有無巴絲傾下舞台劇(2)

1001 回覆
29 Like 5 Dislike
最後禮物40場全數延期至七月舉行
(圖片來源:潘燦良facebook)
如果唔係英皇
呢個show肯定byebye咗
係,英皇勝在有無限金錢
磚家話疫症起碼持續多6至8星期,莊編另一套作品都唔知會否流產,第二次都上唔到的話hkaf可能唔再搞喇
劇院三月都未開到啦
講真,叫人唔應該誇家庭聚會
雖然我好憎個政府,但呢樣係要做
結果呢三日不停見到人嚟我大廈拜年
IG啲偽人咪又係post晒拜年相

疫情唔減輕,啲19措施都唔會放寬
某程度上香港人係自私
覺得唔關自己事就唔理,無同埋心
但係又無得全面禁堂食
而家愈來愈多餐廳要檢
二月尾開始藝術節
而家無得玩啦
疫情再嚴重全日堂食都可能禁
啲人新年出晒去,係呀佢哋唔係做受影響行業嘛,佢哋理得班從業員收入不足或失業啫,自己玩得開心咪得囉

我三月本身睇我們最快樂和日新
而家睇條毛咩
香港人自己都唔理,而家咁爆法,疫症數目無五六月都下降唔到
有無巴絲都係自己一個睇
最好中左招自己留家隔離
初初睇有人陪,而家我係一條友睇,主要唔想就人就日子
其實有唔舒服都唔應該周圍去
爆無可爆就係要放棄零確診,政府改變方針先係大勢所趨。

依家只要唔完全封關,全球有其他國家揀共存,就點都會輸入個案,不斷搞啲人搞到大家都已經防疫疲勞,冇人再在意嗰疫情。
我1月4場Show全Cancel,4場都係同即將離開嘅朋友去睇,依家已經知4場都唔會同到佢哋睇,但我真係嬲政府多過嬲啲市民,依家嘅措施係擾民多過防疫。
小劇場工作室製作
《太空人們》演讀劇場
網上放映

鑑於防疫措施,本團取消了原定於2022年1月21至23日的《太空人們》演讀劇場。

由於演員檔期和場地問題,是次演出未能安排延期,但我們仍希望能夠達成今次演讀劇場的初心。

所以我們決定把較早前錄製的版本以網上放映形式公開,希望能夠和大家分享今次創作的成果。

監製:楊圖昌
編導:蕭勁強
舞台監督:梁凱瑩
前台主任:林綺琪
演出:陳智威、程筱筑、蘇德華、陳浣鈴、林禮濤、麥家淇

時間:2022年2月25至27日晚上8時
費用:免費*
報名:現已接受報名(放映當天中午12時截止報名)

報名方法:WhatsApp至6037-0313登記。觀眾需擁用Google帳戶,本團將於放映前一小時發放連結,請使用登記的Google帳戶登入YouTube收看直播。

今次網上放映將會以直播形式進行,不設重播,懇請準時登入收看。屆時如有任何技術問題,請WhatsApp(6037-0313)聯絡。

*為保持本來「自由定價」的初心,是次網上放映費用全免。然而,我們希望各位觀賞完畢後能捐款給本團,除了以示支持外,我們亦可視為對今次創作的評價。捐款方法將連同連結發佈。

我們亦希望能和各位觀眾有更深入交流,現正尋找合適方法,若有進一步消息將馬上公佈。

如有任何查詢,請WhatsApp(6037-0313)聯絡我們。
睇游學修ig講舞台劇已經停排
我們最快樂事隔兩年再度泡湯
呢條link係兩年前,不過今年都係無㗎喇
開個盤 你估theatre幾時重開
六月後
hkaf所有現場演出取消,可到官方網頁辦理退票手續
最快都要七八月
第三十屆香港舞台劇獎提名名單

1. 最佳製作
📍《一水南天》香港舞蹈團、演戲家族
監製:張婷、姚潤敏
📍《穿Kenzo的女人》中英劇團
監製:李淑君
📍《新聞小花的告白2 白屋之夏》風車草劇團
監製:湯駿業

2. 最佳導演 (悲劇 / 正劇)
📍司徒慧焯《穿Kenzo的女人》中英劇團
📍朱栢謙、楊雲濤《一水南天》香港舞蹈團、演戲家族
📍陳曙曦《新聞小花的告白2 白屋之夏》風車草劇團

3. 最佳導演 (喜劇 / 鬧劇)
📍余健生《雄顏一笑》BHT Theatre
📍李國威、馮蔚衡《玩轉婚前身後事》香港話劇團
📍盧宜敬《金龍》香港演藝學院

4. 最佳劇本
📍陳小東《雄顏一笑》BHT Theatre
📍張飛帆《一水南天》香港舞蹈團、演戲家族
📍鄭國偉《曖昧》香港話劇團

5. 最佳男主角 (悲劇 / 正劇)
📍陳健豪《一水南天》香港舞蹈團、演戲家族
📍劉守正《曖昧》香港話劇團
📍鄧偉傑《毒》同流

6. 最佳男主角 (喜劇 / 鬧劇)
📍王耀祖《4000里》劇場工作室x Love Production
📍尹偉程《雄顏一笑》BHT Theatre
📍陳小東《雄顏一笑》BHT Theatre

7. 最佳女主角 (悲劇 / 正劇)
📍白清瑩《穿Kenzo的女人》中英劇團
📍雷思蘭《原則》(重演) 香港話劇團
📍趙伊禕《曖昧》香港話劇團

8. 最佳女主角 (喜劇 / 鬧劇)
📍彭思硯《蒲公英女孩》音樂劇作
📍黃智雯《超自然之戀》鄧樹榮戲劇工作室
📍廖淑芬《4000里》劇場工作室 x Love Production

9. 最佳男配角 (悲劇 / 正劇)
📍邢灝《一水南天》香港舞蹈團、演戲家族
📍周偉強《曖昧》香港話劇團
📍陳榮《一水南天》香港舞蹈團、演戲家族

10. 最佳男配角 (喜劇 / 鬧劇)
📍余翰廷《雄顏一笑》BHT Theatre
📍麥沛東《全世界靜晒》唯獨舞台
📍郭小杰《通菜街喪屍戰》風車草劇團

11. 最佳女配角 (悲劇 / 正劇)
📍胡美儀《往大馬士革之路》香港話劇團
📍柯映彤《夢綣塘西》劇場空間
📍陳琳欣《穿Kenzo的女人》中英劇團

12. 最佳女配角 (喜劇 / 鬧劇)
📍胡麗英《大MK日》100毛 x W創作社
📍胡麗英《通菜街喪屍戰》風車草劇團
📍郭靜雯《玩轉婚前身後事》香港話劇團

13. 最佳舞台設計
📍邵偉敏《往大馬士革之路》香港話劇團
📍葉卓棠《一水南天》香港舞蹈團、演戲家族
📍葉卓棠《聖荷西謀殺案》達摩工作室

14. 最佳服裝設計
📍巫嘉敏《暴風雨》愛麗絲劇場實驗室
📍莫君傑《穿Kenzo的女人》中英劇團
📍梁健棠《夢綣塘西》劇場空間

15. 最佳燈光設計
📍陳焯華《#1314》綠葉劇團
📍黃宇恒《一水南天》香港舞蹈團、演戲家族
📍黃宇恒《穿Kenzo的女人》中英劇團
📍黃宇恒《科學怪人·重生》中英劇團
📍張國永《往大馬士革之路》香港話劇團
📍鄧煒培《路比和嫲嫲的鐵路5號》演戲家族

16. 最佳音響設計
📍方芷晴*《群盲》香港演藝學院
📍李寶瑜《科學怪人·重生》中英劇團
📍姜達雲《一水南天》香港舞蹈團、演戲家族
📍夏恩蓓《#1314》綠葉劇團
📍夏恩蓓《穿Kenzo的女人》中英劇團
📍楊我華《李爾王》鄧樹榮戲劇工作室
📍劉穎途《路比和嫲嫲的鐵路5號》演戲家族

17. 最佳填詞
📍岑偉宗《穿Kenzo的女人》中英劇團
📍張飛帆《一水南天》香港舞蹈團、演戲家族
📍張飛帆《夢綣塘西》劇場空間

18. 最佳原創音樂(音樂劇)
📍高世章《穿Kenzo的女人》中英劇團
📍黃旨穎《路比和嫲嫲的鐵路5號》演戲家族
📍劉穎途《一水南天》香港舞蹈團、演戲家族

19. 最佳原創音樂(戲劇)
📍# 1314音樂創作團隊《#1314》綠葉劇團
📍梁基爵《小飛俠》綠葉劇團
📍黃衍仁《玩轉婚前身後事》香港話劇團
📍盧宜均《紅絲絨》浪人劇場

20. 最佳化妝造型
📍Charlie Luciano @Salon Go Ahead《暴風雨》愛麗絲劇場實驗室
📍莫君傑《穿Kenzo的女人》中英劇團
📍章佩佩《科學怪人·重生》中英劇團
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞