有無巴絲傾下舞台劇(2)

1001 回覆
29 Like 5 Dislike
我都唔知點解,可能本身paypal嗰度有錢剩
我冇留意,我俾錢時佢自己扣咗$80,冇得㨂用唔用個優惠,不過感覺真係怪怪地
其實香港話劇團既target audience 係咩age group?
竟然要出 post 詳細教人點買飛
又真係有人留言話唔識網上買飛

hkrep好多中老年觀眾㗎
睇嚟出年舞台劇獎應該係最後禮物惡鬥大狀王
大狀王好撚正呀
第一次睇鄭君熾,佢唱歌超級勁
女主角丁彤欣都非常好
阿佐係香港音樂劇界老是常出現
估唔到你冇睇過佢
阿佐把聲真係好好聽
我得幾年劇齡,冇睇過佢唔出奇
我都覺好好睇,但又未至於讚得咁犀利。
導、歌、詞、演、台都好出色,係差咗喺個劇本度。
act 1 好多本來應該要感人嘅位對角色累積描寫不足,搞到啲歌唱起上嚟未夠到肉,懸崖同埋阿細見阿媽嗰場都係,反而預演呢啲位好好多。不過刪改咗之後係流暢咗嘅。
我剩係覺得個結局收得太急
劇本唔夠說服力
ensemble唱得唔夠好
不過都係中上之作嘅
視覺效果特別impressed
黃衍仁要出名了
寫幾千字大彈大狀王
唔轉載,大家去IG搵嚟睇
今晚睇咗《淘汰遊戲玩謝你》,劇本好紮實,演員同燈光都做得好好,嚟緊仲有幾場

有冇人今日去攞最後禮物隻碟?
職員sell嘅特別版場刊有咩特別?
頭先趕住走我冇理佢哋
《大狀王》餘下演出全部取消
So sad 第一時間買左加場 睇唔到了
音樂劇《大狀王》餘下演出取消

因再度受疫情影響,原訂於9月27日至10月1日(星期二至六)晚上7時45分之餘下五場演出現告取消(包括信興集團專場、生命熱線慈善專場,以及三場公開場次)。

《大狀王》由預演到公演的各階段經歷大大小小的不可抗力情況,一再延期及被迫取消。自由空間、香港話劇團、創作及演出團隊為是次取消演出感到非常可惜,並對受影響的觀眾深表歉意!期望在不久的將來,可以再次為大家延續《大狀王》這個令香港自豪的舞台傳奇!

「到某天 花滿天 飛花細雪亦美艷 留在你心未有變」

經西九文化區購買9月28、30日及10月1日演出的退票詳情如下:

以信用卡購票之人士:
退款將於2022年10月7日起八星期內自動退還至購票時使用的扣帳戶口內。如有任何查詢,請致電西九文化區票務熱線2200 0022或電郵至ticketinfo@wkcda.hk。

以現金/八達通購票之人士:
觀眾可於2022年10月7日起至11月6日期間,攜同節目門票於辦公時間內到戲曲中心票務處辦理退款手續。客人需於退票當天確認及簽署退款申請表格(可於票務處索取),票款將以現金退回。

如有疑問,請致電票務熱線2200 0022或電郵至 ticketinfo@wkcda.hk。 不便之處,敬請原諒。
有無巴絲傾下舞台劇(3)
https://lih.kg/3159504

呢度完post後,各位請移玉步
多謝兩位替補演員

【#timable演唱會】小T睇咗最極尾場!💪😭
製作&所有演員s都超神級!
歐陽晴、歐陽曦、Sofia、嫻嬸、華叔、Mandy、康仔etc個個都演得好好!
當中要特別提一提2位替代演員s,Doris同Eric,佢哋分別要背晒所有男/女角色嘅對白,just in case有邊位演員中咗招就由佢哋頂上,好彩(定唔好彩?)個團隊咁多日嚟都只係有一宗輕微感染,Doris & Eric預備嘅一切都冇機會呈顯喺觀眾眼前(Eric有演Chorus);新常態下,同一件事大家都要比以前付出更多,而且結果毫無保證,就好似歐陽曦咁,萬估不到最後都終需一死;
此劇後,「兩兄弟」各奔前程,子華神要走佢嘅《飯戲攻心》謝票Tour,燦神要忙佢自導自演嘅《短暫的婚姻》(都係莊梅岩編劇!);希望此劇日後可以重演或者呢個神組合以後可以有新作品!
多謝團隊!🙇‍♂️小T會攝高枕頭反思下同家人嘅相處...😢珍惜眼前人😭
.由黃子華,潘燦良主演的舞台劇《最後禮物》來到尾場。個劇有幾好,口碑有幾勁,不用再寫,幾乎全港係人都知。今日想同大家分享的,是黃子華對人對事的「溫度」。

尾場演出前五小時,子華於社交媒體上發貼 ,寫上:
「歐陽晴,五小時後,各奔前程!
保重,以抗生之虛妄,
保輕,莫懼現實鉛沉。
互勉🙏🏼」

歐陽晴(潘燦良飾)收到後,內心當然是感動萬分,他謝幕時說:「我呢世,可能得呢次機會同子華合作。好珍惜,子華我會懷念你!」

真正謝幕時,子華先棟篤笑話自己每晚都驚會死,「今次真係可一不可再!大家唔好見我冇乜嘢,其實我每場都驚係最後一場,唔係驚病,咩疫嗰啲 ,我係驚我會死,因為我演完每一場都死左咁滯。」

然後,佢就開始多謝各台幕後工作人員,他先是問,「我們的補替演員係邊?請出來!我向大家介紹番,這是我們的補替演員,補替演員係咩呀?係佢兩個,每一晚都同我地一齊,不過佢係後台等。呢一男一女,佢哋要將我哋所有,每一個角色的對白,全部背曬!因為,萬一我哋台上邊一個出事,生病或者嚟唔到,就係佢哋上台之時。佢哋係演『任何人』,喺呢個艱難日子,好多謝佢哋每一晚堅守後台,堅守自己的健康,但冇出現過係台上!因為如果佢哋出現,咁就大鑊啦!即係有人病左。」

繼而,子華再向演「愛卿」老員工的區嘉雯致謝,子華話,「能夠演完五十場,多謝台上每一位出色的舞台藝術工作者,這次班底可以話係史無前例咁厲害,例如區嘉雯。我當年入香港話劇團時,幾乎每套劇女主角都係佢演,我恨不得有份同佢做戲,最後我終於有一次機會,喺莎士比亞劇入面,做佢細佬!著住對絲襪走出來,何其尷尬。所以我真係好開心,今次可以同咁多好演員合作。至於阿燦,就唔駛講啦,佢係我honey,我直頭係佢fans!」

現場所見,歐嘉雯即時激動落淚,旁邊的女主角韋羅莎也偷偷摸眼角淚水。

誰不曾是主角?每一個人不論於舞台上,或者自己的人生上,都當過主角。當主角,有一些會很了不起,只覺再紅再好都係因為我。

黃子華,今天已經係神級演員,不再是那個何其尷尬穿著薄絲襪走出來的小咖喱啡。他大可不必講咁多,光環盡歸自己。但他沒有忘卻唇齒相依,環環緊扣,沒有別人的幫忙及成就,一個人不可能走到今天。娛樂圈這行,潮起潮落,當主角其實沒什麼了不起,了不起的是你待人的態度,對人的尊重。能懷著感恩的心,敬業地走下去,這些才會永留人心。

《金剛經》言「凡所有相,皆是虛妄」。
小編大膽猜踱子華跟阿燦分享的兩句詩 :「以抗生之虛妄,保輕莫懼現實鉛沉」。意解繁花落盡,萬相歸真。喧囂塵埃皆為假相,洗淨鉛華,保有一顆平常而自持的內心,才是正道。

無論是摧眉折腰事權貴,還是指點江山萬人讚,征戰沙場呼風喚雨,浮華散去,都是歸於塵土。旁觀冷眼說浮沉,最該祝福的是,看山看水後歸於本真的寧靜。

人在江湖朝野,心在深山林隱,這正是我們的子華神。小編向你敬禮!🫡

#黃子華 #子華神 #最後禮物 #潘燦良 #以抗生之虛妄想 #保輕莫懼現實鉛沉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞