老婆想離婚分咗層樓

838 回覆
1158 Like 92 Dislike
支持,完

合約就係合約
唔講合約精神同大陸有咩分別
屌個西就要分一半資產
做男人真慘!
咁當然要睇埋兩條友背景 法庭會計埋你地未來所需要既資產 收入能力
未計樓主要比贍養費 有無仔女
法官基本上係根據平均分配原則係岩
但3年絕對唔算長
所以有大機會可以拗多啲非金錢貢獻同將來收入能力之類既野
亦都可以拗3年前既資產唔納入財產分配
但如果結得愈耐,財產就愈大機會5050,冇得坳
叫雞叫鴨係唔使分身家。有錢人玩結婚被人分身家係抵撚死,結婚分身家係遊戲規則,玩唔起結婚就咪七結,正正經經去叫雞玩鴨一定冇事,最多生愛滋!
你可能睇唔明
我想用誇張D嘅例子,去證明問題焦點唔係男女平等之上
而係分身家呢樣野本質上同共產冇分別嘅不公平性
唔會因為男女都可以共人產而產生任何改變

法律保障保護弱方係冇問題
但依加分人身家嘅準則太鬆
令到自恃弱方嘅可以肆無忌憚、甚至存心呃人分人身家
唔通又冇問題?
女人拎著數果時就衝出黎話「另一半要照顧自己」?
你係人地物業食住,用人設施,無交任何費用,
你又有無做到「照顧另一半」既承諾?

無著數果時平權撚就縮埋一舊
有著數老閪都話男人條件好有責任照顧自己
因為在法庭的角度,不論男女,財政較弱一方可得到財政較強一方的資產,所以男方分女方身家的情況亦會出現。而且法庭會以50/50作起步點將雙方財產分配,雙方再就財產分配達成共識,所以最終結果未必是50/50。同時,因為財產分配不只是分雙方共同擁有的財產,同時也包括兩者私人名下或在結婚前已經擁有的財產,所以如果婚姻太短,財政較弱一方也未必可分對方身家,因為法庭會認為財政較弱一方在這段婚姻的付出不足夠,這對對方也不公平。雖然未必完全分不到,但較弱一方不值得擁有對方50%的身家。
你係咁copy呢句都冇用
唔係真係相愛就唔好結
結左要離就祝福對方,如果層樓能夠令對方日後好過既就送比佢
你係呢到問根本你個人都有問題,搵d同類拆
呢到既人當所有女人都係雞
你結婚果下都應該無真係愛過呢個女人
女權呢食埋你層都重得啦
欣賞你會google
所以唔係咁易食軟飯
贍養費好易搞姐,突然失業咪得
賣左層樓 還Mortgage 然後對分 8成case都係咁架啦
你係可以去打既 不過打到尾起馬洗番你30-40萬走唔甩
仲未計佢一定分到你 至少都3成啦 你睇下值唔值囉
承諾既野,大家都係吹水既姐
當年兩條友信誓旦旦係咁多人面前答應貧苦疾病都不離不棄
面都唔撚紅果下先好野,依家離婚率同以前比高左幾多?
真心唔明依家fg個個癲狗咁出閘結婚為乜,特別無錢果班
過兩年又離婚了

依家就因為一個想生 一個唔想搞到有裂痕
如果係愛果條友既話 應該識互相尊重啦
始終生仔依樣野女人犧牲大啲

男人依到可能要忍一忍睇下點先 可能過多兩年又會想生
最好係證明層樓老母代出
賣樓還老母本金
佢老母供大份
扣埋息應該都冇剩
開間公司hold住層樓再轉俾老母啦

利申鳩噏
留名等貼中
我上個月都搞店單case
最後賣完樓收番250萬 100萬係人地比 跟住還番比人
最後分比老婆先係40萬 仲要十年婚姻 算大嬴
我冋老公講連登仔講緊離婚驚要分半層樓俾老婆
我老公話老婆而家已經分咗我兩層樓
連登仔好廢
咁即係最後老婆先分到150入邊既40萬
即係3成幾
上面又有一堆留言話結婚夠耐既話,一般都5050
定係你依件事有咩特別野令個男有優勢
中國人劣根性就係無合約精神
結婚咁大件事原來宣誓都係講下架咋?
點解咁多人當法庭傻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞