老婆想離婚分咗層樓

838 回覆
1158 Like 92 Dislike
女人喺香港不嬲贏家黎
大大條道理要求人有樓、人工唔可以低、高、有上進心
分分鐘嘢都未扑過

老婆?乜嚟嫁,食得嫁?
結左幾耐先
如果結左冇耐可以用供款紀錄一蚊都唔分
如果結左好耐,你供晒一樣要分
樓主屋企個個都有樓,轉一轉比稅要好貴呀,呢d一家人霸住幾個竇,陰鳩死佢就岩
你覺得佢有冇做足老婆本份先?
我覺得唔可以樣樣都從利益出發
係你角度,層樓你供,你認為唔應該分比佢
但係另一個角度,佢為左你可能都犧牲好多野架
可能你唔洗做家務,而佢幫你做哂?
又或者買餸煮飯佢樣樣都做哂?
唯有你憑良心,自己好好衡量一下佢值得分幾多囉
樓上段野唔係話每人100,再加阿哥100咩?
咁責任係雙方架嘛有咩理由要做咁多嘢分比佢
嘩,你老婆mk妹嚟㗎?
和平離婚? 咁樣都仲叫和平離婚,佢而家擺明想食曬你啲嘢喎
唔係冇旭手打交就係和平離婚喎巴打
你供緊即係仲有按揭,轉俾你老母你老母借唔借到先
樓豬養咗幾年雞偷米食果種
揾律師搞喇,個原則就係邊供樓間屋就歸邊個,你揾返齊供樓既過數記錄,唔好俾對面大到就無問題。
咁係咪即是我層樓原價1000萬,依家我老母比咗700萬,即是7成,我供300,咁現價係1300萬,我老母又係可以拎返7成?
和平離婚=半層樓
係我就蝕曬佢都唔俾佢分到一毫子
得一個細佬,佢都有一層樓,呀爸同呀媽聯名,所以都係兩層
咁撚傻仔
抵死
食撚硬你
你都算有錢,都係去問下律師意見吧
btw你死都唔簽紙離婚得唔得,同佢講錢就無,你要搬走就搬
公屋妹,識佢個時唔係咁唔知係咪身邊fd教佢咁
根據供款紀錄,如果全數由你同呀媽個戶口出錢,佢係分唔到一蚊,老定啦巴打
見大家講到好似出軌咁,其實係因為佢唔肯生仔
代入樓主個CASE 如果佢老婆都有得分就冇天理
樓主老母1份 樓主1份(本應2份) 老婆1份 離婚通常都係女人著數??
係計結婚後共同建立既資產
幾層都過千
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞