[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(31)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(32)
https://lih.kg/2549143

開定先
太早開,爆唔到post
條片出嘅Timing太湊巧?係Apple Music 宣布出lossless 後冇幾耐。

HiRes Files 買/聽唔少,同時又聽緊大量MQA,十隻MQ都有一點幾隻流流哋嘅。正常都係「好堅」嘅。Apple fanboy 與其聽埋咁多theories 乜乜物物,不如聽一排Tidal HIFI,耳仔會評分
我覺得唔關Apple Music 宣布出lossless事,part 1 4月15出,個時Apple 都未宣布

MQA好唔好聽呢個係喜好問題,正如MD都係lossy,仍然有唔少人覺得好聽

問題係MQA呃9人,唔係lossless就講到自己lossless
如果佢一開始就認自己係lossy, 冇問題,藍牙係lossy都大把人用,因為有valid use case;反而藍牙d marketing 講到唔清唔楚,講到support hires source encoding就係output到"hires"咁,呢樣就係問題。
熱死辣辣 戴一陣都出汗
細佬我都係頂唔順
用返耳機先
之前買左個無線喇叭仔 好快冇電
想掉咗佢
用kph30i唔熱
HiRes 2xxx Kbps →8xxx Kbps
所以從來冇信過 streamable 速度,係真正lossless。

係唔係真lossless,唔係重點,好聽,多嘢聽先至係。如果Apple 真正做到,轉會有乜所謂吖。MQ 好似係8~10MB /每分鐘音樂

(Ytuber 係打手,接job有任務,一般in the business 老闆會配合mktg campaign落定order)
用緊HD800S焗桑拿
closed back、皮ear pad先焗
我就接受唔到呢d呃人手法,冇個樣扮有個樣
話知佢有幾好聽都好,唔應該助長呢d風氣
可能我個人固執啦
Hi res 我只信上網比錢買果D 同埋sacd
開心版隨時都係人地鳩升頻整出黎
同埋真係錄得好既16/44.1都好聽到痴線
同埋真係錄得好既16/44.1都好聽到痴線

D9200開大冷氣
推到1001
生果嘅ALAC 先係lossless codec, MQA 唔係,純粹係搵錢工具,喺音樂消費者同音樂創作者之間插落去,以一個專有閉源,不可還原,加入類似DRM嘅版權控制嚟賺錢,對音樂工業發展毫無改進

設備認證收錢、以MQA串流收錢、MQA CD收錢,任何使用MQA相關都要收錢,消費者同創作者比多咗錢,得到係0甚至係負數(MQA 根本cut咗原裝source部份)

https://www.hifiplus.com/articles/highresaudio-to-stop-offering-mqa/

好唔好聽主觀嘅嘢,MQA根本誤導
既然講開MQA, 順便鳩噏吓鳩通嘅藍牙codec 系列aptX,鳩通算比較老實,從來冇講佢嘅aptX系列codec係lossless,只係話比到你聽CD音質感受,佢哋開發aptX系列codec係請埋心理學家、聲學專家,cut走一般人唔會注意嘅音頻或者聽唔到嘅音頻,令使用者通過aptX系列傳輸得到「CD音質感覺」

aptX 生果除咗MacBook pro有支援之外,其他生果產品一律冇,原因係使用aptX藍牙codec先課金6000美金高通,然後每一件產品收1蚊美金,仲唔可以改,改動需要得到鳩通同意,所以生果唔屌佢,萬年AAC&SBC codec,AAC並唔係生果嘅,但冇收佢同google權利金,AAC有個好處,延遲上其實唔會輸比aptX LL,係好過純aptX嘅

Windows 由於AAC 收權利金,所以只支援aptX LL, aptX及SBC

對比嚟講大家都係專利閉源codec, MQA推廣手法就相當唔老實,充滿誤導性
櫻木
d7200開風扇
Z1R熱到聽咩歌都冇味
鬥慘大會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞