老婆想離婚分咗層樓

838 回覆
1158 Like 92 Dislike
我講到咁你都支持
諗法都幾極端
不過至少你喺呢方面冇對男/女雙重標準
剩底果7成用嚟益電子雞都唔益老婆啦.\/.
利申: 9up
希望幫到你

不是。因為在法庭的角度,不論男女,財政較弱一方可得到財政較強一方的資產,所以男方分女方身家的情況亦會出現。而且法庭會以50/50作起步點將雙方財產分配,雙方再就財產分配達成共識,所以最終結果未必是50/50。同時,因為財產分配不只是分雙方共同擁有的財產,同時也包括兩者私人名下或在結婚前已經擁有的財產,所以如果婚姻太短,財政較弱一方也未必可分對方身家,因為法庭會認為財政較弱一方在這段婚姻的付出不足夠,這對對方也不公平。雖然未必完全分不到,但較弱一方不值得擁有對方50%的身家。
LKW v DD 一案根本冇講結婚年期幾耐等於長,所以我問過律師,佢話三年,最終等官去判。我唔知你話3年唔算長有乜根據
因為唔係去到審訊既位 係咁大佢老婆話 再打既話大家鬥消錢
同埋拿拿林完左單case對大家都好 最後嚇到佢老婆收40萬
不過我個客其實比緊每個月6萬贍養費

50/50 係真係基本 你求奇上網搵單Judgment 都係咁寫 有哂法律原則
但我單case個位係 比你分一半咪75 但隨時拎多20-30萬出黎打
唔值囉
睇個官點判架咋,唔好咁老定
如果你買樓舊錢係婚前就有既可以拗下,但唔係必然
我都補充番上文提及嘅終院case, 又點撚樣冇用r?
個重點係 你分既戈一個資產係你地係婚姻時期共同努力而得來
例如 10年內 女睇住頭家 男搵錢 你地買左層樓 呢個咪共同努力而得來可以分
但如果你結得一年 層樓本身有 咁咪難分
即管當樓主愛仔多過愛老婆
咁又點,唔通唔準離婚
1. 無佢名 -> 無 legal interest, 睇beneficial interest

2. Beneficial interest 分 Resulting 同 Constructive Trust -> 佢冇俾錢又唔係同你阿媽咩關係,應該無hold property on RT/ 無 Presumption

3. CT -> 佢有冇um過好多錢裝修/ 你阿媽有無講過被棟樓佢個類 (common intention) + 搞到佢依賴咗類似嘅承諾然後無去打工個類,或者至少損失咗啲咩? (detriment reliance)

如果以上佢都冇,純粹同你一齊住,用我普通人角度應該比較細機會會攞到層樓,如果佢想攞應該佢要請律師 prove 好多嘢點解會有beneficial interest

利申: 冇讀過law 普通人 純9 up 可能錯
有權5050係岩,但實際係要根據好多因素
5050只係起點
樓上都講左有咩考慮因素
你又quote番單case講有權5050
巴打,人地老母有兩層自住樓,一層市區返工住,一層郊區別墅

我初頭以為佢斬鳩開自己一半兩邊住
多謝指教,學到野,多謝
睇唔透
拎緊6萬蚊 即係個男人本身月入過六位數?(鳩估唔識計贍養費)
但層樓先賣到250萬,打完官司幾十萬,頂多又分得多幾十萬
我係個女人都快d完左佢算

其實都係個老婆著數
如果你老母開間shell com 用公司hold呢?
岩岩睇左,其實依個真心慘
中學開始拍到30歲都帽
不過男同女都賤 要新鮮感
依個年代真係唔好咩都講結婚
結又係簽一簽 離又係簽一簽 無意義

大陸播毒 導致失業 老婆勾佬 蝴蝶效應
年期短就未必5050係因為結婚後既累積共同財產比較少,共同付出既年期短
但如果你結左婚之後發達,咁個筆錢都係大機會平均分
所以唔係話3年就係一個界線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞