[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(31)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
我有個考慮 但聽你咁講好似唔係太好
都想聽下巴打意見

因為我淨係打算買2隻headphone
1隻for自己鍾意人聲去聽 另1隻for producing
諗住買hd6xx 同 dt1990 pro
本身就諗住買hd 6xx先 平啲易入手

去到呢到我就諗緊 買zen dac+ zen can好
定直接比多啲錢唔洗煩買 monolith 好

諗住如果遲下要升級 咁不如唔好浪費買zen dac+ zen can嘅錢 直接去到最終option就算

因為我用落headphone嘅錢
打算淨係hd 6xx, dt1990 pro同埋2-4k amp/dac
唔會再升級(5年內)

不過monolith 好似搵唔係幾到邊到有得賣
作為senn記打手,HD6xx/HD58x點會唔好
我有既headphone + iem + 平頭 買最多既牌子係senn記
所以你誤會啦,我只係想客觀d

如果跟你個目標分開工作機同聽歌機,我諗可以咁:
1. zen dac + HD6xx
2. 你部interface -> THX AAA 789 -> dt990 pro

工作機未必一定用到好好,work 就夠,反而聽歌享受值得對自己好d
我上面咁組,用THX AAA 789推dt990 pro,加埋應該同買隻DT1990 pro差唔多錢
然後你怕zen dac推HD6xx推得唔好的話,又可以變做zen dac -> THX AAA 789 -> HD6xx
所以THX AAA 789其實係一物兩用,兼且你仲有部zen dac玩
玩下手你做野個時又可以用埋HD6xx 做mixing又得

DT 1990 pro雖然有32 ohm, 但beyerdynamic一向都係比人話高阻抗版先好聽,所以實際DT 1990 pro定 DT 990 pro你可能買250 ohm/600 ohm 會好d。如果係咁即係用得beyerdynamic就應該都要部amp
我諗個組合應該within budget
不過你講鐘意人聲,人聲好又唔係得senn記,鐵三角都好,所以睇你試完鐘意乜再諗都未遲
直接櫻木
啱啱訂左人生第一隻耳牛Hd6xx
想問下有冇咩配件係建議買?防潮箱之類?
amp /dac
已入手zen dac
Hi-X65 我想狗衝
開放式應該音場會大好多

而家用緊隻K702用到就壞咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞