老婆想離婚分咗層樓

838 回覆
1158 Like 92 Dislike
老母個份可能唔使分,自己供個分就一定要分。問律師最實際,不過呢啲通常和解,自己同老婆拆掂佢啦
呢樣嘢香港竟然冇真係好撚失敗
仲衰過支那同台狗
咁又唔好咁講
有時係個女人有錢啲
咁個男人都一樣可以分個女人身家嘅
咁講姐,你明未得囉,唔洗一下就串9人嘅
上到庭睇觀感姐
真有錢
c. 可供分配財產的百分比

香港法院以往習慣評估配偶的「合理要求」,並根據有關評估去分配資產。剩餘的資產一般都會判給負責養家的人,一般是丈夫。

不過,香港終審法院在LKW v DD (2010) 13 HKCFAR 537一案中,判處妻子在香港離婚時,有權分得配偶一半資產。

在涉及大量資產的案件中,這個50/50規則,會帶來重要影響。因此,在香港,如果想要保護個人財產,訂立婚前或婚後協議,就變得極之重要。

Source: https://clic.org.hk/zh/topics/familyMatrimonialAndCohabitation/divorce/financialMatters/q1

巴打不如dum 番老婆唔好離婚,再搵律師從長計議,自己google 好過盡信連登
你老婆死左未得lo
都離婚不愛了
香港而家有承認婚前協議案例喇咩?
我記得未有
上侓師樓傾又收你幾千,不如打多幾個電話問多幾間先啦
咁你轉畀我
我幫你畀印花稅
放心我一定會畀返層樓你
又係你

賣旗老鼠 Meltoo 張芊穗
或者你俾條臭雞做契家佬本
唔好諗住轉名走得甩
你以前法庭傻架咩
老母借錢俾你俾首期咋,記住計返息還返俾老母先
淨係識靠分身家,想不勞而獲,但又要男女平等
以為
我記得係無。婚前後協議都冇效,佢意思係咪做好資產管理,離婚就唔使對分?
咁要點做
照呢個case, 佢老婆只分到三成既一半
你都係財富比例較高然後俾老婆分身家?可以大約講下嗎?

香港係咪就算老婆較有錢,男方都唔好意思分人地身家?法例上平等其實可以照分?
絲打冇追post
樓主太太婚前話會生的
所以樓主當然覺得會生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞