[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(31)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
用foobar冇事?
冇用foobar ,係咪揀錯asio wasapi
我聽既歌同你差唔多
一萬內 800s+zen dac 用4.4應該可以聽住先 但係我唔肯定你會唔會滿意個效果
focal clear? 好似爆budget 可以用zx300直推 聽過
覺得幾好 但係冇個種燒中既感覺

如果唔係就 7200都唔差 可以用zx300推 但係個頭帶會戴到痛的
Mr speaker 隻aeon 都可以去試下 試過都唔差 但係冇聽過ost

上面兩隻就拎到一萬盡
下面兩隻就7000左右我覺得幾好
setting 入面resampler個度set左d乜?
同埋我發覺我兩隻耳牛都係唔知點解加右耳會先出聲先再到左耳,點解會咁,推大少少先到左耳出聲
I mean this

就咁睇你呢張圖,我覺得係你之前show個首歌問題多d
跟你較番none
姐係我rip錯?
呢個好常見,通常d amp/dac既analog volume掣係細音量都會偏聲
通常扭到4份一就冇問題,當然可能你low gain都會覺得太大聲,視乎咩headphone
你可以去換機,當然有可能新機都中
呢個係analog volume死症,如果扭到4份一冇問題已經唔嚴重,過4份一都仲偏聲就唔正常
都唔係淨係zen dac先hit 到,一般用analog volume機都會有,有幾嚴重就睇你運氣

另一個workaround就係買條iEMatch加阻抗,咁就迫你要扭大d volume,扭過偏聲個區域
原來係咁 真係學到野多謝
有冇得share個檔黎研究下?
點俾你?googledrive?
ok呀
或者比錢換掣
好多大廠hi end都強調個音量掣有咩獨家技術就係咁解
ZX300 -> Hi-x50 25ohm ok la
90/120 high gain
你係邊度買?
兩首歌我都見到44.1kHz, tunebrowser都係用44.1kHz output
諗到兩樣野可能關事:
1. Tunebrowser Preference -> ASIO setting -> 你部zen dac, 試下 Always update samplerate校true
2. Tunebrowser Preference -> Playback settings -> Playback settings detail, 試下Bit Perfect level 校Strict
再唔得你就去tunebrowser 個support forum 問下啦
zen dac firmware咩version?
會唔會用緊c version既firmware

唔係用家真係冇留意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞