老婆想離婚分咗層樓

838 回覆
1158 Like 92 Dislike
因為鳩痕同責任感要拎幾百萬出嚟找數
sor下~ 因為我之前見有D case真係幾年冇小朋友出軌都共到產
啱啱check過下
原則上你越窮、離婚前越高生活水平、離婚後越低收入、扮到你因離婚問題有精神生理問題咁
就可以分到越多
我邊隻字亂咁9 up? 法官主要考慮結婚年期,如果結婚時間長,多數50/50 去分配財產。

香港終審法院在LKW v DD (2010) 13 HKCFAR 537一案中,判處妻子在香港離婚時,有權分得配偶一半資產。

麻煩你解釋一下先屌我,否則我唔會收皮
如果係最後分到二三成都爽死條女

雖然上面好似有解釋老母比錢果Part要先減左去再計
但咁樣都差唔多成球野都幾爽
你地真係當法庭傻
米癲啦 有錢就要分比個女人?離婚啦 仲老咩婆
無名唔洗搞
監都有得你坐呀
轉無用 3年內既資產可以追番
你只可以賣樓分一半
買起佢果份,好過贍養費養一世,仲未計會通漲
而家d女人有新男朋友都拎贍養費,唔結婚你吹佢唔漲
過左五年未?
冇衝突㗎
勉強生,之後成世都怨婦咁仲大鑊
不過宜家唔係講緊道德倫理問題,同埋樓主老婆都有應承過會生
按咗佢用現金比哂老母又得唔得
冇記錄
終審法院案例講明起點係50 50 除非特別短暫既婚姻
唔係既話基本上4-5年up既婚姻已經係咁樣分
法庭覺得你地屋企既資產係你地共同努力而得番黎
除非你同佢 打話呢層樓唔應該係資產入面 而係老母比
or 老母送比你
但呢d真係要打 因為好多case已經輸哂
除非係你老母搵你代持層樓
仲承諾過照顧人一生一世添 離左婚之後養埋前妻下一手好無

點解要分畀前妻 樓主都講到明前妻一蚊都無畀 如果你係前妻你好唔好意思要?

定絲打你會為左層樓鮑鮑換身家個啲人嚟?
無定帽?
兩樣嘢黎
香港終審法院在LKW v DD (2010) 13 HKCFAR 537一案中,判處妻子在香港離婚時,有權分得配偶一半資產。
唔得 佢老婆知佢有樓 知值幾錢
離婚文件有份叫form e係講你資產同你知對方既資產
咩都要交代 唔通層樓會飛左去咩
最後都要交代番所有野
同埋佢老婆醒目少少就會即刻釘契 咁就無了
同老婆係共同擁有
但係離咗婚果個唔叫老婆,叫前妻
𨳒佢老母,叫佢食屎
50:50起點,但正常情況好少出現 有錢果邊49:窮果邊51
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞