老豆要加個大陸老婆名落層公屋

606 回覆
46 Like 719 Dislike
其實由你老豆註冊果刻,樓主已經輸晒
唯一可以贏既機會就係氹你老豆拎間公屋去綠表
綠表寫你名,唔好寫你老豆名但畀你老豆繼續住到百年歸老
咁你就冇蝕
其實佢離開得,就順手除埋名啦,反正間公屋都唔會留比佢
當無左個老豆都咪撚簽呀
男户主同佢結左婚 男户主死後 都會第一個比配偶先嫁
唔好加,唔好理,你老豆係戶主,一定住到死,之後就可以趕鳩佢地走,最憎呢啲老豆玩還玩,係要玩埋上身。
另一個睇法,你本身離開左,就一係一刀兩斷,俾佢加,之後死左,老西谷爆個入息等佢俾雙倍。
如果個女人可以照顧到你老豆百年歸老,都唔一定係壞人

呢件事要睇你出發點,為左反過女人?定想幫你老豆?
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/global-elements/forms/public-housing/HD962.pdf

下列 8 類人士在符合有關條件下,可申請加入戶籍。
第1類:戶主的配偶;

加入上述第 1 類、第 3 類至第 8 類人 士,整個家庭(包括擬加戶人士)必須通過「全面經濟狀況審查」及「住宅物業權審查」註 1 的規定。

所以你唔交資料,佢係加唔到名

亦都因為咁,你要快啲同房署表明除非房屋署進行定期嘅公屋入息審查,否則你係唔會就住增加戶籍月交任何入息資料,防止有人冒簽你嘅名

最好係親身上去,同埋記得要錄音,講清楚你嘅名同房署主任個名邊年邊月邊日,真係唔得閒嘅就最起碼都要寄掛號信
第五部分 現時戶籍內 18 歲或以上家庭成員聲明

如申請加入人士為(i)戶主的配偶,(ii)戶主的 18 歲以下兒女,現時戶籍內家庭成員可豁免簽署此部分。】
同意,個女人同佢老豆一齊盡到責,唔係問題
樓主似係唔想益人多
你應該就係冇思考能力嗰啲
知唔知如果兩公婆離婚,間公屋係俾邊一個?
唔會兩個俾晒,唔會無啦啦爆到間公屋俾離咗婚嘅兩公婆
係兩個只能活一個,整返嗰個由佢自生自滅
咁多數比邊個?
多數比有仔女撫養權嗰個
樓主已經大個
但係仲有個契家仔/女
所以你估下會比邊一個?

仲好意思話人冇思考能力
拖住先 搏你老豆百年歸老好過
然後2年有一次入息審查
你唔交資料拖時間最多都係拖2年
1) 樓主唔簽名/俾唔到入息資產證明文件,房署咪退返哂所有嘢俾你,唔批加名當無事發生囉 仲拖咩“2年”。

2) 兩年申報咪到時填返戶籍有名嘅資料咪得囉,後母無名乜都唔使填。

3) 自己睇吓份表有無申報婚姻狀況?

7x歲 7年前仲再娶老婆 又有個遊艇女
唔好比入息證明,拖住先
樓主老豆唔識夾埋2年一次審查果陣搞
自己弱智唔好當人人都係
2年一次份報表冇要你申報更新婚姻狀況代表你唔使更新
你弱智唔係扮申報更新家庭成員婚姻狀況係租約寫到明既野黎
佢個女靚唔靚?靚嘅溝咗佢囉
因為佢地覺得自己有追求戀愛同性生活既自由
好心啦 人地貪你係香港人想落黎拎公屋同綜援咋 唔通真係鐘意你老AT AT有安全感咩
現實就係咁,如果你唔肯接受,就自己單機啦
你講緊你自己下話
少年你太年輕了
寫定張紙俾你老豆,叫佢係個女人開始係屋企大吵大鬧或者借啲易報狗嘅時候開嚟睇
『反轉豬肚』
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞