時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞