老豆要加個大陸老婆名落層公屋

606 回覆
46 Like 719 Dislike
呢招堅
冇錯
朋友個老豆又係初初加左大陸婆名,後尾比佢氹氹下得返大陸婆名
最後比個大陸婆趕出黎而家個老豆要出去租劏房住
邊度
睇#39,你簽咗,反而個老豆過唔到收尾幾年。
而家唔加名= 大陸婆即時走,你老豆可以繼續係度住
而家加名= 過多排你老豆會被趕走

因為你違約佢可以成個租約收晒,但佢可以行使酌情權只踢唔合作既人
偽造文件係個例子黎,唔係話樓主唔簽就係偽造,所以你真係好on9
死雞撐飯蓋到要靠偷換概念
咁你咪簽囉 on9
仲有咩好問
夫婦公屋名話加就加,佢做女根本冇得出聲
唔好, 同屋企人反面都唔好
此post 已完
主任已經可以有酌情權處理
你係違約既一方,對方開咩條件戶主都要接受亦唔須要樓主同意,只要戶主同意就得
仲未知自己柒係邊定想繼續靠偷換概念
自己睇清楚人地講咩
我係講緊係現有法律框架下偽造文件已經係一個罪行,當你同人簽約時對方份合約條款有寫如果你提供虛假資料有機會干犯偽造文書,但人地冇必要詳細係合約去寫偽造文書會被監禁幾耐同有咩後果
就好似富戶條例講明,不申報就踢,係1040c指出左你唔簽就係不申報,所以你係干犯左富戶條例下既不申報
都唔想污名化啲大陸婆
究竟有冇啲唔貪小便宜既大陸閪
做咩咁話自己我好心痛
閱讀理解又理解錯,一路柒就一路露底
一開始話咩唔簽就得,點知原來可以收埋樓
結算日又唔識,加人會增加入息同資產上限又唔識
D活生生例子又唔信條例同表格都撈亂
唔好屌住走繼續玩睇你可以柒成點
同信50年不變一樣咁弱智
又係你條柒頭出黎柒
用下個腦啦
你講樓上果個?我有用腦又唔識你喎
戶主必須填妥本申報表,連同增加戶籍申請書及所需資料及證明文件,交回所屬屋邨辦事處,否則房委會會因資料不足而未能處理有關申請。

1040c唔提交資料最多唔批你加名,唔可以出遷出通知書架......

你所講1040c會遷出你,係批左你申請後佢再抽查,而你交唔到足夠資料比佢做full checking,都只會取消翻你申請delete加入去個新成員ge戶籍。你誤會左好多野。
1040c係戶主主動提出ge申請,唔齊資料只會不獲批準申請
1040c

第四部分 填寫入息及資產申報表須知

6. 戶主及所有 18 歲或以上名列本申報表的家庭成員,均須簽署第二及三部分的戶主及 18 歲或以上家庭成 員聲明,以確認所申報的資料;戶主並須為未滿 18 歲家庭成員所申報的資料負上法律責任,否則住戶將 被視作沒有申報入息及資產。

如果冇干犯富戶條例唔會咁寫,學你咁寫「否則房委會會因資料不足而未能處理有關申請。」係尾就得
戶主配偶係冇得唔加名,唔存在唔批房署一定會叫你加或甩你自己名,否則就違約
而成員有義務要配合加入新成員時重新進行入息審查
所以唔提供資料同簽名等於違約富戶條例
虛報先會干犯......
27條所講ge無報係你有而唔申報該項個種
唔係你唔填表個種無報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞