做乜近排gym room多咗咁多「群居動物」

448 回覆
1345 Like 37 Dislike
deload唔係咁解依句已經柒左啦
deload只係解減重
我理得你deload week定係deload for progression
down set我真係聽都冇聽過,google都無result,等學野
淨係聽過drop set
呢個post根本成班以為自己唔係季候鳥既季候鳥係度圍爐
操左幾個月野以為自己好撚識操 走去批鬥更加新既新手
健身室既野互相尊重既啫 想用咪問囉 又淆底又企到遠一遠望人地做之後好嬲好嬲咁
咁無自信咪撚做gym啦 多兩舊肌肉都唔會幫你建立到自信架
就黎入門口個陣要DEADLIFT 100KG先
舉到就 「Authenticated」之後先開門俾你入
條友真係on99
真心想做咪出聲
得一聲唔得兩聲
人地唔理你咪算數
時不時都有人加入一齊輪姦部機架啦
反而康文署個場見到唔少互相唔識但一齊輪
唔覺有咩問題
係咪樓主想獨霸全場
班撚樣要見人地下下舉到傷撚曬錯撚曬 之後就會笑尻人地廢 係唔係都笑撚尻人地
搞到健身風氣錯撚曬 舉幾多都係罪黎
其實你地expect spot果個用幾多力
我自己真係想人等到我接近failure先加小小力上埋last rep

有次試過有條友叫我spot
去到第6rep 開始spot
spot撚到10rep
去到尾已經變左我練埋bicep
好似無乜大隻佬圍埋一齊操
呢d一班既撚樣正冚家鏟嚟
認真 lunch time去雖然多人 但大部份都係認真操 無咩見人玩電話
攞兩對都ok ge
假設平時做開10
就攞一對12.5 一對7.5
做完重即做輕
其中一個program 黎
但如果玩drop set都係去番cable好d
24/7有啲夠膽死得一部cable 唔洗旨意做到
小朋友知唔知咩叫spot
好似去gym room 打機會易d 抽到五星魔關羽
你肯定係啲操咗一排覺得自己好大隻啲傻閪
通常四個人去都係分兩pair唔同機做
效率快好多

但唔覺群居有咩問題 大家都係比錢做 有人用緊咪做其他動作 做到最後咪企喺條撚樣隔離等 佢都唔夠膽慢啦
純粹逗住FEEL到佢上唔到先輕輕加力 直到做完個下
可能去到見到人多就笠水
操咗一年多少少,1個月前開始玩埋powerlifting program 依家拉自身重量2.4x,我上面覺得10分鐘奇怪係你試1rm就可能要抖耐啲啫,但上面位巴打講到下下都要等成10分鐘咁覺得奇咪問lor你下下full recovery 10分鐘 3x3 4個動作未計warm up cool down tempo 已經2個鐘,根本唔合理
不過上面個pair玩squat嘅應該係試1rm
咁又點?得罪你? 你估個個都好似你毒撚自己玩?
我自己唔會去到10分鐘
但我唔會challenge其他人休10分鐘

其實係main lift 先full recovery
其他accessories唔使
自己執生啦
我就係話我係會做完重擺返好再攞對輕既做
呢個POST D人都有病
想做輕D咪做輕D 關你撚事咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞