[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(31)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

試完 x55 真係唔多敢盲狙 x65
雖然AKG open back真係好撚有興趣

Btw 買完 SR60e 冇耐就出 x 系
新手求建議
用緊Sony 1am2+zx300
之前無乜研究 諗住試吓玩 都幾滿意 (無試過再靚啲嘅)
如果筆直7千左右 唔過萬
主要聽 純音樂(古典/樂團/jazz/game ost)jpop(女聲多過男)
係咪跟頭post 5k-10k個headphone list試啱買就得
有無咩其他野要留意吓
Thanks
新手想入坑買隻 hd 6xx
我見佢都成300ohm 想請問係咪要買埋amp先夠力推 如果唔係單買耳機冇乜用?
如果係嘅話 有冇話邊隻amp/ amp+dac比較合適 定都係參考返第一頁個list就ok?
唔該哂
focal celeste 紫店有得試
新出果隻?好唔好聽
打算搵日攞埋部amp落去試試佢
zx300 推headphone有啲難搞
一係就試下鐵三角wp900,一係就7000蚊拆d出黎買amp

想換DAC都有諗過2541,但無得試要盲追,萬幾銀好似有D搏
我諗如果佢真係伏嘅話
唯有好似佢隻x50咁樣中間加一個海綿
自己mod

100hz 1000hz 拉返低少少應該會好聽好多
唔該巴打
如果買amp應該試咩價位會好啲?
$99價位就可以
平平地可以玩住Zen dac Zen can先

6xx嚟講amp愈靚聲愈靚 可以有排玩
唔用amp都會有聲出嘅,點玩都係睇budget
想直推有HD58x, sr80等等
jazz首推grado gs1000算係幾唔錯嘅選擇
想問下點解我用ifi zen dac,用tunebroswer播44.1kHZ zen係著黃燈?
利申用EAC rip碟,係咪rip錯format?
嘅然你鐘意Sony,可以試下z7m2
Sony以外,wp900冇問題
仲有D5200/D7200應該都可以直推
或者HD600 + dac1101, 直接esp95x又得
仲有DT1990加amp都係一個選擇
直接sony巨磚
你係tunebroswer著左resampling?
難搞個位係你仲用緊zx300, 應該係幾鐘意sony個調音, 咁就要諗有analog in既純amp
如果係要放一set喺office/ 屋企, 我會買rnhp + Austrian audio HI-X55,
3.5mm 入又得, 4.4mm 出 XLR 又得

如果又要portable 同依個budget 就真係冇乜可以揀
其中一部可以試係aroma a100, 不過就算二手都近4k, 淨番3000到都可以試下買D 平價得嚟食食地推力既headphone (如beyer, sennheiser)

不過, 如果你係要戴住喺街行就唔好搞咁多7000蚊all in headphone

另外portable amp 既選擇仲可以試下二手 pico origa 同 headamp pico
利申我兩隻都未聽過, 係見有人講OK
佢意思係火牛上面嘅usb port夾埋最高33.5W

粒fuse 8A係另外計的
點check
我係咪set錯野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞