老婆想離婚分咗層樓

838 回覆
1158 Like 92 Dislike
又無人迫樓主結

你地啲臭閪係地鐵俾男人摸身摸摸世成日話果一刻唔敢出聲

其實男人俾女人逼離婚都係拒絕唔到

去食自助餐啦臭閪
結婚
唔洗諗,實分到你,除非佢有意外死左
交通意外司機判得唔重
如果真係和平分開就私下解決,搵律師成件事會唔同晒
利申:過來人
明知要離婚將層樓轉畀阿媽,你老婆可以向法庭申請轉讓(贈)無效
直頭請去旅行,之後陳同佳佢,(打針,焗死,被跳樓,咩都得,最緊要做得乾淨啲)之後返香港,好似好多國家同香港斷左引導條款,件案最多列你有嫌疑,唔返去出事國根本冇事
家庭付出會計,個老公/老婆 供幾多錢,如果另一半全職家庭主婦/主夫 嘅話會計一半。

理由係咁多年來無另一方打理家庭,出去做嘢果條友唔會有咁多精力去放落事業到。所以當2個人係一個整體咁去揾錢,純粹分工唔同。
deduce 出嚟嘅係你揾幾多錢,都有另一半嘅一半努力喺到,所以佢又分一半。

除非2個都有出去揾食,咁又唔同計法。
當然個首期唔係聯名戶口出果部分就完全唔關另一半事。

等你班pk 結婚時話一生一世,J 痕/ 西痕 時咁爽丫嗱。 一唔可以一生一世時,就有排煩。
老實,當考慮得清楚就唔會想結婚。

應承得結婚個 moment 都係感性大於理性。
咁好唔抵 咪撚轉啦

想睇你老婆分你一半身家
on9少陣
人會變月會圓
而家係人地老婆反口唔生仔
咁都係樓主問題
塊野係佢到痛又係佢風險又係佢
本身就係交易,唔係相愛結婚,如果係咁結之前就簽定份紙無得分身家
結咗幾多年?如果結咗只係三四年冇小朋友就離,其本上唔使分。查實每一個離婚律師第一句都會問你呢個問題,快啲搵個律師問吓啦
生個仔定女都無所謂因為我好中意小朋友
大佬咪咁痴線啦
結咗2年
同埋你哋結咗婚幾耐?
十年以上會算係共同財產
如果五年以下你老婆就真係諗多咗
係有保障啲,但都要對方肯簽
如果一開始唔肯首期同供樓一人一半既話
樓用屋企人名
連屋企人都信唔過既就買海外樓收租再係香港租屋住
養成定期走資習慣
永遠只剩低幾十萬for基本生活

香港法律郁唔到你海外資產
重點,永遠唔好比另一半知自己有幾錢

不過贍養費就走唔甩架啦
點都係要輸

係香港d男人廢先就哂d女人比女人玩哂
我地呢邊文化習慣係
結婚男人比哂
但買樓供樓都係一人一半
樓主講野不盡不實啦,單純為生仔會搞到咁大件事?
大家唔好幫佢
婚姻是種宗教
咁應該唔洗分啦,咁你老婆幻想多左,建議你再比3幾千搵個律師confirm 下
星期一上去同律師傾
買兇殺人囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞