老婆想離婚分咗層樓

838 回覆
1158 Like 92 Dislike
搵律師攪。

意見。 轉名/買賣唔知3年定唔5年可以計

善養費就有錢比窮個面。

起錶計同埋不簽紙離婚2年。

以上鳩up, 請同家人,老友,商量。 問律師意見。

唔好做柒野比位你老婆入。

分身家難免,減少損失重女。 人財都係。

正路野照攪。 亦搵下婚姻咨詢傾傾。

拖時間又做做樣又好。
完乜鬼你當法庭傻
有興趣了解吓離婚時啲家庭資產法庭會點分嘅話可以去Judiciary個網搵啲裁決書之類睇下,中英文都有

https://legalref.judiciary.hk/lrs/common/ju/judgment.jsp?EX=&L1=FC&L2=MC&L3=2020&AR=1_1#A1_1

印象中大部份都會提及有咩分配原則,有啲case嘅背景仲幾有趣可以當故仔睇下
送既樓之後會影響下手按揭=影響你賣既樓價
除非你打算永遠唔賣果層樓
內部轉讓啦
近親既話已經慳好多
其實你都已經無得揀
可以參考下呢個: https://www.spacious.hk/zh-tw/blog/近親轉讓慳稅加按套現/?amp
啱!射比me
首先你宜家先轉名 未必可以避開分錢俾佢
第二你拎返證明係7成首期係呀媽俾
係借貸 咁已經可以避開左7成

剩返仲供緊 要還錢俾銀行

最後只剩供左個雞碎咁多
咪同佢分囉😬
你心理唔平衡
你估佢問銀行借錢嗰時有無講首期係借番黎
唔關銀行事

同律師講就得
咪教精樓主啦 佢柒下柒下咁
佢同銀行/hkmc承認咗層樓係自己比首期,仲點同嗰官講啲錢係老母借比佢。
俾左7成首期一定唔使HKMC
銀行可能佢有報
因報左唔影響借到幾多同銀行批幾多
咪撚比個臭雞拎到一分一毫
層樓係你 你賣左佢,啲錢比你老母
1. 賣左佢錢入老母戶口(要係要俾AA) 10萬
2.轉名(要俾20萬)
3.按盡層樓拎錢俾你老母,再買層樓你老母名,
4.你老婆消失(自己諗)
有條女都呃過我唔會離開我
點解2021年仲咁多人講咩轉左層樓畀老母先
Marriage Gift都要stamp, 樓價1半去計stamp
第一次要人生仔?
所以冇樓揸手住公屋代表今世受報應?
係咪結婚前簽協議書就唔會有對分層樓既問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞