[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(31)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
又未到天下第一嘅
我自己覺得HD800S係一隻空間感幾好, 音埸岩岩好唔會好大, 適合聽樂器聲(metal band, classical, jazz都唔錯)>人聲嘅耳牛黎
如果係要人聲好突出嘅話HD800S呢個價位有其他更好選擇
中性自然就好 最怕就係好極端嘅耳機

hd800s 都已經有d嫌貴. 而家啲耳機越賣越貴真係走火入魔

冇記錯嘅話就係HD800 k3003帶頭賣成萬蚊
係我對佢唔住 未搞之前人聲都叫聽得下
不過如果純聽人聲的話想搞好800S最起碼一定要換線
800S唔係唔聽得人聲 不過要洗多啲姐

建議試聽先 可能你會鍾意800S個種表達方式
咁上下價位既耳牛其實唔多 可能用一兩日都夠全部試聽哂
HD800S都算係中性嘅耳牛黎嘅, 不過人聲唔算特別好咁解

貴唔係問題, 問題係覺得值唔值姐,。 好似820咁賣到萬6, 咪又係少人識欣賞呢隻野, btw耳牛價錢其實算係咁, 至少你一萬蚊內仲可以搵到好多唔同調音方向嘅耳牛

Yamaha AG03唔係好睇得明點駁,唔知可唔可以插兩個source
我係switch hdmi > mon > 3.5 to pc 3.5 > dac
再平少少K812囉
好想試k812
試過咁做,switch 嘅聲會變怪
iem 市場,香港而言唔貴冇人買,外國主要賣平野多
所以iem 個價貴某程度同香港有關
有市就有價,headphone市場細,所以太貴會賣得唔夠
歐美地方大,用speaker 居多,自然少人用headphone
senn記、AKG, beyerdynamic、focal呢d歐洲名廠都唔係靠headphone 維生
香港土地問題,amp都未必放到,唔好話放喇叭,環境又嘈,iem就最fit,唔聽歌都可以隔下聲
對廠黎講,做iem margin 高,自然會比多d資源搞,又有好多19 marketing 水人,一定賣得買
特別係「升級線」呢d,仲猖狂

我一向保守估計 $iem x 1.5 = $headphone,講質素的話
現實上可能唔止1.5
而家我地成日講個d HD6系、beyerdynamic DT770/880/990、AKG K7系,曾經都係旗艦機,賣左十幾二十年,成本低到可以平賣,都仲好多人買,証明個質素經得起考驗

iem 係有佢適用地方,最少我好鐘意我隻kse1200, ie800, FW1800
唔係話iem 係差、冇用,不過整體個市場真係冇headphone抵玩
冇錯,就係比HD800做壞市
而家做返功課先知c磚原來無line out
搵到呢個唔洗電,雖然會減-12 dB ,不過最少唔會咁大noise
https://www.thomann.de/intl/hk/rolls_mx_42.htm
預計用呢隻都係會細聲

如果買d正式mixer,你要準備一堆rca to 6.3 mono轉插
Yamaha AG03似乎唔work, 佢個line in一係入兩個mono, 一係入一個stereo,當然都係要rca to 6.3 mono轉插啦
用3.5 or 4.4就得,dap好少有line out
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞