老婆想離婚分咗層樓

838 回覆
1158 Like 92 Dislike
捉姦
對唔住令你失望
我係分人過個
所以我先叫樓主唔好再講,直接搵律師傾
呢度聽得連登仔 9up 得多無著數
買返嚟嘅樓一層都無賣過,全部實業賺嚟自住,完
冇架喎,仲要睇好多因素
結左幾耐婚,層樓係婚前定婚後買都有影響
結婚後先買同已經結左好耐既話你預一定要分
如果婚前買,同只係結左冇耐都仲有得諗
樓主 keep 番自己既供樓過數紀錄,同老母俾錢你做首期既紀錄
去到律師會搞同計,argue 你係出錢果個
假設法例上窮嘅一方可以打有錢嘅一方而唔犯法
你仍然可以話調轉你老婆有錢過你咪一樣可以俾你打咁
你頭嗰句唔能夠justify呢種法例嘅合理性
15% vs 50%
分生家有幾和平
香港女人係咁,和平分都要分你身家
口頭都要睇場合。你睇下星爺
法庭會睇邊個供
轉比我先 無名唔洗收
Net asset = Fair Market value (appraised value) - liability (mortgage)
(My guess)- assume mom has no share in the price apreciation.
e.g : FMV $10,000,000
Mom- paid $3,000,000
husband paid $2,000,000
wife paid 0

Mom will get back $3,000,000
!0,000,000-3,000,000 = $7,000,000 is considered family assets
Husband and wife will get $3,500,000 each or husband must pay wife $3,500,000 to buy out her share or vice versa

If mom can share the price appreciation, then the calculation will be very complicated.
e.g. Original price $8,000,000 and mom paid $3,000,000 down payment. then mom ma be able to share 3/8 of the appreciated value.
I don't think thi sis the case here because his mom's name is not on the title/deeds.
咁未屌到你老婆唔離婚咯
咁最平
算啦認撚咗佢你係抵撚死
如果唔係佢名,唔會分到的 ~ 另外錢果D要另外再傾。

律師意見
睬佢都儍
香港係咁㗎喇
女人淨係識分身家
唔會失望,分身家係保障另一半離婚後生活質量不變,冇話對與錯,你介意分一半身家俾人當初就唔好結婚,只係離婚普及化身邊都有幾單,想聽下個案分享你唔想講可以唔答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞