有無巴絲傾下舞台劇(2)

1001 回覆
29 Like 5 Dislike
首演做極都做唔到嘅大狀王又賣飛啦
有冇人今日睇咗hkrep讀劇《醫•道》
好似不錯,希望能夠成功公演
呢套應該唔差,但要買飛就趁快,呢套好似幾好賣
https://www.facebook.com/108102623935984/posts/pfbid02qzryNpVTXgmq4aygcTdTVjqXePBotXaV5QHdVcNNN7Ke9v915dbPBmB7K1e3dApwl/

舞台劇《最後禮物》神奇觀眾事件

首先要講《最後禮物》,實在太太太太太太好睇,有得入場睇絕對係幸運。

演員、劇情、Set、燈光,全部都好精彩,連轉場都係一種表演。

潘燦良同黃子華呢個組合好夾,子華神係會有少少「太過子華神」嘅味,但好快大家就會入戲。

莊梅岩大師寫嘅劇本同對白,相信觀眾同演員都好享受……除咗噚晚嘅幾位觀眾。

話說,舞台劇中場休息嘅時候,下層突然間有一位中年女士舉手大叫:「帶位員!過嚟!」。

所有觀眾都好奇,到底發生咩事呢,嗰位女士繼續嗌,原來佢投訴前面一對男女擋住視野,搞到唔方便睇個台。

咁睇開舞台劇都知,香港演藝學院觀眾席嘅斜度係好細,前面擋到你係好正常。

而「佢個頭郁來郁去」呢啲指控,都係口同鼻拗……咁被投訴嘅一對年輕男女,後果生女被多番攻擊,就回槍:「收聲啊!八婆!」

然後真係上下層掌聲雷動,上層有觀眾大叫:「坐下面係咁㗎啦!」。

然後全場爆笑,再拍手掌。

本來只係一個小插曲,但係雙方擾攘太耐,兩層嘅觀眾接近每隔30秒就有人鬧:「唔好阻住睇表演啦」、「鬧交就出去鬧啦」。

呢場戰爭令我附近一對想去廁所嘅情侶,笑住話「都係唔痾,睇埋先…」。

如果無睇錯,連編劇莊梅岩都出嚟徘徊咗好耐了解事件。但可惜,除咗靠當事人自己冷靜,仲有咩方法呢?

結果,每隔一分鐘就鬧幾句,拖延好耐,點知竟然雙方都冇走,順利完埋下半場。

謝幕嘅時候,全場對每個演員鼓掌,子華神突然開口:

「頭先呢有場暴風雨,台上有,台下都有。好感激佢哋忍得住,仲可以坐到完場。(全場拍掌)

係㗎,如果忍唔到擒上去呢…(特登講返舞台劇劇情引大家笑)係囉,唔值得㗎。」

最後,大家仍然係笑住離場。當事人亦再無爭執。

有一個小插曲,就係黃子華基本上有粗口嘅對白,大家都會當笑話咁瘋狂爆笑。

但其實…啲劇情都唔係為咗搞笑。當然你可以話,呢個都係佢自己做開棟篤笑嘅地心吸力,但其他演員,包括潘燦良講粗口,唔少觀眾都會好high咁笑甚至拍手。

點講都好,《最後禮物》真心精彩。對家庭倫理關係有咁深入嘅剖析,同時兼顧到戲劇效果,對白亦都好自然,真係人類講嘅對白,唔係下下Chok金句,個結局更加係功力所在。

最後,好希望大家可以多啲入場睇香港舞台劇,真係有好多好作品。

風車草劇團嘅《回憶的香港》都就快上,十月記得睇騷。

有陣時睇明星掛帥嘅舞台劇都會擔心觀眾質素
當年睇套黃秋生嘅
觀眾manner差到......
開場前打卡,開場後啲VIP位喺度玩電話,個Mon光到

我諗呢個場境唔會係開場前或完場後出現吧,咁樣被人影低大模斯樣放上網
Sorry其實我唔應該放上嚟,一時衝動想講有觀眾表演期間影相

btw噚晚聽Rosa IG直播,話有場有個坐第一行嘅師奶在開場演員表演時剿膠袋
高世章,岑偉宗都算係香港音樂劇生招牌
應該唔會太差掛
成日一睇大show
啲觀眾可能少入劇場
好多都唔識規矩
其實就算睇電影,有人摷膠袋都真係好滋擾,有次坐我隔離個女人就係咁一坐低摷咗成十分鐘膠袋何況舞台劇演員仲要演戲
個cast同幕後應該差極有個譜
有冇人睇咗風車草
好彩我嗰場雖然明顯好多街客,但一熄燈大家都有禮數
劇本有少少虎頭蛇尾
不過 d set 靚既 都值得支持
依個comment可以套用係風車草近年大部份嘅劇

但都係會買飛入去睇
我覺得合格有餘
但一如以往依兩三年佢哋嘅作品
都係大過依賴某啲場口引起觀眾共鳴同腦補帶嚟嘅感動
多過劇本同角色嘅build up
係幾型
今時今日無得救都可以係褒義
好精準有力嘅分析
我覺得以前W嘅都係咁上下
我覺得靚過最後禮物嗰件
大大個劇名印在心口
聽咗劉榮豐首歌我開始驚驚哋
希望套劇ok啦,伏伏哋咁
辯護人?我星期日睇,睇完話你知
我28號睇尾場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞