[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(31)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
Tidal嘅 MQA已經比人踢爆唔係無損
本身無預咁多budget for 9200, 又係怕試左返唔到轉頭

其實mojo 初初出嗰陣我試過, 嗰陣用緊dp1x都有諗過唔買磚,mojo + iphone 抵好多,個sales 係咁sell 我啲聲幾正幾正,我試完就放低左不了,我覺得個聲底好粗

Hugo 真係未試過,諗住會係高階啲同埋未必同mojo 一樣
純Amp 的話有咩入門推介,尤其可以有埋4.4?
我有佢隻 oluv edition
聲底似我隻 Etymotic ER2SE多返啲 bass (姐係er2xr)
中音人聲似HD650
但係高音好 grainy, hi hat同crash好沙
但係整體好過 Galaxy Buds
9200直隊DAP都幾唔錯, 雖然上amp會更好
不如你講下budget幾多, 等呢到啲巴打推下你坑

想within 8-10k 搞掂晒
你比個budget出嚟等呢到啲師兄推介吓會好啲,我留意portable多啲既, 平啲既有a100, pico origa, phatlab chimera, 推denon既話夠㗎啦
枱機留返比其他師兄介紹
AT-BHA100
有4.4
我覺得金磚直接phone out比amp應該會好過你買部zen dac返來推
7200同9200真係唔難推 我甚至覺得你可以用金磚直推試下個效果先
覺得推唔哂先再算 不過呢兩隻耳機大力小小都會過推 你唔搵啲控制力好既低阻amp去推不如直推算
不過4.4amp要等其他巴打答你
原來又係大陸E字頭公司子品牌
好得意預設開ANC功能

手上最好聽嘅應該係
avoit te-d01i
不過佢比較弱智唔識得自動連接手機
啊拎出嚟要咁一禁個制聽到佢嗌一聲 之後再喺藍牙嗰度咁連接 好撚麻煩

JLab go air 應該係最抵屌嘅 可以單邊使用$250
不過冇ANC

手上呢隻有啲轟⋯⋯
可以試左5200 同7200先, 剩低嘅budget再諗要買咩座臺機

鍾意sennheiser仲可以盲狙58X同6XX返黎, 拎住隻6XX出去試機又得

順便推下grado嘅耳牛, 用DAP推已經好唔錯 3000零蚊可以諗諗隻hemp

熄咗嗰ANC模式聲音好好多
佢個方法係格眼加強低音 令你聽唔到出邊嘅聲
所以聽歌會好bomb

不過刺殺任務都係廢廢地要除咗落嚟對住講先至用到語音輸入法

用錄音機唔知點解好撚細聲
好奇問下有冇巴打有ath ckm99耳機放售好多年前產物
壞左唔捨得,想收番隻
ie800s
10k budget可以金磚4.4 -> THX AAA 789 推HD800s
當然新入坑又唔一定要玩咁貴,鐘意senn記可以soekris dac1101 + HD600/HD6xx又得
就算直推HD58x我諗你都聽到同ie800s有明顯分別
HD58x比HD6系多bass不過高頻同音場冇咁好

其他選擇有唔同巴打講過,我唔重覆啦
當然仲有鐵三角、beyerdynamic等等

balance is not a must, 單端做得好已經夠用,枱amp好多單端都大力,相比之下dap is a joke
枱amp多數都用XLR, 不論input定output。其實你用4.4轉XLR 就得,唔洗擔心
所以唔洗一定要見4.4先諗
balance amp有THX AAA 789,好少音染,9成heapdhone都推到
當然要夾聲的話就要對住headphone諗用咩amp
foobar
foobar eq同wasapi 都係靠插api?
係,用plugin
不過eq 係會做resample先
resample?
Reasample PPHS 呢個?
https://appuals.com/how-to-get-the-most-out-of-usb-audio-music-playback-on-windows-foobar/
This boils down to preference, there isn’t a whole lot of evidence that WASAPI is better than DirectSound from an audio quality perspective. The main difference is that DirectSound will always use the Windows mixer, so you can tack on additional things to your sound chain, like having an external DSP (like DFX / FXSound) or a system-wide equalizer application (Equalizer Pro, Equalizer APO).

When you use WASAPI, however, it completely bypasses the Windows mixer. This means audio output will be sent directly through your USB audio interface from your computer, and you cannot use any external DSP / Equalizer outside of the media player you are using.

ASIO 應該都係bypass eq?

google爬文 話咁樣就得
又有關於mixer既問題
而家係PC>DAC, 然後mixer既input係DAC同switch, output去AMP, 不過唔知係mixer問題定AMP唔夠力, 聲會變到好細
而家打算買另一隻mixer(Yamaha AG03), input會變做switch(3.5mm)同PC(USB), 之後RCA output去DAC>AMP
咁樣駁有冇問題

搞eq就係為咗改善z7m2 低頻轟頭嘅問題
而家好好多
唔該晒咁多位
有諗過hd800s 但我接受唔到個樣

以前一直好想試t1/ t5 係咪點但而家睇返又好似無乜人推

Focal clear 係另一out bud 但又興趣既,不過聞説個代理西到爆

同埋以上基本都要amp 推所以都係無研究

會做左功課睇左你地講啲amp 先同埋去試下幾隻耳機既聲音取向
換對開放式耳機

定係首歌已經好重 bass
特別是電子音樂個種 bass, 真係好難頂得順
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞