【水凶獸:水入面係我嘅世界!】《病港II》(32)

1001 回覆
1090 Like 6 Dislike
好靚
佢設定上係校級 應該相約掛
(但係現實嗰啲顧問軍銜上下幅度都幾大
隊冧咗周星馳 而家又唔俾人食包
都係睇花睇星架啫?
我見美軍就算係士官長都可以做顧問
我諗可以當係延伸出嚟嘅臨時職位
最大粒請返嚟嘅顧問同下級請返嚟嘅顧問都唔同級啦
quote完文再屈鳩人波台狗聲大夾惡

唔敢入波台開po屌淨係識係講故台自稱狙擊波台狗

連覆我講既野先串都唔敢 得閒就申個龜頭出黎單打兩句串完就話係人嘈先入黎搞事

呢段野我都唔知重覆講過幾多次
你到底有幾可憐先會做d咁既野
一笑波台就有人對號入座嬲撚到
波台反擊惟一手段 = 哦!你之前quote文

所以話智商呢家野真係難以強求 自己次次點柒都好都可以spin去quote文
依家淨係得我一個覺得咁寫似識條友? 代入下都會諗既然唔識點解要讀佢個名再有個問答互動 有咩問題?

串完人唔敢認你都幾撚廢下 更加證明到你改個咁既名唔敢入波台屌係正常

又提你quote文係因為你自稱上開講故台 但做完柒野唔敢認唔覺得自己有錯淨係識標籤人引人幫你 咁點解唔提得 更何況我唔覺得我講野有咩問題
啲狗嬲豬就會開始暗黑推po
「重睇啦」、「正常人都明」 blablabla波台狗又扮傻
原來弱智真係未必知自己係弱智
每日一推
push
又嚟
push 一下
唐氏仔都係搵過個藉口再上嚟吠啦
維修工作應該不會一天內完成,於是我又讓淼三仙和馬日里去找找能落腳暫居的定點,沒人會想睡在這塵大蟎多的店舖。

「顧問,你講嘅水凶獸,佢喺咩位置。」韓素女士想知道。

我行到店門前,指住外面的大海:「入面。」

「海入面?」韓素女士不明。

「嗯,但可能游咗去其他地方都未定。」我說。

「咁如果喺海入面,點樣可以引到佢出嚟。」

「上次好似係用釣魚嘅方式將佢引出。」我還記得是富林比比引發的,不管是風凶獸還是水凶獸。

不久,淼馬二人回來,帶我們到其中一間近岸的屋子,等待水上電單車維修完畢。

天氣有些冷,但為免火光會引起注意,我們沒有生火取暖。

馬日里保護著忙碌維修的技工,淼三仙則到床上呼呼大睡,等待下一輪更替接班守衛的工作,

韓湘眼神的憂鬱,可能遺傳至母親,韓素女士獨自一人看著湛藍的大海,久久未發一言。

我自己也有準備功夫,為了把鯨牙大劍強硬化,我把它插入沙灘上,每當浪潮一拍過來,便為它增加一點鋒韌。

如果西城薈的武器專家沒有分析錯的話,應該可以這麼做。

我又到鄰近的釣魚舖,到那裡拿了支釣竿,站在石邊釣了一會兒魚。

今晚又是良辰美景,抬頭會望到美麗絢爛的星河,韓素女士似乎都很喜歡,轉移觀賞的美景。

見時候不早,零收穫的我拔出浸淫海水一整天的鯨牙大劍,然後徒步回到屋裡。

韓素女士在屋子裡找到瓶陳年威士忌,卻只敢觀望不敢飲用。威士忌是一種能存放過百年的飲料,前題是未曾開封。

韓素女士一直盯著瓶內金黃的酒液,神態似有數年未曾沾酒,舌頭饑渴不已,但對疑心重重的韓素女士來說,僅有出自西城薈的食水是能喝人的。

「瓶蓋未俾人開過,酒液都叫清晰……」我在她面前離口一喝,吞酒入喉:「唔會有毒。」

「咣」我把威士忌放到韓素女士面前。

韓素女士見我相安無事,也握住了瓶身,仰頭喝了一口。

「唔……」韓素女士合著眼睛,品味著這酒的味道。

「味道點,我唔太識品酒。」我坐到一張桌子上。。
「口感圓潤,有泥煤煙熏嘅氣味……係屬於便利店嘅平價酒。」韓素女士仔細凝視酒液,繼續痛快喝上一口:「但都賣少見少。」

「如果你有機會嚟到我家鄉嘅話,仲有款辣酒俾你試下。」

「顧問。」韓素女士放下威士忌,看著前方螢幕全黑的電視機:「你去過幾多個地方?」

「都有至少五、六個。」

「咁有冇一個,真係全無紛爭嘅地方。」

「無。」

「既然無永遠嘅和平,咁離開同留喺西城薈有咩分別。」

「唔需要處處提防有人喺背後桶你一刀,你唔需要為虛無嘅官職同榮譽而戰、唔需要著件咁拘緊嘅校軍服、唔需要再呃自己食緊嘅只係羊肉……」我雙手放在腿上,十指緊扣:「無牽掛咁同自己伴侶生活到末日嘅盡頭。」

韓素女士以上種種都切身體會過,而說不出反駁的理由。

「我哋人類為咗保護自己,喺內心建立咗一幅牆,無錯咁樣係好安全,但同時都係孤獨。」

「顧問你講咁多嘢,就係想我同韓湘嘅阿爸,放棄喺西城薈建立嘅一切?」

「嗰一切唔屬於你,喺屬於嗰位元帥,包括你哋兩個條命,因為你哋活喺行錯一步就會喪命嘅倖存區。」我抬頭望向韓素女士,又說:「少將,你點解仲生存緊?」

「人嘅天性,就想要生存。」韓素女士回答。

「咁假如有日,如果你嘅家人都離開咗依個世界,你仲會唔會對個世界有留戀。」

韓素女士再度閉口不答,但她還是無意輕微搖頭,下意識地拒絕這假設的情況。

「我唔似韓湘咁幸福,我自細就同無家人一樣,體會唔到家人有幾難能可貴,但我有一班後天家人……」我站起身,準備離開:「我知道,佢哋嘅安全係最重要。」

說了想說的事後,我便離開客廳,留等韓素女士一人慢慢思考。

我知道要說服一個人改變想法,是有多困難的事情,特別是帶有仇恨和敵意的理念。

於是我從「家人」的說法入手,這乃源於勝過一切萬物的愛,希望韓素女士獨自喝著威士忌的時候,會好好思考一番。

就算不為自己,也為家人著想,考慮離開西面。

一夜過後,天空細雨迷濛。

天色染成一片憂傷的湛藍,空氣裡混雜微鹹的海水味,浪與鷗互相耍戲,大地上的濕氣也加重了。

一出來客廳,只見威士忌的酒瓶空了,韓素女士她躺在破舊的沙發上睡著,手背還貼著嫣紅的額頭。

想是必喝多了,也想多了。

我離開屋子,到水上用品店查看進度,馬日里跟淼三仙應該換更了。當我想進去時,發現門口設有簡單的機關,只要一踢或踏到底下的絆線,便會觸動掛在門頂上的空瓶,發出玻璃碰撞的聲音。
刻意跨門避開機關的我才一進門,便見到戴著泳鏡的淼三仙,正趴在橡膠香蕉船上熟睡,維修技工則在後倉中靠牆睡著。

維修技工也是人,見滿臉沾上油污的他睡得這麼深,我就不打擾他睡眠,待稍後時間再問問他進度,是淼三仙不能,她是負責保護安全的人

我把手放到金鷹頭拐杖,快如閃電般抽鞘朝橡膠香蕉船一削!

「噓──」香蕉船迅即漏氣,淼三仙也跌倒地上。

淼三仙緩緩轉醒:「嗚……」那丸子頭看起來更鬆散了。

「唔好訓著。」我叮囑。

「顧問你成個中學老師咁嘅……」淼三仙惺忪地揉眼。

「因為你係個細路。」

檢查完畢,我再到海邊釣魚。

俗語有話,早起的鳥兒有蟲吃。

希望早起的M,也有魚吃吧。

三小時後。

零收穫的我黯淡地盯著海平線,可能是我所在的位置水域過淺的關係,以致沒有任何魚穫。

忽然,一塊石頭於水面快速跳彈,彈了許遠才沒入水中。

「早晨。」是馬日里打的水漂。

「早。」我說。

「真係唔敢相信,依個海底下會隱藏住一隻深海怪物。」馬日里看著平靜的海面。

「你唔會估到,邊到有怪物嘅存在。」我說。

「你釣咗幾耐?」馬日里打量我。

「都係釣咗無幾耐。」

又過兩小時,大家都一一醒來,繼續各施其職。

神奇的是韓素女士沒有出現宿醉情況,出來海灘把水撥到臉上精神一下。

「你居然仲行到直線。」

「食咗薑黃素。」韓素女士答我。

「……」

韓素女士見我一臉呆懵,才繼續解答::「即係解酒丸。」說畢,她返回陸地上。
有文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞