老婆想離婚分咗層樓

838 回覆
1158 Like 92 Dislike
所以咪就係話樓主都唔撚係愛個老婆同尊重老婆
就算反口都實有道理 e.g.香港唔撚係人住

有啲人既性格你越係逼就越係唔做
年紀都會影響思維
離婚實得,但有愛大家都可以再傾下先
無知一問
個贍養費要俾成世?
定係前妻搵到工/搵到新仔結婚就會唔洗俾?
個男嘅移民呢咁?
條女蠢閪俾人呃我點解要幫佢
女權唔係係女就撐
蠢閪同合約精神之間梗係揀後者
有幾極端
所以我係廢婚毀家派 支持多元關係
現代婚姻只係一樣好多人覺得一個所謂整全人生必須擁有、一樣形式主義既野
但其實唔係個個都接受到佢既黑暗面同所有後果
就係上文冇quote單case, 我先補充番,有case 名就自己睇判詞,判詞有列出其他因素。我講一句你就屌人,屌九我,我真係屌你老母
貪咗啲喎,冇出過錢分你一半樓
可以上庭吵,佢冇得分嘅機會好大
若果冇小朋友嘅話,連贍養費都有機會唔洗比,前提對方婚後有嘢做
女人貪錢就梗,但咩錢都冇出過,就想分一半樓,我好撚睇唔過眼
我認為拍拖結婚都要財政獨立,如果雙方都冇小朋友
不過女人實揀有錢嘅男人,只係安全感問題
唔要對方養,但都唔想為錢日夜煩生活
不過咁撚貪心嘅女人就分條毛比佢啦
法庭唔會因為佢係層樓無出錢而斷定佢對家庭無貢獻
唔好講咁多俾我,一定唔會食咗你層樓,超認真
開公司hold if 20m樓以上,硬食一1次稅,之後賣,買家唔洗
突然失業咪得
好過俾外人 射落海唔益佢
叫只雞米又係400,果條港女值幾多呀,半層樓?傻撚左咩
離婚係分一半身家
樓算係資產之一,一定分一半
所以一定要過返比你阿媽,再向你阿媽比返租金

日後萬一打官司,就用返層樓供款比例,去決定層樓計唔計入你自己資產,
你既總供款佔買入價多,定你阿媽多
共產黨?
要結婚就無得獨立
法律上夫婦兩人係一個個體(at least financially)
一係唔好結
但你又接唔接受到主流眼光覺得你無家庭就唔整全?
食得咸魚抵得渴
睇得多呢d,真係好怕結婚
婚前財產如果婚姻期短,有機會不納入婚後共同財產
樓主個case老母畀首期可以話係借,唔係送
賣完樓還錢畀銀行同老母,樓主應該都冇乜剩
大家一拍兩散
屌你上黎問問問 做乜撚
搵個律師問下法律意見 黎招先發制人啦屌 仲問
以本傷人
咁係咪比一世? 除非佢再結婚

如果條女咁撚仆街以後剩係拍拖咁都真係玩撚哂
當然男人都可以搵有錢老婆拎
1. 一方死/再婚 較短者為準
2. 收入情況突然有改變 eg 突然失業, 然後再向法庭申請
係,可以拍拖照拎,大把係咁專登唔結
如果有proof證明個八婆冇俾過錢 好大機會佢冇得分
交俾律師處理啦
分資產啫,層樓唔係你嘅咪得
好有興趣想個後續 不如樓主問完律師再同我地分享下
Btw 希望你唔洗比人分樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞